Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Insulinooporność

Obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny to bardzo niebezpieczna choroba, która prowadzi często do cukrzycy typu 2.

Niedziela Ogólnopolska 50/2021, str. 58

[ TEMATY ]

cukrzyca

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wyobraź sobie, że chcesz otworzyć drzwi, aby wejść do domu, ale klucz zaciął się w zamku i nie możesz ich otworzyć. To obrazowe porównanie insulinooporności. Teraz zmieńmy bohaterów: po zjedzonym posiłku mamy we krwi glukozę, która powinna trafić do komórek jako główne źródło energii. Do tego procesu potrzebujemy insuliny, która jest kluczem otwierającym „drzwi” (komórkę). W przypadku insulinooporności najczęściej glukoza musi stać pod „drzwiami”, ponieważ coś blokuje ich otwarcie.

Za każdym razem, kiedy zjesz banana albo kromkę chleba czy wypijesz kawę z mlekiem lub cukrem, po pewnym czasie w twojej krwi zaczyna się pojawiać glukoza pochodząca z tych produktów. Na szczęście mamy trzustkę, która uwalnia insulinę. Jej zadaniem jest upakowanie glukozy w mięśniach i wątrobie, aby utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi. Im mniej insuliny potrzebuje twój organizm, żeby wykonać swoją robotę, tym bardziej wrażliwe są twoje tkanki na jej działanie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Insulinooporność to nic innego jak zaburzona wrażliwość tkanek na działanie insuliny i w efekcie zaburzony wychwyt glukozy. Cukier we krwi jest toksyczny, więc trzustka musi wydzielić jeszcze więcej insuliny, aby uporać się z jego podwyższonym poziomem. Po jakimś czasie receptory komórek przestają w ogóle reagować na insulinę i zostajemy z wysokim poziomem cukru we krwi, który zostanie zgromadzony w komórce tłuszczowej w formie trójglicerydów. Przeszkodami w „otwarciu drzwi” mogą być: częste posiłki, podjadanie między nimi, otyłość brzuszna, dieta bogata w tłuszcze trans, brak aktywności fizycznej.

Co można zrobić, aby wyregulować poziomy glukozy oraz insuliny we krwi?

Reklama


- wybierać produkty o niskich indeksach glikemicznych
- unikać żywności bogatej w syrop glukozowo-fruktozowy i skrobię modyfikowaną
- ograniczyć spożywanie nabiału oraz dużych ilości owoców – działanie insulinotwórcze
- wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy
- ustalić stałe pory 3 lub 4 posiłków
- jeść codziennie garść orzechów
- podczas każdego posiłku zjadać średnią miskę warzyw
- spożywać oleje tłoczone na zimno, np. oliwę z oliwek, olej lniany

Sprawdź, czy insulinooporność nie dotyczy ciebie. Poniżej – niektóre z towarzyszących jej objawów:


- senność po posiłku
- zachcianki na coś słodkiego po posiłku
- otyłość brzuszna
- bezsenność
- zaburzenia hormonalne
- wzrost poziomu trójglicerydów
- wysokie ciśnienie krwi
- głód odczuwany przez cały dzień, także po posiłku
- częste oddawanie moczu
- wzmożony apetyt i pragnienie

2021-12-07 11:15

Ocena: +2 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

COVID-19 może powodować rozwój cukrzycy u zdrowych osób

[ TEMATY ]

cukrzyca

pixabay.com

COVID-19 może nie tylko powodować poważne powikłania cukrzycy typu 2, ale również przyczyniać się do rozwoju cukrzycy u zdrowych dotychczas osób – informuje międzynarodowy zespół naukowców na łamach pisma „New England Journal of Medicine”.

W celu lepszego poznania zależności między COVID-19 a cukrzycą międzynarodowa grupa czołowych badaczy w dziedzinie diabetologii, biorących udział w projekcie CoviDIAB, założyła globalny rejestr pacjentów, u których cukrzyca rozwinęła się w związku z zachorowaniem na COVID-19. Ma to m.in. pomóc lepiej poznać skalę zjawiska, opisać objawy cukrzycy rozwijającej się u chorych na COVID-19 oraz najskuteczniejsze metody jej leczenia i monitorowania stanu pacjentów. Pomoże także odpowiedzieć na pytanie, czy zaburzenia metabolizmu glukozy mijają z czasem, po wyleczeniu infekcji.

CZYTAJ DALEJ

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych?

2024-05-02 07:20

[ TEMATY ]

wstrzemięźliwość

Adobe Stock

W związku z przypadającą w piątek, 3 maja, w Kościele katolickim uroczystością Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, głównej patronki kraju, katolików nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Mimo uroczystości wierni nie są zobowiązani do udziału we Mszy świętej.

Zgodnie z obowiązującymi w Kościele katolickim przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada uroczystość. Post ścisły obowiązuje w Środę Popielcową i w Wielki Piątek.

CZYTAJ DALEJ

Dzieweczko Lipska, módl się za nami...

2024-05-03 20:00

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Od wieków żywa i nieustanna miłość do Matki Najświętszej sprawiła, że 2 lipca 1969 roku doszło do koronacji „Maryi Lipskiej w maleńkiej posturze”. Dokonał jej Prymas Polski, Stefan Kardynał Wyszyński.

Rozważanie 4

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję