Reklama

Z zakonnej kuchni

Pieczona główka kapusty

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapusta zapiekana z żółtym serem to ciekawa alternatywa dla zasmażanej kapusty. Sprawdzi się jako dodatek do mięs. Przepis pochodzi z książki „Z kuchni siostry Arkadii” wydanej przez siostry nazaretanki.

SKŁADNIKI:

• główka kapusty włoskiej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 2 żółtka

• 20 dag żółtego sera

• 3 łyżki masła

• 3 łyżki kwaśnej śmietany

• 1 łyżeczka tymianku

• przyprawy: sól, pieprz

WYKONANIE:

Główkę kapusty pokroić na ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć z wody, odsączyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. W misce wymieszać z masłem żółtka i śmietanę. Dodać 2/3 startego wcześniej żółtego sera oraz przyprawy. Tak przygotowaną masą polać kapustę i zapiekać przez pół godziny w temp. 180oC. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać kapustę wytworzonym sosem. Po wyjęciu z piekarnika posypać resztą sera.

2018-03-14 11:04

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Karp po żydowsku

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

ryby

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2025 r.

2025-05-19 08:45

[ TEMATY ]

zmiany księży

zmiany personalne

zmiany kapłanów

Karol Porwich/Niedziela

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

W nagrodę pojedzie do Rzymu

2025-05-20 17:01

Beata Legutko

    - Teraz jestem szczęśliwy i zadowolony – powiedział zwycięzca pierwszej edycji Turnieju Wiedzy Biblijnej.

    W sobotę 10 maja w parafii Św. Szczepana w Krakowie odbył się zapowiadany od wielu tygodni Turniej Wiedzy Biblijnej. Organizatorzy - parafia Świętego Szczepana w Krakowie – zaprosili do jury dr Danutę Piekarz, znaną w parafii zwłaszcza z wykładów biblijnych, oraz o. Pawła Trzopka, dominikanina, który na co dzień mieszka w Rzymie i jest prefektem biblioteki Papieskiego Uniwersytetu św. Tomasza z Akwinu Angelicum.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję