Ciasto:
• 1,5 kg mąki pszennej
• 1 jajko
• ¾ szklanki ciepłej wody
• ¼ szklanki mleka
• ½ płaskiej łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając do dołka zagotowane mleko. Wymieszać widelcem. Dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Nadzienie:
• 30 dag szpinaku
• 1 ząbek czosnku
• 100 ml bulionu warzywnego
• 8 dag startego sera typu parmezan
• 25 dag serka ricotta
• pół pęczka świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
• 10 dag masła
Wykonanie:
Szpinak dokładnie umyć i osączyć. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, podlać bulionem. Dusić 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru płynu. Masę szpinakową wymieszać z serem typu parmezan i serkiem ricotta, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać pierożki, napełniać farszem, zlepiać brzegi. Pierożki wkładać do lekko osolonej wody. Gotować ok. 8 minut. Pierożki odcedzić i osączyć. Szałwię opłukać, osuszyć, poodrywać listki. Masło roztopić, dodać pokrojoną lub suszoną szałwię i delikatnie podsmażyć. Wrzucić pierożki, krótko przesmażyć.