gęś sprawiona
20 dag suszonych jabłek
20 dag suszonych śliwek
20 dag suszonych gruszek
3 ząbki czosnku
kieliszek rumu
1 łyżka masła
1 łyżka tymianku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Wykonanie:
Gęś umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem w środku, na zewnątrz dodatkowo zmiażdżonym czosnkiem z ziołami. Odstawić na godzinę. Suszone owoce zalać rumem, odstawić na 30 min. Gęś nafaszerować owocami, posmarować stopionym masłem, przykryć folią aluminiową. Piec 2,5 godz. w temperaturze 180oC. W trakcie pieczenia gęś obracać. Podawać z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Jeszcze na początku wieku w święta Bożego Narodzenia na polskich stołach królowała pieczona gęś. Do dziś tradycja ta przetrwała u polskich rodzin mieszkających w Niemczech. Co ciekawe, za najlepsze w całych Niemczech uważane są gęsi z Polski. Ruch Slow Food, promujący dobrą żywność, stara się przekonywać Polaków do powrotu do starych tradycji. Zwraca też uwagę restauratorów na wyjątkowość polskiej gęsiny. Powyżej - jedna z propozycji przyrządzenia gęsi.
Duchowe przebudzenie, które od kilku lat można zaobserwować we Francji przejawia się również na wydziałach teologii. Powoli rośnie liczba studentów, a przede wszystkim zmienia się ich profil. Więcej jest wśród nich ludzi świeckich, młodych i kobiet.
Duchowe odrodzenie we Francji przejawia się na różne sposoby. Przede wszystkim w gwałtownym wzroście liczby ludzi, zwłaszcza młodych, którzy proszą o chrzest. W Wielkanoc ochrzczonych zostało 10384 dorosłych i 7400 nastolatków, o 45 proc. więcej niż w roku ubiegłym. W ciągu ostatnich 3 lat kilkukrotnie wzrosła też liczba Francuzów, którzy przyjeżdżają do klasztorów na zamknięte rekolekcje. Przed trzema laty 16 tys., a w roku ubiegłym 75 tys. W tym samym czasie o niemal 50 proc. wzrosła sprzedaż Biblii.
W ramach trwających obchodów 85. rocznicy bitwy o Narwik na Cmentarzu Wojennym w Hakvik (Norwegia) odprawiona została polowa Msza św. w intencji poległych polskich żołnierzy. Eucharystii przewodniczył ks. ppłk Marcin Janocha, szef sekretariatu biskupa polowego. Po zakończonej Mszy św. odbył się apel pamięci.
Na cmentarzu w Hakvik w zbiorowej mogile pochowano 116 Polaków, w tym 83 żołnierzy i oficerów Samodzielnej Brygady Strzelców Podhalańskich poległych w walkach o Narwik wiosną 1940 r. W mogile złożono także ciała 23 żołnierzy, którzy dostali się do niemieckiej niewoli i zmarli w obozach jenieckich, oraz osób cywilnych zmarłych w niemieckich obozach pracy w Norwegii.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.