Reklama

Porady

Z Bożej apteki

Owoce kaliny koralowej

Jesień nie tylko cieszy nasze oczy wielością barw, lecz także obdarza nas swoimi licznymi darami. Są one cenne dla wzmocnienia naszego zdrowia.

Niedziela Ogólnopolska 40/2021, str. 55

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chciałbym prosić Czytelników, aby udając się na spacer do lasu, nad wodę czy na pola, zwrócili uwagę na pokryty czerwonymi owocami krzew. Najpewniej jest to kalina koralowa. Niektóre jej odmiany sadzone są w miejskich parkach ze względu na ozdobne kwiaty. Od dawna jej kora, kwiat i owoce są wykorzystywane w celach leczniczych. Teraz, jesienią, bardzo cenne są owoce kaliny. Zbiera się je we wrześniu i październiku, najlepiej po pierwszych przymrozkach, kiedy stracą gorycz, a jeżeli nie przemarzły, to wkładamy je na kilka dni do zamrażarki. Można je także ususzyć. Owoce kaliny mają szerokie zastosowanie prozdrowotne. Stosuje się je w leczeniu przeziębień, w chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, a także aby wzmocnić mięsień sercowy. Działają moczopędnie oraz uspokajająco przy nerwicach. „Nawet pestki jej są korzystne. Można z niech zrobić nalewkę przy raku piersi” (Jelena Fiodorowna Zajcewa).

Chciałbym zaproponować dwa sposoby konserwowania owoców kaliny na zimę. Pierwszy sposób to przyrządzenie ich bez gotowania. Dzięki temu kalina zachowuje swe naturalne właściwości, a co najważniejsze, pomaga w chorobach serca, przy grypie i przeziębieniu, wzmacnia system odpornościowy. Aby przygotować w ten sposób kalinę, wpierw należy ją opłukać w wodzie, lekko wysuszyć i oderwać widelcem jagody od baldachów. Owoce przecieramy przez sitko, aż puszczą sok. Pestek nie wyrzucamy – po wysuszeniu i zmieleniu na proszek możemy je dodawać do herbaty. Następnie do soku dodajemy naturalny miód w proporcji 700 g soku kaliny i 500 g miodu (lub cukru). Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką – chodzi o to, żeby sok dobrze się połączył z miodem lub cukrem, miód bowiem to naturalny konserwant. Otrzymaną zawartość przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odstawiamy do lodówki. Zażywamy po łyżce trzy razy dziennie.

Drugi sposób to obróbka termiczna. W ten sposób z owoców kaliny możemy przyrządzić marmoladę, sok, dżem lub nalewkę. Możemy także je ususzyć, by przygotowywać z nich herbatę. W tym celu 15-20 g owoców zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 4 godziny do naciągnięcia, odcedzamy i pijemy na zdrowie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-28 11:23

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Koniec roku szkolnego, koniec wartości?

2025-06-14 20:21

[ TEMATY ]

rok szkolny

Red.

Andrzej Sosnowski

Andrzej Sosnowski

Zakończenie roku szkolnego to zwykle czas podsumowań i planów na przyszłość. Ale dziś coraz trudniej mówić o przyszłości edukacji z nadzieją. Zmiany, które zachodzą, nie są reformą – są demontażem. A szkoła przestaje być miejscem kształcenia i wychowania, a staje się placówką usług społecznych bez tożsamości.

Czerwiec w szkole zawsze miał w sobie coś z ulgi – zmęczeni nauczyciele odliczają dni do wakacji, uczniowie zerkają w dzienniki z nadzieją, a rodzice pytają: czy to był dobry rok? Ten rok szkolny – 2024/2025 – dobrym nie był. Nie chodzi tylko o prace domowe, które MEN uznało za zbędne. Nie chodzi jedynie o eksperymenty z ocenianiem kształtującym czy chaos wokół edukacji „obywatelskiej”. Chodzi o coś głębszego – o „utraconą misję szkoły", która coraz bardziej traci swój wychowawczy, kulturowy i aksjologiczny fundament.
CZYTAJ DALEJ

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie każdemu z nas - rozważania czerwcowe

Tak często myśląc o Bogu czujemy stres i strach. Odległy Stwórca Wszechrzeczy karzący ludzi za ich potknięcia - wielu z nas taki właśnie obraz Boga nosi w sercu. A jaki naprawdę jest Bóg? Jakie jest Jego serce?

Czerwiec to w Kościele miesiąc szczególnie poświęcony Najświętszemu Sercu Pana Jezusa. Nabożeństwa z litanią, zwane potocznie czerwcowymi, mają za cel zbliżyć nas do serca Boga. Ukazać Jego miłość do nas.
CZYTAJ DALEJ

Miejcie poczucie misji

2025-06-14 18:57

Magdalena Lewandowska

Abp Józef Kupn odznaczył Medalem św. Jadwigi Śląskiej panią Halinę Dunal.

Abp Józef Kupn odznaczył Medalem św. Jadwigi Śląskiej panią Halinę Dunal.

W 12. rocznicę ingresu abp. Józefa Kupnego na uroczystą Eucharystię do katedry przybyli biskupi, kapłani, siostry zakonne i wierni z różnych stron archidiecezji wrocławskiej.

Podczas liturgii abp Kupny pobłogosławił nowych Nadzwyczajnych Szafarzy Komunii Świętej, ceremoniarzy i lektorów. Metropolita odznaczył Medalem św. Jadwigi Śląskiej panią Halinę Dunal z parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Jaksonowie, uhonorował również trzech kapłanów: godność kanonika honorowego kapituły metropolitalnej otrzymali ks. Arkadiusz Krziżok, dyrektor Wydziału Duszpasterskiego Wrocławskiej Kurii i ks. Bartłomiej Kłos, dyrektor administracyjny Papieskiego Wydziału Teologicznego, a godność kanonika honorowego kapituły kolegiackiej Świętego Krzyża otrzymał ks. Krzysztof Dudojć, proboszcz parafii w Lewinie Brzeskim.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję