Reklama

Z zakonnej kuchni

Piernik domowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przygotowania do Bożego Narodzenia - nie tylko te duchowe - rozpoczynają się już w Adwencie. Zgodnie z tradycją, w wielu domach pieczone są pierniki, zarówno ciastka, jak i ciasto. Odpowiednio przechowywane, długo zachowują świeżość, więc można je przygotować dużo wcześniej przed świętami.

Składniki:

• 1 kg mąki pszennej
• 2 szklanki miodu
• 1 ¼ szklanki cukru
• 3-4 jajka
• 1 szklanka oleju słonecznikowego lub oliwy
• 1 ½ szklanki mleka
• 4 łyżki zmielonych przypraw: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
• 3 łyżki kakao
• 1 płaska łyżka amoniaku
• bakalie: 5 dag rodzynek, 10 dag suszonych fig, 20 dag łuskanych orzechów, 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez gęste sito. Miód lekko zrumienić z cukrem w rondlu i wymieszać z przyprawami. Gorący wlać do przesianej mąki. Rondel po miodzie wypłukać mlekiem, podgrzewając. Gorące mleko wlać do mąki, wymieszać, dodać tłuszcz i kakao. Wyrabiać drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Pozostawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Ciasto powinno być gęste. Nazajutrz dodać jajka, posiekane bakalie oraz amoniak, rozmieszany z kilkoma łyżkami wody. Dokładnie wymieszać. Foremki - najlepiej wąskie, podłużne - wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić je ciastem do połowy wysokości. Piec w piekarniku w temp. 160oC ok. 1 godz. Przed wyjęciem ciast z piekarnika sprawdzić, czy są upieczone, nakłuwając je patyczkiem. Pozostawić do ostygnięcia. Na drugi dzień po upieczeniu owija się je w pergamin, a następnie w czystą ściereczkę i wkłada do woreczka foliowego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-12-02 14:50

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świąteczny Sernik

Niedziela Ogólnopolska 14/2015, str. 66

[ TEMATY ]

ciasta

Graziako

Na wielkanocnych stołach obok bab i słodkich mazurków królują serniki. We wschodnich rejonach Polski popularna jest pascha – deser w kształcie piramidki, symbolizującej grób Chrystusa, przyrządzony z sera, śmietany oraz żółtek z cukrem i bakaliami. My proponujemy prostszy w wykonaniu tradycyjny sernik z bakaliami.

• 1 kg sera półtłustego • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 budyń śmietankowy z cukrem • 5 łyżek masła • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • bakalie (rodzynki, orzechy, smażona skórka pomarańczowa)
CZYTAJ DALEJ

Modlitwa o dobry wybór prezydenta

Niedziela Ogólnopolska 19/2015, str. 27

Bożena Sztajner/Niedziela

Królowo Polski, umiłowana Matko Narodu Polskiego!
CZYTAJ DALEJ

Ksiądz z osiedla: najważniejszym prezentem na komunię jest przyjęcie Jezusa

Podczas przygotowań do pierwszej komunii św. tłumaczę rodzicom, żeby wyluzowali. Ubrania, prezenty i obiad w restauracji nie są najważniejsze – powiedział PAP ks. Rafał Główczyński prowadzący na YouTube kanał "Ksiądz z osiedla". Dodał, że najważniejszym prezentem jest przyjęcie Jezusa.

W maju w większości parafii w Polsce dzieci przystępują do pierwszej komunii św. Zgodnie ze wskazaniami Konferencji Episkopatu Polski do sakramentów przystępują dzieci na zakończenie III klasy szkoły podstawowej, czyli około 10. roku życia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję