Reklama

W wolnej chwili

Pasztet warzywny doskonały

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
100g kaszy jaglanej
1 szklanka mieszanki orzechów
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 marchewki
2 pietruszki
6 łyżek masła klarowanego +
1 łyżka do wysmarowania formy
1 łyżka mąki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól kłodawska
świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie. Przełóż do miseczki i widelcem rozdziel ziarenka. Zmiel orzechy. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Marchewki i pietruszki obierz i zetrzyj na tarce. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane, wrzuć na nie cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, marchewki i pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i słodką papryką. Wymieszaj i duś ok. 10 min, aż warzywa będą miękkie, często mieszając. Przełóż warzywa do dużej miski. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i zmielone orzechy. Wymieszaj, a następnie zmiksuj na gładko blenderem. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki, wierzch wygładź łyżką i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 50-55 min.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, nawet na całą noc.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-01-27 09:45

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Żeberka wieprzowe na młodej kapuście ze świeżymi pomidorami

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

1,2 kg żeberek wieprzowych 10 dag miodu gryczanego 250 ml piwa (najlepiej pszeniczne lub gryczane) 5 dag musztardy (dijon lub sarepskiej) świeży majeranek kilka ziaren kminku sól świeżo zmielony pieprz 1 kg młodej białej kapusty 6-8 pomidorów 10 dag masła ekstra pęczek koperku 2 ząbki czosnku
CZYTAJ DALEJ

Abp Galbas w „Dzień Dobry TVN”: Święta zaczynają się dziś

2025-04-17 17:31

[ TEMATY ]

telewizja

telewizja

Abp Adrian Galbas

Episkopat News

Abp Adrian Galbas był w Wielki Czwartek gościem programu „Dzień dobry TVN”. W rozmowie z Pauliną Krupińską i Damianem Michałowskim opowiadał między innymi o przeżywaniu Wielkanocy. Jak zaznaczył metropolita warszawski, święta zaczynają się już dziś, a nie od wielkanocnego śniadania.

Metropolita warszawski podkreślił, że święta nie zaczynają się od wielkanocnego śniadania. - Święta zaczynają się już dziś. Ta opowieść rozpoczyna się dzisiaj wieczorem i trwa przez trzy dni, które właściwie są jednym wielkim dniem. Bardzo zachęcam wszystkich, którzy mam nadzieję mogą, zwłaszcza wszystkich wierzących, żeby skorzystali z tej wielkiej szansy i uczestniczyli w tych niepowtarzalnych celebracjach - powiedział.
CZYTAJ DALEJ

Koncert Paschalny

2025-04-17 22:57

plakat organizatorów

    Potężne głosy instrumentów dętych połączą się z majestatem organów – nadchodzący koncert z cyklu Muzyczne Spotkania na Wzgórzach Krzesławickich będzie pełen wzniosłych i poruszających dźwięków.

Już 27 kwietnia w murach nowohuckiego kościoła Miłosierdzia Bożego zabrzmią arcydzieła Bacha, Haendla czy Mozarta w mistrzowskich interpretacjach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję