Reklama

Ciasta i desery

Ciasto „Kubuś”

Lekkie, delikatne, dość słodkie, sycące ciasto. Do kawy wystarczy jeden kawałek. Bardzo smaczne. Spróbujcie, bo warto. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Niedziela Ogólnopolska 26/2016, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

ciasta

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Biszkopt:

• 3 jajka (białka osobno)

• 3 łyżki cukru

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 3 łyżki mąki

Reklama

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

• 3 szklanki „Kubusia”

• ½ kostki margaryny

• ½ szklanki cukru

• 2 budynie śmietankowe

Bita śmietana:

• ¼ l śmietany kremówki (30 proc.)

• 1 łyżka cukru

• 1 łyżka żelatyny



• paczka biszkoptów

• 50 ml alkoholu

• ½ szklanki soku owocowego

• czekolada

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, dodać do masy, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (170°C, ok. 20-25 min). 2,5 szklanki „Kubusia” zagotować. W pozostałej części soku rozpuścić budynie. Wlać do gotującego się soku i intensywnie mieszać. Do gorącej masy dodać margarynę i cukier, dokładnie utrzeć. Krem wyłożyć na przestudzony biszkopt. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Gdy przestygnie, po trochu dodawać do ubitej śmietany. Śmietanę wyłożyć na krem „kubusiowy”. Biszkopty maczać w ponczu, przygotowanym z soku wymieszanego z alkoholem, układać na ubitej śmietanie. Ciasto ozdobić startą czekoladą.

Wykonanie: Graziako

2016-06-22 09:08

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tiramisu z owocami

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.
Tiramisu to najbardziej znany włoski deser. Jego nazwę tłumaczy się jako „popraw mi nastrój”, co chyba mówi samo za siebie. Klasyczne tiramisu, składa się z warstwy biszkoptu – nasączonego bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto – i kremu z serka mascarpone.
My proponujemy ten deser w wersji owocowej – jest równie smaczny.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Całun Turyński – badania naukowe potwierdzają, że nie został wyprodukowany

2024-03-28 22:00

[ TEMATY ]

całun turyński

Adobe.Stock

Całun Turyński

Całun Turyński

W Turynie we Włoszech zachowało się prześcieradło, w które według tradycji owinięto ciało zmarłego Jezusa - Święty Całun. W ostatnich latach tkanina ta została poddana licznym, nowym badaniom naukowym. Rozmawialiśmy o tym z prof. Emanuelą Marinelli, autorką wielu książek na temat Całunu - niedawno we Włoszech ukazała się publikacja „Via Sindonis” (Wydawnictwo Ares), napisana wspólnie z teologiem ks. Domenico Repice.

- Czy może pani profesor wyjaśnić tytuł swojej nowej książki „Via Sindonis”?

CZYTAJ DALEJ

Paulini – mnisi wsłuchani w mowę krzyża

2024-03-29 15:57

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Paulini

BPJG

W głębi duchowości paulińskiej i w życiu każdego mnicha ukryta jest tajemnica krzyża. „Mądrość krzyża” obrał dla jednoczonych przez siebie pustelników naddunajskich bł. Euzebiusz z Ostrzyhomia, uznawany za założyciela Zakonu Paulinów. Odtąd przypomina ona paulinom o naśladowaniu Chrystusa, bezwarunkowym pójściu za ogołoconym Mistrzem, który jest posłuszny aż do śmierci krzyżowej. A Jasnogórski Wizerunek Maryi Prowadzącej do Chrystusa z bolesnymi rysami na twarzy przypomina, że była Ona pierwszą, która do końca trwała przy Synu.

Pierwotna nazwa wspólnoty paulinów, która w XIII w. powstała na Węgrzech brzmiała „Bracia Świętego Krzyża”. Wyrosła ona w XIII w. z ducha średniowiecznej mistyki krzyża, która streszczała się w pragnieniu św. Bernarda z Clairvaux, aby „Memoria passionis Christi” przeniknęła całą ludzką egzystencję i zmuszała do odpowiedzi życiem na Ukrzyżowaną Miłość. Pierwszy pauliński klasztor na Węgrzech otrzymał znamienny programowy tytuł - św. Krzyża.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję