Reklama

Z zakonnej kuchni

Ciasto Milky Way

Kremowe ciasto to dobra propozycja na popołudniowy deser czy przyjęcie gości. A okazji do spotkań rodzinnych w tych dniach nie zabraknie. Autorką przepisu jest p. Maria Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

ciasto:
• 6 jajek
• szklanka cukru
• szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2-3 łyżki kakao

krem:
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki cukru
• cukier wanilinowy
• 20 dag masła
• 2 szklanki mleka w proszku

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

polewa:
• czekolada mleczna
• 4 łyżki mleka

Wykonanie:

Reklama

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puch. Powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszając. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C ok. ½ godziny.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić. Miękkie masło dokładnie utrzeć. Dodawać po trochu zimne mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucierać, aż powstanie krem.

Przygotować polewę – rozpuścić czekoladę z 4 łyżkami mleka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa krążki, przełożyć połową kremu, przykryć drugim krążkiem i wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać.

Polać polewą czekoladową. Zamiast polewy ciasto można posypać wiórkami czekoladowymi.

Wykonanie: Graziako

2015-10-28 08:52

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chłodnik z truskawek i mięty

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Triduum Paschalne - trzy najważniejsze dni w roku

Niedziela legnicka 16/2006

Karol Porwich/Niedziela

Monika Łukaszów: - Wielkanoc to największe święto w Kościele, wszyscy o tym wiemy, a jednak wielu większą wagę przywiązuje do świąt Narodzenia Pańskiego. Z czego to wynika?

CZYTAJ DALEJ

Kongres Eucharystyczny zainaugurowany

2024-03-28 17:43

Biuro Prasowe AK

Mszą Świętą Krzyżma w sanktuarium św. Jana Pawła II na Białych Morzach został dziś zainaugurowany Kongres Eucharystyczny Archidiecezji Krakowskiej.

– Bardzo pragnąłem sprawować tę dzisiejszą Mszę Świętą Krzyżma razem z wami. Poprzez nią bowiem rozpoczynamy Kongres Eucharystyczny Archidiecezji Krakowskiej – mówił na początku homilii abp Marek Jędraszewski, nawiązując do słów Jezusa wypowiedzianych do Apostołów podczas Ostatniej Wieczerzy. Metropolita krakowski zwrócił uwagę, że wyjątkowy charakter tej Mszy św. podkreśliło poświęcenie kapłańskich stuł z symbolami kongresu. – Przez jednakowy kształt tych stuł pragniemy wyrazić naszą jedność – jedność prezbiterium Świętego Kościoła Krakowskiego – dodawał arcybiskup zaznaczając, że nie chodzi przede wszystkim o zewnętrzny i estetyczny, ale eklezjalny wymiar jedności.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję