Spód ciasta:
100 g suszonych daktyli
1,5 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki wiórek kokosowych
1/3 szklanki płatków jaglanych
3-4 łyżeczki mąki kokosowej
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Warstwa czekoladowa:
1 puszka mleka kokosowego (80% kokosu, 20% wody) schłodzonego przez dobę w lodówce
80 g gorzkiej czekolady
2,5 łyżki miodu/syropu klonowego
0,5 łyżeczki agaru lub żelatyny
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Warstwa kokosowa:
1 puszka mleka kokosowego (80% kokosu, 20% wody) schłodzonego przez dobę w lodówce
4 łyżki musu kokosowego/pasty kokosowej
4 łyżki ksylitolu/erytrytolu
0,5 łyżki agaru
Wykonanie:
Daktyle należy moczyć w gorącej wodzie przez 5-6 godz. (jeśli są miękkie, wystarczy godzina). Następnie odcedzić i zmiksować z dodatkiem 2 łyżek wody z moczenia. Dodać olej kokosowy i ponownie zmiksować. Zmiksowaną masę daktylową przełożyć do miski, dodać płatki, wiórki oraz przyprawy, następnie wymieszać wszystkie składniki. Stopniowo dodawać mąkę kokosową; należy dodać tyle mąki, aby masa nie była zbyt sucha.
Powstałą masę trzeba wyłożyć na tortownicę o średnicy 16 cm, wcześniej jednak należy ją wyścielać papierem do pieczenia. Gotowy spód trzeba włożyć do lodówki do schłodzenia.
Warstwa czekoladowa: puszkę mleka kokosowego wyjąć z lodówki i odwrócić do góry dnem. Otworzyć ją i odlać wodę kokosową. Stałą część przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Do śmietanki kokosowej należy dodać wybrany słód (ksylitol lub erytrytol) i połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, dodać agar i dokładnie wymieszać całość trzepaczką. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 min, żeby agar zaczął spełniać swoje właściwości. Potem zdjąć rondelek z palnika i odstawić do schłodzenia. Wylać letnią czekoladową warstwę na spód i włożyć do lodówki.
Warstwa kokosowa: wyjąć puszkę z lodówki, położyć ją do góry dnem. Następnie otworzyć, odlać wodę, a śmietankę kokosową przełożyć do rondelka. Dodać ksylitol i pastę kokosową. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Dodać agar i porządnie wymieszać trzepaczką. Masę gotować ok. 2 min. Gotową – lekko schłodzić i wylać na warstwę czekoladową. Gotowe 3-warstwowe ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby stężało. Wyjąć przed podaniem.