Mimo że sezon na jabłka trwa od lipca do września, ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Dlatego też chętnie wykorzystujemy je w kuchni. Można przygotować jabłka pieczone, duszone, w cieście naleśnikowym, biszkoptowym i francuskim. Można je podawać także na słodko lub do dań wytrawnych, np. do mięs. Prostym sposobem wykorzystania tych owoców są chipsy jabłkowe. Wystarczy pokroić jabłka w talarki i wysuszyć je w suszarce do grzybów i owoców. Znakomicie zastąpią solone chipsy.
Najpopularniejszym rodzajem ciasta z jabłkami jest szarlotka. Podajemy ją na zimno, na ciepło, a także z porcją lodów lub bitą śmietaną. Alternatywą dla ciast są np. babeczki. Dzisiaj proponujemy jednak przepis na jabłka zapiekane pod kruszonką. Można je przygotować szybciej i prościej niż ciasto, a serwować tak jak szarlotkę. Efekt z pewnością zaskoczy naszych gości.
Pomóż w rozwoju naszego portalu