Reklama

Zupy

Zupa po syczuańsku

Zupę syczuańską poleca pani Krystyna Szymonik

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 0,5 kg mięsa mielonego
• 2 cebule
• 5 łyżek oliwy
• 1 puszka kukurydzy
• 1 puszka czerwonej fasoli
• 1 puszka całych pomidorów bez skórek
• 3-4 ogórki kiszone
• 1 podłużny kremowy serek topiony
• natka pietruszki
• kawałek żółtego sera

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone i poddusić. Mięso przełożyć do garnka, dodać kukurydzę, fasolę i pomidory (wszystkie składniki z zawartością soku) oraz pokrojone w kostkę ogórki. Gotować na wolnym ogniu pół godziny, dodając wody (w zależności od tego, jak gęstą potrawę chcemy uzyskać). Następnie odlać część wywaru i wrzucić do niego serek topiony. Wszystko zmiksować i dodać do potrawy; przyprawić do smaku, dodając pieprz, oregano, bazylię, maggi. Gotową zupę wlać do salaterek, posypać żółtym serem i odrobiną natki pietruszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-01-07 14:32

Ocena: +6 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Owsianka na zdrowie

Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 jogurt naturalny 1 jabłko 1,5 łyżeczki cynamonu 15 g orzechów włoskich 1 łyżka migdałów w płatkach 1 łyżka listków świeżej mięty
CZYTAJ DALEJ

Bóg nie chce stracić żadnego ze swych dzieci, ale je wszystkie przygarnąć

2025-04-11 10:14

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 6, 35-40.

Środa, 7 maja
CZYTAJ DALEJ

Nabożeństwa majowe: modlitwa, która przetrwała wieki

2025-05-07 14:52

[ TEMATY ]

litania loretańska

Karol Porwich/Niedziela

Maj od wieków zajmuje wyjątkowe miejsce w duchowości katolickiej jako miesiąc szczególnie poświęcony Matce Bożej. Nabożeństwa majowe - tzw. „majówki” - wpisały się na stałe w religijny pejzaż Polski, odbywając się wieczorami w świątyniach, przy kapliczkach, grotach i przydrożnych figurach. Ich centralnym punktem pozostaje Litania Loretańska, której wezwania przez wieki pogłębiały maryjne przeżywanie wiary.

Choć źródła maryjnej pobożności sięgają V wieku na Wschodzie, dopiero na przełomie XIII i XIV wieku miesiąc maj zaczęto na Zachodzie poświęcać Maryi - głównie z inicjatywy króla Hiszpanii Alfonsa X, który zachęcał wiernych do wspólnej modlitwy przy figurach Matki Bożej. Tradycja ta szybko się rozprzestrzeniła, a swój rozwój zawdzięczała także postępowi technicznemu - drukowane modlitewniki, jak „Maj duchowy” z 1549 roku, popularyzowały majowe formy kultu jako odpowiedź na kryzys Reformacji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję