Reklama

Wiadomości

Dietetyk radzi

Postanowienia noworoczne

Nowy rok, nowa ty, nowe cele – jeden z nich: schudnę do wakacji! Tylko jak? Przede wszystkim –bezpiecznie i mądrze.

Najlepiej czynić to pod okiem dietetyka klinicznego, który prowadzi pacjenta do celu indywidualnie i profesjonalnie. Jeśli w pobliżu nie ma takiego specjalisty, weź sprawy w swoje ręce. Przeanalizuj swój codzienny jadłospis i zastanów się, gdzie możesz popełniać błąd. Skąd dodatkowe kilogramy, kiedy wchodzisz na wagę? Notuj wszystko, co jesz od rana do wieczora, przez dwa dni. Dzięki temu dokładnie poznasz liczbę posiłków, które jesz w ciągu dnia.

Twój organizm nie traktuje kawy z mlekiem, herbaty z cukrem jak napoju ani orzeszka, ciasteczka jako małej przekąski. Dla niego to są posiłki!
Mają konkretną wartość odżywczą.

Produkty wysoko przetworzone, takie jak: cukier, mleko, mąka pszenna, a nawet wafle ryżowe szybko wchłaniają się do krwi w formie glukozy, co uruchamia w trzustce produkcję insuliny. Insulina natomiast jest hormonem anabolicznym i przyczynia się do rozrostu tkanki tłuszczowej. Odpowiedz sobie na pytanie, ile razy w ciągu dnia „zdrowe przekąski” uruchamiają mechanizmy tycia.

Pomyśl, czy sposób odżywiania, który do tej pory był przez ciebie stosowany, nie przyczynił się do zachwiania gospodarki węglowodanowej i hormonalnej, powstania zaburzeń jelitowych czy zapalenia żołądka. Jeśli tak jest, bardzo ważna jest odpowiednio dopasowana dieta, dzięki której możesz wyrównać poziom glukozy czy insuliny i zapomnieć o zbędnych kilogramach. Możesz złagodzić stany zapalne, wyeliminować wzdęcia czy zaparcia i pozbyć się permanentnego zmęczenia.

Reklama

Wyżej wymienione objawy, dotyczące zarówno nadwagi, jak i problemów przewodu pokarmowego czy stanów zapalnych np. stawów, skóry, jelit, nie biorą się znikąd.

Jedzenie w 100% tworzy Twoje ciało.

Jeśli jesz produkty, które są zapakowane, z długą datą przydatności, albo „świeżo upieczone” pieczywo z dyskontu, mrożone pół roku temu..., musisz wiedzieć, że organizm człowieka nie ma w sobie enzymów, które potrafią strawić przetworzoną żywność.

Twój organizm najlepiej sobie radzi, kiedy jest odżywiany jedzeniem pełnowartościowym, naturalnym, bogatym w błonnik. Przykłady przepisów na takie dania – poniżej.

2019-12-31 08:43

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Superfoody

Są produkty, które mają niezwykłe właściwości – zapobiegają chorobom i wspomagają organizm w leczeniu.

Jest to grupa wysoko skoncentrowanych, bioaktywnych związków występujących w warzywach, owocach, nasionach, orzechach i ziołach. Jeśli zdrowa dieta jest dla ciebie pojęciem odległym, włącz do jadłospisu kilka z wymienionych niżej produktów. Zyskają na tym zarówno kubki smakowe, jak i cały organizm. Warto pamiętać, że superfoody są jedynie elementem dobrze zbilansowanej diety. Nie możemy oprzeć menu tylko na nich. Do tych wyjątkowych produktów zaliczamy m.in.: jarmuż, borówki, orzechy włoskie, siemię lniane, żurawinę, czarnuszkę. Lista superfoodów jest umowna. Można dodać do niej jeszcze wiele pozycji.

Jarmuż króluje nad ciemnozielonymi warzywami. Jest bogaty w błonnik i ma kilkadziesiąt razy więcej witaminy A niż kapusta, więcej witaminy C niż pomarańcza, witaminy B1, B2, E i K oraz żelazo, potas, magnez, mangan, a wapnia więcej niż mleko. Zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się komórek, oraz kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Borówki to skarbnica witamin – szklanka borówek zapewnia organizmowi 85 mg potasu oraz 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Borówki mają właściwości rozluźniające i wspomagają trawienie.

Orzechy włoskie są najbogatszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, regulują ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu, zmniejszają zlepianie się płytek krwi, co działa antymiażdżycowo i chroni przed zawałem. Korzystnie wpływają na układ nerwowy i wzrok.

Siemię lniane odznacza się bardzo dobrym działaniem w profilaktyce zaparć, w zespole jelita drażliwego oraz w stanach zapalnych żołądka. Śluz, który tworzy zalane wrzątkiem siemię lniane, wyściela ścianę przewodu pokarmowego, chroniąc ją i regenerując.

Żurawina zawiera cenne sole mineralne, witaminy i składniki bioaktywne. Warto stosować ją w trakcie leczenia infekcji dróg moczowych. Zawarte w niej polifenole wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz hamują rozwój stanu zapalnego.

Czarnuszka wzmacnia odporność oraz jest uznawana za naturalny antybiotyk. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo (np. przeciwko tasiemcom). Wpływa korzystnie na układ pokarmowy, zawarte w niej związki chemiczne powlekają ochronną warstwą ściany żołądka. Wpływa na sprawne funkcjonowanie wątroby i trzustki oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dobrze przyswajany jest olej z czarnuszki oraz napar ze zmielonych ziaren.

CZYTAJ DALEJ

Reklama w Tygodniku Katolickim „NIEDZIELA”

„Niedziela” to:

• ogólnopolski tygodnik katolicki, istniejący na rynku od 1926 roku

• informacje o życiu Kościoła w Polsce i na świecie, o sprawach społecznych, rodzinnych, gospodarczych i kulturalnych

• obecność w polskich parafiach w kraju i poza granicami (Włochy, USA, Kanada, Niemcy, Wielka Brytania), w sieciach kolporterskich i na Poczcie Polskiej

• szczególna obecność w 19 diecezjach w Polsce, w których ukazują się edycje diecezjalne: warszawska, krakowska, częstochowska, wrocławska, sosnowiecka, podlaska, bielska, świdnicka, szczecińska, toruńska, zamojska, przemyska, legnicka, zielonogórska, rzeszowska, sandomierska, łódzka, kielecka, lubelska

• 68 stron ogólnopolskich i 8 diecezjalnych

• portal www.niedziela.pl

• księgarnia (www.ksiegarnia.niedziela.pl) – ponad 350 publikacji książkowych

• studio radiowe Niedziela FM oraz telewizyjne Niedziela TV z możliwością przygotowania materiałów w jakości HD, własny kanał na YouTube, materiały na portalu www.niedziela.pl, zamówienia realizowane dla TV Trwam, TVP i lokalnej telewizji

• jest obecna w internecie, w rozgłośniach radiowych, w niektórych telewizjach regionalnych

Reklama w naszym Tygodniku jest potwierdzeniem wiarygodności firmy - do tego przyzwyczailiśmy naszych Czytelników.
Wyniki ankiety przeprowadzonej na zlecenie "Niedzieli" przez Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego pozwoliły ustalić profil Czytelników "Niedzieli":

• wiek - 28 - 65 lat

• wykształcenie - wyższe i średnie

• kobiety i mężczyźni w proporcjach 48% do 52%

• mieszkańcy dużych i średnich miast oraz wsi
Kolportaż - 60% parafie, 40% Poczta Polska, KOLPORTER i inne firmy kolporterskie;

Nakład: zmienny od 85 tys. do 115 tys. w zależności od okoliczności

Kontakt
Zamówienie reklamy lub ogłoszenia można przesłać:

Reklama
   Krzysztof Walaszczyk
   Dział Marketingu Tygodnika Katolickiego "Niedziela"
   tel. (34) 369 43 49, 603 701 615
   marketing@niedziela.pl

Ogłoszenia
   Barbara Kozyra
   tel. (34) 369 43 65
   tel. na centralę: (34) 365 19 17 w. 365
   ogloszenia@niedziela.pl

drogą pocztową pod adresem:
   Redakcja Tygodnika Katolickiego "Niedziela"
   ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Regulamin przyjmowania zleceń

Regulamin insertowania

Formaty reklam

Cennik reklam

Cennik insertów

Terminarz reklam (2020)

Materiały do pobrania

Publikacje logo o szerokości powyżej 25 mm

Logo „Niedzieli” (Plik PDF)
Logo „Niedzieli” (Plik JPEG)

Publikacje logo o szerokości poniżej 25 mm

Logo „Niedzieli” (Plik PDF)
Logo „Niedzieli” (Plik JPEG)

Reklama internetowa

Krzysztof Walaszczyk
Dział Marketingu Tygodnika Katolickiego "Niedziela"
tel. (34) 369 43 49, 603 701 615
marketing@niedziela.pl

Cennik reklam internetowych

CZYTAJ DALEJ

Papież zatwierdził pięć dekretów beatyfikacyjnych

2020-07-11 16:37

[ TEMATY ]

Franciszek

VaticanNews /youtube.com

Podczas audiencji 10 lipca w Watykanie dla kard. Angelo Becciu – prefekta Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych – Franciszek zatwierdził pięć dekretów beatyfikacyjnych. Dotyczą one trojga sług Bożych z Włoch i dwojga z Hiszpanii.

Pierwszy dekret jest potwierdzeniem cudu przypisywanego wstawiennictwu Czcigodnej Służebnicy Bożej Marii Antonii Samà (1875-1953) – świeckiej Włoszki.

Cztery pozostałe dokumenty potwierdzają cnoty heroiczne następujących sług i służebnic Bożych:

– Eusebio Francesco Chiniego (zwanego Kino; 1645-1711), kapłana jezuity z Włoch, ale działającego i zmarłego w Meksyku;

– Mariano José de Ibargüengoitia y Zuloaga (1815-88), kapłana diecezjalnego z Hiszpanii, współzałożyciela Instytutu Sług Jezusa;

– Marii Félix Torres (1907-2001) z Hiszpanii, założycielki Towarzystwa Zbawiciela;

- Angiolino Bonetty (1948-63), świeckiego Włocha ze Stowarzyszenia Milczących Robotników Krzyża.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

Wspierają nas

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję