Masa:
• 1 l mleka
• 4 łyżki kaszy manny
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 szklanki cukru
• kostka masła lub margaryny
• aromat pomarańczowy
• 2 łyżeczki kakao
• szklanka dżemu
• tabliczka czekolady
Ciasto:
• 50 dag mąki
• 2 jajka
• 8 dag miodu
• 8 dag margaryny
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść. Podzielić na cztery części, rozwałkować i upiec cztery placki.
Kaszę mannę ugotować na mleku, przestudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na gładko. Miksując, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy.
Dodać aromat.
Masę podzielić na połowę, następnie do jednej wsypać kakao i wymieszać.
Przełożyć ciasto: pierwszy placek posmarować dżemem, drugi – białą masą, trzeci – kakaową. Przykryć czwartym plackiem i polać rozpuszczoną czekoladą.
Opracowanie: Jolanta Marszałek
Wykonanie: Graziako