Reklama

W wolnej chwili

Susz z owoców dobry dla zdrowia

Domowy susz z jabłek przygotowywany w niskiej temperaturze jest nie tylko najzdrowszy, ale dostarcza znacznie mniej kalorii niż słodzony susz jabłkowy dostępny w handlu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Suszone jabłka zawierają wyjątkowo dużo potasu, błonnika i węglowodanów, a oprócz tego witaminę A i beta-karoten, kompleks witamin z grupy B, fosfor, wapń... Wysokiej jakości susz długo przygotowywany w temperaturze nieprzekraczającej 40°C zachowuje nawet 80% witamin, ale zawartość witaminy C zostaje w dużym stopniu zmniejszona. Susz z jabłek jest bogaty w kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy, chlorogenowy) i inne substancje biologicznie czynne, które w dużych ilościach występują także w skórce. To zdrowa przekąska dostarczająca energii, dlatego polecane są osobom w różnym wieku do zregenerowania sił. Trzeba jednak zachować umiar; zajadanie się suszonymi owocami nie jest wskazane, ponieważ w prawie 2/3 składają się z węglowodanów, głównie fruktozy i glukozy!

10 dag kwaśnych jabłek suszonych w domu dostarcza ok. 230-250 kcal – prawie 5 razy więcej niż świeże jabłka.

Suszone jabłka dostępne w handlu mają znacznie więcej kalorii, ponieważ przed suszeniem plastry są moczone w wodzie z cukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-01-27 09:45

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nie dajmy się osteoporozie

Osteoporoza jest chorobą kości i polega na utracie ich mineralnej gęstości. W wyniku tych zmian kości stają się słabe i bardziej podatne na złamania.

Choroba ta występuje dość powszechnie u osób w starszym wieku, częściej u kobiet, rozwija się powoli, nie dając początkowo odczuwalnych objawów. Wiele osób dowiaduje się, że cierpi na osteoporozę dopiero wtedy, gdy dojdzie do złamania kości nadgarstka, kości biodrowej lub kręgów. W zaawansowanej chorobie do złamania np. kręgu może dojść nawet w wyniku zwykłej czynności, takiej jak schylenie się, niewielki wysiłek czy choćby kaszel.
CZYTAJ DALEJ

Dzisiejsza Ewangelia mówi o cudzie rozmnożenia chleba

2025-04-10 10:09

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Giovanni Lanfranco Cudowne rozmnożenie chleba i ryb

Rozważania do Ewangelii J 6, 1-15.

Piątek, 2 maja. Wspomnienie św. Atanazego, biskupa i doktora Kościoła
CZYTAJ DALEJ

Słowacy w Łagiewnikach

2025-05-02 13:42

Małgorzata Pabis

    W czwartek 1 maja do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach już po raz 18. przybyła pielgrzymka katolików ze Słowacji organizowana przez Radio Lumen.

Uroczystej Eucharystii, sprawowanej przy ołtarzu polowym, przewodniczył arcybiskup koszycki Bernard Bober, przewodniczący Konferencji Episkopatu Słowacji. W pielgrzymce wzięło udział ponad 11,5 tysiąca Słowaków. Hasłem pielgrzymki były słowa: „Pielgrzymi nadziei w świetle Bożego Miłosierdzia".
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję