Reklama

Z zakonnej kuchni

Kluski śląskie nadziewane mięsem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
1 jajko
farsz:
mięso z rosołu
sól, pieprz

Wykonanie:
Ugotowane gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę lub, jeśli już przestygły, zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć je do miski, wygładzić powierzchnię i podzielić na 4 części. Jedną z nich wyjąć, a miejsce po niej wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Mięso z rosołu zmielić w maszynce do mięsa. Można też dodać trochę warzyw z rosołu (trzeba uważać, by nie przesadzić i nie powstało nadzienie warzywne). Doprawić solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Na stolnicy, podsypanej mąką, z masy ziemniaczanej uformować wałek o grubości 5 cm i pokroić go na kawałki (ok. 8 cm). Każdy kawałek rozpłaszczyć, wypełnić nadzieniem mięsnym, zlepić brzegi i uformować kulki. Kluski wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotować ok. 2 min. Podawać gorące, okraszone przesmażoną cebulą, boczkiem lub bułką tartą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-10-20 21:53

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ida Nowakowska: Chcę być jak moja Mama!

„Wychowywanie ciebie jest moją pasją” – mówiła mi moja mama. Choć nie rozumiałam do końca tych słów, wywoływały na mojej twarzy uśmiech. Czułam się potrzebna.

Od dziecka chodziliśmy z rodzicami do muzeów, na wernisaże i wieczory literackie, do kina i teatru. Nie wiem, kiedy to się wydarzyło, ale mama stała się moją najbliższą przyjaciółką. I tak zostało do dziś. Zawsze pomagała mi w spełnianiu marzeń, miała dla mnie czas i cierpliwość, motywowała, żebym wszystko próbowała zrobić sama. Pokonywanie trudności dawało mi poczucie, że jeśli podejmę jakieś wyzwanie, to na pewno mu podołam. Mama prowadziła mnie na wszystkie zajęcia, które sobie wymarzyłam. Nigdy na mnie nie krzyczała, nigdy mnie nie uderzyła. Starała się mnie wychować, pokazując konsekwencje błędnych zachowań. Nie okłamywałam mamy, bo mówiła, że ma do mnie zaufanie...

CZYTAJ DALEJ

Świadectwo Anny i Adama Stachowiaków: życie w czystości ma sens

On jest wokalistą, niegdyś otwarcie mówiącym o sobie: agnostyk. Ona – pisarką, która wierzy w Boga i Jego plan na życie. Spotkali się, by założyć rodzinę i swoim świadectwem udowodnić młodym ludziom, że życie w czystości ma sens. Są po ślubie cywilnym, mają dwie córeczki, teraz przygotowują się do zawarcia sakramentu małżeństwa i zdecydowali się na zachowanie czystości. Jaką to ma dla nich wartość, skąd ta decyzja i dlaczego w tekstach swoich piosenek i w swoich książkach stawiają na ewangelizację? O to Annę i Adama Stachowiaków pyta Angelika Kawecka.

Wierzycie, że Pan Bóg posługuje się ludzkimi więzami miłości, aby nawrócić człowieka?

CZYTAJ DALEJ

Archidiecezja warszawska: Pierwsze parafie neoprezbiterów 2024

2024-05-28 11:04

[ TEMATY ]

zmiany personalne

zmiany kapłanów

Karol Porwich/Niedziela

Dziewięciu neoprezbiterów wyświęconych 25 maja 2024 roku zostało posłanych na pierwsze parafie, gdzie będą wikariuszami. Dekrety wręczył im metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz.

NEOPREZBITERZY 2024

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję