Reklama

Świąteczne przyprawy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w całym roku. Pięknie przybrany stół, zapach choinki i świątecznych wypieków tworzą niepowtarzalną atmosferę, za którą tak bardzo tęsknimy. Smaki i zapachy świąt zawdzięczamy m.in. ziołom i przyprawom, które przywędrowały do Europy kilkanaście wieków temu z różnych zakątków świata. Trudno wyobrazić sobie na świątecznym stole pierniki bez egzotycznych, pachnących dodatków – goździków, cynamonu czy kardamonu, ciast bez wanilii, ryby bez pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Oto krótka charakterystyka przypraw, które mają zastosowanie w sporządzaniu potraw i napojów wigilijnych.

Wanilia

To najbardziej popularna przyprawa stosowana głównie do dań słodkich – ciast, lodów, deserów i napojów. Ciemnobrązowe, długie i cienkie laski o słodkim aromacie to owoce storczyka „Vanilla planifolia”. Najlepsze są świeżo starte. Między prawdziwą wanilią a cukrem wanilinowym jest ogromna różnica.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Prawdziwy cukier waniliowy można zrobić samemu: Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wydrążyć ciemne ziarenka ze środka. Do słoika wsypać cukier, dodać wanilię – wydrążone ziarenka i przecięte laski. Zamknąć szczelnie i potrząsać słoikiem aż ziarenka rozmieszczą się równomiernie w cukrze. Odstawić na tydzień, co jakiś czas potrząsać słoikiem. Używać do słodzenia, do pieczenia, do posypywania ciast.

Cynamon

Reklama

Zapach cynamonu przywodzi na myśl dalekie i egzotyczne podróże. Pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Wysuszona i sproszkowana kora, pozyskiwana z młodych gałązek wielu gatunków cynamonowców, stanowi dodatek do ciast, zup owocowych, ryżu, potraw mięsnych, sosów i marynat. Występuje w dwóch postaciach: utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach.

Goździki

Goździki zaliczane są do najstarszych przypraw kuchennych. W starożytnym Rzymie były towarem cenniejszym od złota. Przyprawa ta charakteryzuje się niezwykle intensywnym aromatem i ostrym, gorzkawym smakiem. Są niezastąpionym dodatkiem do aromatyzowania grzanego wina i piwa. Mielone goździki stanowią korzenny składnik różnych ciast, zwłaszcza pierników.

Imbir

Rośnie dziko w okolicach tropikalnych i subtropikalnych. Jadalne jest jedynie kłącze imbiru o mocnym, przyjemnym zapachu i piekącym ostrym smaku. W Polsce przez długie lata znaliśmy jedynie imbir sproszkowany. Dziś bez problemu możemy dostać świeży. I dzięki temu możemy dodawać go zarówno do potraw egzotycznych, jak i tradycyjnych dań kuchni polskiej.

2013-12-10 13:35

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pomorskie/ Muzeum Zamkowe w Malborku odzyskało biografię "Żywot Stanisława I" z XVIII wieku

2025-05-22 19:09

[ TEMATY ]

muzeum

Malbork

Starodruki

PAP/Marcin Gadomski

Starodruk Georga Seylera "Leben, Stanislas I. Königs von Polen" z roku 1737, przekazany do zbiorów Muzeum Zamkowego w Malborku.

Starodruk Georga Seylera Leben, Stanislas I. Königs von Polen z roku 1737, przekazany do zbiorów Muzeum Zamkowego w Malborku.

Muzeum Zamkowe w Malborku we współpracy z Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego odzyskało XVIII-wieczny starodruku "Żywot Stanisława I" pochodzącego z przedwojennych zbiorów zamku malborskiego.

Uroczystość przekazania odzyskanego XVIII-wiecznego starodruku odbyła się w czwartek w Malborku.
CZYTAJ DALEJ

Przeprowadza nas przez nasze cierpienia

2025-05-22 21:19

Marzena Cyfert

Podczas nabożeństwa ku czci św. Rity w parafii św. Stanisława Kostki we Wrocławiu

Podczas nabożeństwa ku czci św. Rity w parafii św. Stanisława Kostki we Wrocławiu

Z roku na rok rośnie w Polsce kult św. Rity z Cascii, patronki spraw trudnych i beznadziejnych.

W liturgiczne wspomnienie świętej jej czciciele spotykają się na wspólnej modlitwie, przynosząc swoje prośby i obdarowując świętą różami. Takim miejscem kultu jest m.in. parafia św. Stanisława Kostki we Wrocławiu. Kult św. Rity propaguje tam niestrudzenie ks. Krzysztof Głuszko. – Od 22 lutego br. wprowadziliśmy nabożeństwo do św. Rity. Frekwencję na nim mamy bardzo dużą. Chciałbym ten kult coraz bardziej rozwijać. Mamy już piękną figurę świętej, ufundowaną przez wiernych, którą osobiście przywiozłem z Płocka. Chcemy też sprowadzić relikwie św. Rity – mówi ks. Krzysztof i zapowiada parafialną pielgrzymkę do Cascii w przyszłym roku.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Grech: osoby konsekrowane motorem Kościoła synodalnego

2025-05-23 17:18

[ TEMATY ]

osoby konsekrowane

kard. Mario Grech

Vatican Media

Kard. Grech podczas wystąpienia w Sacrofano

Kard. Grech podczas wystąpienia w Sacrofano

Sekretarz generalny Synodu kardynał Mario Grech podczas zgromadzenia Unii Przełożonych Generalnych w Sacrofano wskazał na trzy kierunki przyszłości życia konsekrowanego: dowartościowanie Kościołów lokalnych, impuls misyjny i walkę z plagą nadużyć.

Przemówienie, oparte na trzech fundamentalnych kierunkach dla teraźniejszości i przyszłości życia konsekrowanego w kontekście drogi synodalnej, wygłosił kardynał Mario Grech, sekretarz generalny Synodu Biskupów, podczas zgromadzenia USG (Unii Przełożonych Generalnych).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję