Składniki:
50 dag mąki
5 żółtek lub 3 żółtka i 1 całe jajo
20 dag masła lub margaryny (o pokojowej temperaturze)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
powidła śliwkowe – do przełożenia
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części (kawałek ciasta zostawić na wylepienie brzegów). Rozwałkować pierwszą część na grubość 0,5 cm i przenieść na natłuszczoną dużą (o średnicy 32 cm) okrągłą foremkę lub na dwie mniejsze (dla dwojga dzieci, żeby każde miało swoje ciasto do ozdabiania). Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć drugim rozwałkowanym plackiem. Brzegi ozdobić np. plecionym warkoczem. Wierzch ciasta przekłuć w kilku miejscach widelcem, posmarować rozmąconym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 35 -40 min na złoty kolor.
Po wyjęciu ciasto wystudzić. Następnie wierzch (bez boków) posmarować polewą czekoladową lub masą kajmakową i przybrać bakaliami. Dobrym pomysłem (przetestowanym w wielu domach) jest pozwolić dzieciom ozdabiać mazurek według własnego pomysłu. Z płatków migdałowych można wykonać baranka lub bazie, a z bakalii – kwiaty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu