Reklama

Wiadomości

Dietetyk radzi

Sposoby na wzmocnienie

W czasie oraz po przebytej infekcji wirusowej organizm jest mocno osłabiony. Nasz układ odpornościowy wykonał olbrzymią pracę w zwalczeniu intruza, dlatego teraz należy mu się rekonwalescencja.

Niedziela Ogólnopolska 9/2021, str. 56

[ TEMATY ]

zdrowie

dieta

zdjęcie z teledysku "Jesteś piękna", Freedom is Near collective

Uzdrowienie jest możliwe - z Chrystusem

Uzdrowienie jest możliwe - z Chrystusem

Na początku może nas zaniepokoić przebieg choroby, bezsilność, podwyższona temperatura oraz inne objawy. Ważną kwestią jest obserwacja własnego organizmu po przejściu choroby, kontrolne badania wielonarządowe oraz wewnętrzne wzmocnienie odporności przez odpowiednie odżywianie, suplementację witamin i minerałów oraz stosowanie ziół. Odpowiednia ilość snu, ruch oraz wartościowa dieta wzmocnią nasz organizm.

Reklama

Błonnik i probiotyki są niezbędną pożywką dla jelit, a to właśnie one są centrum naszej odporności. Utrzymywanie prawidłowej flory bakteryjnej wzmacnia ogólnoustrojową odporność. Dlatego pamiętajmy o produktach pełnoziarnistych bogatych w błonnik, takich jak: grube kasze, płatki owsiane, żytnie pieczywo na zakwasie, fasola, surowe warzywa oraz kiszonki: kapusta, ogórki czy zakwas z buraków, który poprawia parametry krwi. Ważnym składnikiem diety są również kwasy tłuszczowe omega -3, które działają ochronnie na układ odpornościowy. Sięgnij po nie, pijąc oleje nierafinowane: olej lniany, z wiesiołka czy z czarnuszki. Postaw na naturalne antybiotyki, których najlepszym źródłem są: czosnek, imbir oraz kurkuma. Połączone z miodem i cytryną dają wysoką dawkę antyoksydantów, witaminy C, działają rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Połącz wszystkie składniki razem i przygotuj silny „syrop profilaktyczny”. Pity regularnie wzmocni odporność, a przy pierwszych objawach infekcji szybko postawi Cię na nogi.

Nie zapomnij o ziołach, one również pomogą? wzmocnić wymęczony choroba? układ odpornościowy. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn, a dzięki dużej zawartości polifenoli dzielnie stawiają opór infekcjom. Związki polifenolowe uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie. Czystek ma jedne z silniejszych właściwości oczyszczających, natomiast jeżówka purpurowa stosowana regularnie zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego, w szczególności leukocytów i makrofagów, powodując, że organizm lepiej poradzi sobie z atakującymi go wirusami i bakteriami.

Na początku okresu zdrowienia i na koniec wykonaj badanie z krwi, aby oznaczyć zawartość witaminy D. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Nazywana jest „antybiotykiem z nieba”, ponieważ nasza skóra może ją wytwarzać w kontakcie z promieniami słonecznymi. Aby wzmocnić odporność i mieć pewną ochronę przed infekcjami, powinniśmy ją suplementować do osiągnięcia nawet 70ug/ml. Dzięki takiej ilości mamy więcej energii, wytwarzamy endorfiny, a przede wszystkim przestajemy być łatwym kąskiem dla wirusów i bakterii.

2021-02-23 11:32

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciepło z pożywienia

Za oknem zimno, szaro i ponuro. Ubieramy się cieplej, pijemy mniej wody, bo chłodnego nie chce się pić o tej porze roku. Pamiętamy o ciepłym posiłku w ciągu dnia oraz o piciu gorącej herbaty – ale może by tak podziałać na organizm jeszcze intensywniej i wprowadzić do codziennego jadłospisu pokarmy, które mają rozgrzewające właściwości, są odżywcze, a do tego prozdrowotne?
W poradniku „Niedzieli” dietetyk kliniczny Karolina Szostkiewicz bierze pod lupę dary natury, które bez wątpienia ogrzeją nasze ciało.
Red.

Dynia – zawiera beta-karoten oraz likopen – substancje, które chronią przed chorobami nowotworowymi. Dynia jest warzywem o właściwościach rozgrzewających. Krem z dyni w połączeniu z imbirem i czosnkiem nie tylko zapewni przyjemne doznania kubkom smakowym, ale również rozgrzeje nas od środka. Kolejnym warzywem, które sprzyja walce z zimnem, jest brukselka. Ta minikapusta zawiera spore ilości witaminy C, które pomogą w walce z przeziębieniem, oraz jest bogata w substancje przeciwnowotworowe. Brukselka może mieć goryczkowaty smak – aby się go pozbyć, warto wcześniej ją zamrozić lub upiec z oliwą z oliwek oraz aromatycznymi ziołami, np. prowansalskimi.

CZYTAJ DALEJ

Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski dla 100-letniego ks. Franciszka Hanka

2021-08-01 15:34

[ TEMATY ]

Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski

Ks. Łukasz Romańczuk/Niedziela

Od lewej: ks. Paweł, ks. Franciszek Hanek, ks. Łukasz

Od lewej: ks. Paweł, ks. Franciszek Hanek, ks. Łukasz

Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski został w niedzielę odznaczony ks. kanonik Franciszek Hanek. Uroczystość odbyła się w Mielcu (Podkarpackie) podczas Mszy św. z okazji jubileuszu 100. urodzin duchownego i 70 lat jego kapłaństwa.

Jak poinformował w niedzielę rzecznik urzędu marszałkowskiego w Rzeszowie Tomasz Leyko Krzyż został przyznany przez Kapitułę Orła Białego na wniosek marszałka województwa podkarpackiego Władysława Ortyla, który jest również sekretarzem kapituły Polonia Restituta. On także odznaczył jubilata.

CZYTAJ DALEJ

Watykan: ukazała się Instrukcja o zastosowaniu zdalnego nauczania na uczelniach kościelnych

2021-08-02 13:56

[ TEMATY ]

Watykan

nauka zdalna

kulinetto/pixabay.com

Nauczanie zdalne nie jest zwyczajną metodą studiowania, zwłaszcza dla stopni kanonicznych, ale jest bardzo użytecznym środkiem ewangelizacji i formacji, który należy w pełni wykorzystać – wynika z opublikowanej przez Kongregację Edukacji Katolickiej „Instrukcji o zastosowaniu sposobu zdalnego nauczania w uniwersytetach/wydziałach kościelnych”.

Tekst dokumentu jest zastosowaniem konstytucji apostolskiej Veritatis gaudium, choć rzecz jasna nawiązuje do sytuacji stworzonej przez pandemię. Stwierdza, że kanoniczne stopnie akademickie będą osiągane dzięki obecności i bezpośrednim relacjom między profesorami a studentami, studentów między sobą, z wykorzystaniem bibliotek i tylko niewielkiej części ewentualnego nauczania online.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję