Reklama

Porady

Wartości odżywcze natki pietruszki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Świeże liście pietruszki zawierają prawie cztery razy więcej witaminy C niż cytryna.

Tylko 5 dag natki pietruszki całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A, C i K. Natka pietruszki ma tak olbrzymie ilości manganu, boru oraz ważnej dla utrzymania dobrego wzroku i komórek nerwu wzrokowego luteiny i jej izomeru zeaksantyny, że duży pęczek natki dostarczy organizmowi ich wymaganą dzienną porcję. Poza tym natka pietruszki jest dobrym źródłem witamin: B2, B6 i E oraz kwasu foliowego, który pomaga utrzymać zdrowy stan naczyń krwionośnych i jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju ciąży. Natka jest ponadto bardzo dobrym źródłem: żelaza, wapnia, cynku, fosforu i magnezu oraz rzadkich związków mineralnych: miedzi, wanadu, boru, krzemu, niklu, rubidu, kobaltu, litu, jodu i chromu. Zawiera więcej wapnia niż mleko! Cała roślina zawiera inulinę, dlatego spożywanie pietruszki zaleca się tym pacjentom, którzy mają predyspozycje do cukrzycy. Dodawanie natki do potraw powoduje lepsze wchłaniane manganu, który jest ważny dla zdrowia tkanki kostnej. 10 dag natki pietruszki dostarcza prawie połowę potrzebnej dziennej dawki wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Sok z natki pietruszki jest wyjątkowo bogaty w składniki odżywcze, jednak ma bardzo silne działanie na organizm, dlatego powinno się go spożywać oszczędnie, najlepiej jako dodatek do innych soków (z marchewki, ogórków lub jabłek). Natka pietruszki jest najbogatszą i najzdrowszą częścią rośliny. Niestety, zawiera także duże ilości kwasu szczawiowego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-03-18 10:59

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ważna witamina

Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór zdarza się u osób starszych.

Na co wpływa?

CZYTAJ DALEJ

Jezus kochał Judasza do końca

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

pl.wikipedia.org

Rozważania do Ewangelii Mt 26, 14-25.

Środa, 27 marca. Wielki Tydzień

CZYTAJ DALEJ

8 lat temu zmarł ks. Jan Kaczkowski

2024-03-27 22:11

[ TEMATY ]

Ks. Jan Kaczkowski

Piotr Drzewiecki

Ks. dr Jan Kaczkowski

 Ks. dr Jan Kaczkowski

28 marca 2016 r. w wieku 38 lat zmarł ks. Jan Kaczkowski, charyzmatyczny duszpasterz, twórca Hospicjum św. o. Pio w Pucku, autor i współautor popularnych książek. Chorował na glejaka - nowotwór ośrodka układu nerwowego. Sam będąc chory, pokazywał, jak przeżywać chorobę i cierpienie - uczył pogody, humory i dystansu.

Ks. Jan Kaczkowski urodził się 19 lipca 1977 r. w Gdyni. Był bioetykiem, organizatorem i dyrektorem Puckiego Hospicjum pw. św. Ojca Pio. W ciągu dwóch lat wykryto u niego dwa nowotwory – najpierw nerki, którego udało się zaleczyć, a później glejaka mózgu czwartego stopnia. Po operacjach poddawany kolejnym chemioterapiom, nadal pracował na rzecz hospicjum i służy jego pacjentom. W BoskiejTV prowadził swój vlog „Smak Życia”.

Podziel się cytatem

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję