Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Potrawy wigilijne i świąteczne

Niedziela Ogólnopolska 51/2021, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wigilijna kapusta z grochem

SKŁADNIKI:
700 g kiszonej kapusty
400 g grochu
2 cebule
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 pełna łyżeczka majeranku szczypta kminku (całego)
2 łyżki masła
sól, pieprz

WYKONANIE:
Groch zalej wodą, tak aby pokrywała go kilka cm ponad poziom.
Odstaw na całą noc, by się namoczył. Po tym czasie odlej wodę i nalej świeżej. Dodaj majeranek i gotuj groch na małym ogniu przez 40-50 min, aż będzie miękki. Odcedź po ugotowaniu i odstaw na bok. Kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij z jej nadmiaru i drobno posiekaj. Przełóż do garnka, zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotuj ok. godziny. Po ugotowaniu odcedź.
Cebule obierz, drobno pokrój, przysmaż na łyżce masła i dodaj do kapusty. Ugotowaną kapustę wymieszaj z miękkim grochem, dodaj łyżkę masła i dopraw do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowa gwiazda z makiem

SKŁADNIKI:
500 g białej mąki orkiszowej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka lub mleka roślinnego
2 jajka
50 g masła
1 jajko do posmarowania ciasta
300 g gotowej masy makowej z puszki
lukier: ok. 1/2 szklanki cukru pudru wymieszaj z 1 łyżką podgrzanego soku z cytryny

WYKONANIE:
Do sporej miski wsyp mąkę, zrób dołek i do środka włóż pokruszone drożdże; posyp je cukrem. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko; zmieszaj je z drożdżami i połącz z niewielką ilością mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 min.
Po tym czasie dodaj jajka i delikatnie wymieszaj łyżką całą zawartość miski. Roztop masło i dodaj do reszty składników. Wyrabiaj ciasto ok. 15 min, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką, odstaw na mniej więcej 40 min i czekaj, aż wyrośnie. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż na nią ciasto i chwilę je ugniataj.
Uformuj kulę i podziel ją na cztery części. Jedą część ciasta zagnieć i rozwałkuj na koło o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż je na okrągłą blachę pokrytą papierem do pieczenia. Rozsmaruj na cieście 1/3 masy makowej – zostaw ok. 1 cm miejsca przy brzegu. Kolejną porcję ciasta zagnieć, rozwałkuj tak jak pierwszą i wyłóż na masę. Posmaruj kolejną porcją maku i wyłóż trzeci rozwałkowany placek. Ponownie posmaruj ciasto makiem i wyłóż ostatni rozwałkowany blat, z czwartej części ciasta. Gotowe surowe ciasto pokrój na szesnaście części, nie docinając do samego środka.
Każdy kawałek obkręć dwa razy parami na zmianę, tzn. jeden kawałek dwa razy w prawo, kolejny obok – dwa razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlep na końcu. Powinna powstać gwiazda. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o C na ok. 25 min. Lekko ciepłą gwiazdę polukruj.

Reklama

Śledzie na zielono

SKŁADNIKI:
3 filety śledziowe typu matias w oleju
dwie łodygi selera naciowego
mała bulwa kopru włoskiego lub połowa większej
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki prażonych pestek dyni
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
pieprz świeżo mielony
sól morska
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego

WYKONANIE:
Filety śledziowe odsącz z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Seler naciowy umyj, obierz z włókien jak rabarbar i drobno pokrój (można razem z listkami). Koper włoski pokrój na cieniutkie plasterki. Jabłko obierz ze skóry, zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce. Dodaj uprażone pestki dyni, posiekany szczypiorek, nasiona kopru włoskiego. Dopraw do smaku. Z oliwy, miodu i octu przygotuj sos; dodaj do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać majonez.

Pierogi z kapustą i grzybami

FARSZ – składniki:
ok. 100 g suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
3 łyżki masła klarowanego
3 cebule

CIASTO NA PIEROGI – Składniki:
600 g mąki orkiszowej białej
1/2 łyżeczki soli
400 ml wrzącej wody
50 g masła

WYKONANIE:
Grzyby opłucz na sitku, zalej zimną wodą i odstaw na noc, aby się namoczyły. Następnego dnia obierz marchew i pietruszkę, dodaj do grzybów i gotuj w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie. Na koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Wywar z grzybów i warzyw można wykorzystać na zupę grzybową.
Kapustę odciśnij i gotuj do miękkości – ok. 45 min – w 300 ml wody z dodatkiem soli. Po ugotowaniu dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
Wszystkie składniki: kapustę, grzyby, marchew i pietruszkę drobno posiekaj. Na gorącym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Połącz ze sobą wszystkie składniki farszu, oprósz solą i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i je roztop; stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz wszystkie składniki i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Zagniataj ciasto przez mniej więcej 10 min, aż będzie gładkie i miękkie. Szczelnie przykryte w misce ciasto odłóż na mniej więcej 30 min.
Następnie podziel je na cztery części i rozwałkowuj na cienkie placki. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego z nich nałóż łyżkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 3 min. Podawaj z cebulą zeszkloną na patelni.

2021-12-14 07:38

Ocena: +3 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Keczup

Składniki:
3 kg pomidorów
1 seler
1 por
1 czerwona papryka
25 dag cebuli
20 dag cukru
2,5 łyżki soli
1 szklanka octu
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
10 goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki w proszku

CZYTAJ DALEJ

Św. Wojciech, Biskup, Męczennik - Patron Polski

Niedziela podlaska 16/2002

Obok Matki Bożej Królowej Polski i św. Stanisława, św. Wojciech jest patronem Polski oraz patronem archidiecezji gnieźnieńskiej, gdańskiej i warmińskiej; diecezji elbląskiej i koszalińsko-kołobrzeskiej. Jego wizerunek widnieje również w herbach miast. W Gnieźnie, co roku, w uroczystość św. Wojciecha zbiera się cały Episkopat Polski.

Urodził się ok. 956 r. w czeskich Libicach. Ojciec jego, Sławnik, był głową możnego rodu, panującego wówczas w Niemczech. Matka św. Wojciecha, Strzyżewska, pochodziła z nie mniej znakomitej rodziny. Wojciech był przedostatnim z siedmiu synów. Ks. Piotr Skarga w Żywotach Świętych tak opisuje małego Wojciecha: "Będąc niemowlęciem gdy zachorował, żałość niemałą rodzicom uczynił, którzy pragnąc zdrowia jego, P. Bogu go poślubili, woląc raczej żywym go między sługami kościelnymi widząc, niż na śmierć jego patrzeć. Gdy zanieśli na pół umarłego do ołtarza Przeczystej Matki Bożej, prosząc, aby ona na służbę Synowi Swemu nowego a maluczkiego sługę zaleciła, a zdrowie mu do tego zjednała, wnet dzieciątko ozdrowiało". Był to zwyczaj upraszania u Pana Boga zdrowia dla dziecka, z zobowiązaniem oddania go na służbę Bożą.

Św. Wojciech kształcił się w Magdeburgu pod opieką tamtejszego arcybiskupa Adalbertusa. Ku jego czci przyjął w czasie bierzmowania imię Adalbertus i pod nim znany jest w średniowiecznej literaturze łacińskiej oraz na Zachodzie. Z Magdeburga jako dwudziestopięcioletni subdiakon wrócił do Czech, przyjął pozostałe święcenia, 3 czerwca 983 r. otrzymał pastorał, a pod koniec tego miesiąca został konsekrowany na drugiego biskupa Pragi.

Wbrew przyjętemu zwyczajowi nie objął diecezji w paradzie, ale boso. Skromne dobra biskupie dzielił na utrzymanie budynków i sprzętu kościelnego, na ubogich i więźniów, których sam odwiedzał. Szczególnie dużo uwagi poświęcił sprawie wykupu niewolników - chrześcijan. Po kilku latach, rozdał wszystko, co posiadał i udał się do Rzymu. Za radą papieża Jana XV wstąpił do klasztoru benedyktynów. Tu zaznał spokoju wewnętrznego, oddając się żarliwej modlitwie.

Przychylając się do prośby papieża, wiosną 992 r. wrócił do Pragi i zajął się sprawami kościelnymi w Czechach. Ale stosunki wewnętrzne się zaostrzyły, a zatarg z księciem Bolesławem II zmusił go do powtórnego opuszczenia kraju. Znowu wrócił do Włoch, gdzie zaczął snuć plany działalności misyjnej. Jego celem misyjnym była Polska. Tu podsunięto mu myśl o pogańskich Prusach, nękających granice Bolesława Chrobrego.

W porozumieniu z Księciem popłynął łodzią do Gdańska, stamtąd zaś morzem w kierunku ujścia Pregoły. Towarzyszem tej podróży był prezbiter Benedykt Bogusz i brat Radzim Gaudent. Od początku spotkał się z wrogością, a kiedy mimo to próbował rozpocząć pracę misyjną, został zabity przez pogańskiego kapłana. Zabito go strzałami z łuku, odcięto mu głowę i wbito na żerdź. Cudem uratowali się jego dwaj towarzysze, którzy zdali w Gnieźnie relację o męczeńskiej śmierci św. Wojciecha. Bolesław Chrobry wykupił jego ciało i pochował z należytymi honorami. Zginął w wieku 40 lat.

Św. Wojciech jest współpatronem Polski, której wedle legendy miał także dać jej pierwszy hymn Bogurodzica Dziewica. Po dziś dzień śpiewa się go uroczyście w katedrze gnieźnieńskiej. W 999 r. papież Sylwester II wpisał go w poczet świętych. Staraniem Bolesława Chrobrego, papież utworzył w Gnieźnie metropolię, której patronem został św. Wojciech. Około 1127 r. powstały słynne "drzwi gnieźnieńskie", na których zostało utrwalonych rzeźbą w spiżu 18 scen z życia św. Wojciecha. W 1928 r. na prośbę ówczesnego Prymasa Polski - Augusta Kardynała Hlonda, relikwie z Rzymu przeniesiono do skarbca katedry gnieźnieńskiej. W 1980 r. diecezja warmińska otrzymała, ufundowany przez ówczesnego biskupa warmińskiego Józefa Glempa, relikwiarz św. Wojciecha.

W diecezji drohiczyńskiej jest także kościół pod wezwaniem św. Wojciecha w Skibniewie (dekanat sterdyński), gdzie proboszczem jest obecnie ks. Franciszek Szulak. 4 kwietnia 1997 r. do tej parafii sprowadzono z Gniezna relikwie św. Wojciecha. 20 kwietnia tegoż roku odbyły się w parafii diecezjalne obchody tysiąclecia śmierci św. Wojciecha.

CZYTAJ DALEJ

Życzenia przewodniczącego KEP dla biskupa sosnowieckiego nominata

2024-04-23 15:38

[ TEMATY ]

abp Tadeusz Wojda SAC

bp Artur Ważny

Karol Porwich/Niedziela

Abp Tadeusz Wojda SAC

Abp Tadeusz Wojda SAC

„W imieniu Konferencji Episkopatu Polski pragnę przekazać serdeczne gratulacje oraz zapewnienia o modlitwie w intencji Księdza Biskupa, kapłanów, osób życia konsekrowanego oraz wszystkich wiernych świeckich Diecezji Sosnowieckiej” - napisał abp Tadeusz Wojda SAC, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski w liście przesłanym na ręce biskupa sosnowieckiego nominata Artura Ważnego. Nominację ogłosiła dziś w południe Nuncjatura Apostolska w Polsce.

„Życzę Księdzu Biskupowi coraz głębszego doświadczania „bycia posłanym” czyli podjęcia misji samego Jezusa Chrystusa, który w pasterskim posługiwaniu objawia miłość Boga do człowieka” - napisał przewodniczący Episkopatu do bp. Artura Ważnego mianowanego biskupem sosnowieckim. „Życzę, aby codzienna bliskość Ewangelii i Eucharystii prowadziły do uświęcenia Księdza Biskupa oraz powierzonego jego pasterskiej pieczy Ludu Bożego Diecezji Sosnowieckiej” - dodał.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję