Reklama

Wiadomości

Z Bożej apteki

Pączki topoli

Drzewa to nie tylko ozdoba naszych pól, lasów i ogrodów, to także skarbnica cennych substancji leczniczych.

Wiele z nich zawiera topola czarna, szczególnie wczesną wiosną, kiedy jej pączki są obficie pokryte wonną żywicą i zaczynają pękać. To najlepszy czas, aby je pozyskać do naszej domowej apteczki. Suszymy je w temperaturze pokojowej, a następnie przekładamy do słoika i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Reklama

Pączki topoli możemy wykorzystać do zrobienia leczniczego naparu, nalewki lub maści. Aby przygotować napar, bierzemy od 1 do 2 łyżek rozdrobnionych pąków, zalewamy je szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 30 min do naciągnięcia, a następnie przecedzamy. Napar ten stosujemy przy grypie, przeziębieniu, bólu stawów i mięśni. Można go stosować także w stanach zapalnych: nerek, dróg moczowych, gruczołu krokowego, w dnie moczanowej, przy nieżycie krtani i dróg oddechowych. Jeśli chcemy przygotować nalewkę, polecam przepis dr. Różańskiego. W tym celu: „1 część świeżych lub suchych rozdrobnionych pączków topoli zalać 5 częściami gorącego alkoholu 60-70% i odstawić na przynajmniej 7 dni. Codziennie należy wstrząsać naczyniem. Przefiltrować. Zażywać po 5-10 ml 1-4 razy dziennie jako środek wykrztuśny, przeciwzapalny, przeciwbólowy, rozkurczowy, moczopędny i żółciopędny”.

Z pączków topoli możemy też zrobić maść. W warunkach domowych najprościej przygotować ją następująco: świeże pączki topoli zmielić w maszynce, zwilżyć spirytusem i pozostawić na godzinę w szczelnym słoju. Następnie zalać ciepłym smalcem wieprzowym w proporcji 1:2, czyli jedna część pączków – 2 części czystego smalcu. Całość przelać do naczynia, które następnie należy szczelnie zamknąć i włożyć do garnka z wodą, tworząc coś w rodzaju łaźni wodnej. Podgrzewać przez 3 godziny i odstawić na noc do naciągnięcia. Następnego dnia, po podgrzaniu, całą zawartość przecedzić i przelać do małych słoiczków. Trzymać w lodówce. Maść topolowa może być stosowana do leczenia: stanów zapalnych skóry, urazów, oparzeń, obrzęków okołostawowych. Pomocna jest także w masażu przy nerwobólach i bólach mięśni.

2021-03-02 14:06

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Słodki koniec karnawału

Tłusty czwartek to najsłodszy dzień w roku, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wypada on dokładnie 52 dni przed Wielkanocą.

CZYTAJ DALEJ

Co Wam smakowało? Wszystko!

2021-09-19 14:08

Marzena Cyfert

VI Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową odbył się 18 września w Kruszynie. Degustacja kresowych dań, spotkanie biesiadne przy dźwiękach muzyki kresowej, poczęstunek zorganizowany przez mieszkańców Kruszyny to główne punkty spotkania w sobotnie popołudnie.

Spotkanie rozpoczęło się od prezentacji 23 konkursowych potraw w kilku kategoriach. Oceniło je profesjonalne jury, składające się z dwóch komisji konkursowych. W tym czasie można było spróbować specjałów przygotowanych przez panie z Kruszyny. Po ocenie jury zebrani mogli również spróbować potraw konkursowych. Uwagę zwracał nie tylko smak, ale również piękny i oryginalny sposób podania każdej potrawy.  

CZYTAJ DALEJ

ME siatkarzy - Heynen: nigdy nie płakałem tak bardzo

2021-09-20 12:57

[ TEMATY ]

siatkówka

PAP/Andrzej Grygiel

Trener Vital Heynen nie kryje, że pożegnanie z reprezentacją Polski siatkarzy, do którego doszło w szatni po wywalczeniu brązowego medalu mistrzostw Europy, było bardzo emocjonalne. "Nigdy nie płakałem tak bardzo" - napisał w poniedziałek na Twitterze szkoleniowiec.

Umowa Heynena, który rozpoczął współpracę z biało-czerwonymi w 2018 roku, wygasa wkrótce. Prezes PZPS Jacek Kasprzyk jeszcze w sierpniu przekazał, że nie zostanie ona przedłużona, a Belg musiałby startować ponownie w konkursie na to stanowisko. Ten od jakiegoś czasu już dość wyraźnie sugerował, że nie zamierza tego robić, a po wywalczeniu brązu w niedzielę w katowickim Spodku w szatni właściwie pożegnał się już z podopiecznymi. To właśnie to spotkanie tak bardzo wzruszyło go.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję