Święta Bożego Narodzenia są najpiękniejsze, najbardziej rodzinne spośród polskich świąt. Jak co roku będziemy łamać się opłatkiem, śpiewać kolędy, wspominać nieobecnych i cieszyć się wzajemną życzliwością i bliskością. Wspaniałym dopełnieniem tej atmosfery są polskie stoły. Pięknie udekorowane z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem dla niespodziewanego gościa są nieodłącznym elementem tradycji. To właśnie za tą atmosferą tak bardzo tęsknią Polacy spędzający święta daleko od domu.
Nasz dodatek kulinarny już kolejny raz poświęcamy Bożemu Narodzeniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Tym razem proponujemy potrawy z kresów wschodnich drugiej Rzeczypospolitej. Ludzie, którzy po wojnie zostali przesiedleni na ziemie zachodnie, prócz dobytku, jaki mogli ze sobą wziąć, zabrali także swoje tradycje, zwyczaje, kulturę, w tym tradycję kulinarną. Osiedlali się w różnych regionach Polski, choć najwięcej na tzw. ziemiach zachodnich. Ich tradycje i zwyczaje zmieszały się i połączyły z innymi. Proponowane przez nas przepisy pochodzą od sióstr zakonnych oraz nieżyjącej już p. Kazimiery Janiec z Płoskich.
Mamy nadzieję, że nasza propozycja stanie się dla Państwa inspiracją i pomocą w przygotowaniu świątecznych potraw.