Składniki: 50 dag mąki
5 żółtek lub 3 żółtka i 1 całe jajo
20 dag masła lub margaryny (o pokojowej temperaturze)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
powidła śliwkowe – do przełożenia
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części (kawałek ciasta zostawić na wylepienie brzegów). Rozwałkować pierwszą część na grubość 0,5 cm i przenieść na natłuszczoną dużą (o średnicy 32 cm) okrągłą foremkę lub na dwie mniejsze (dla dwojga dzieci, żeby każde miało swoje ciasto do ozdabiania). Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć drugim rozwałkowanym plackiem. Brzegi ozdobić np. plecionym warkoczem. Wierzch ciasta przekłuć w kilku miejscach widelcem, posmarować rozmąconym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 35 -40 min na złoty kolor.
Po wyjęciu ciasto wystudzić. Następnie wierzch (bez boków) posmarować polewą czekoladową lub masą kajmakową i przybrać bakaliami. Dobrym pomysłem (przetestowanym w wielu domach) jest pozwolić dzieciom ozdabiać mazurek według własnego pomysłu. Z płatków migdałowych można wykonać baranka lub bazie, a z bakalii – kwiaty.
W sprawie zabójstwa 11-letniej dziewczynki w Jeleniej Górze zatrzymano 12-latkę, która może mieć związek z tym zdarzeniem – poinformowała PAP prokuratura. Ofierze zadano rany ostrym narzędziem. Sprawą ma zająć się we wtorek sąd rodzinny.
Jak poinformowała PAP rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Jeleniej Górze prok. Ewa Węglarowicz-Makowska, ofiarą jest 11-letnia dziewczynka, uczennica Szkoły Podstawowej nr 10 w Jeleniej Górze.
Edwarda Mikuła tegoroczna laureatka tytułu „Zasłużona dla Miasta Świdnicy”.
Biskupie miasto ma swoich bohaterów, nie tych z pomników, lecz z codziennych obowiązków, życzliwych spojrzeń i cichego zaangażowania.
Podczas sesji Rady Miejskiej 28 listopada br. jedną z takich bohaterek okazała się Edwarda Mikuła, parafianka św. Józefa Oblubieńca NMP, wyróżniona tytułem „Zasłużona dla Miasta Świdnicy”. I choć sama pewnie wzruszy się na wieść o tym, że o niej piszemy, to mieszkańcy mówią wprost: „Najwyższy czas”.
Ponad 370 ton żywności udało się zebrać podczas 27. ogólnopolskiej zbiórki żywności „Tak. Pomagam!”, która odbyła się 5 i 6 grudnia 2025 r. w ponad dwóch tysiącach sklepów w kraju – poinformował Caritas Polska.
Zgodnie z tradycją z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia Caritas Polska we współpracy z oddziałami diecezjalnymi zorganizował w supermarketach, sieciach handlowych i w sklepach osiedlowych w całym kraju zbiórkę żywności pod hasłem „Tak. Pomagam!”.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.