Niedziela to czas na rodzinne spotkania i nieco bardziej wyszukany posiłek. Mamy więcej czasu i możemy przyrządzić coś wyjątkowego, co zachwyci naszych domowników lub gości. Jeśli masz ochotę na soczysty kawałek mięsa w ciekawym połączeniu, wykorzystaj jeden z naszych przepisów.
Składniki: 4 kotlety schabowe
2 marchewki
1 cebula
4 łyżeczki majonezu
15 dag żółtego sera
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
WYKONANIE: Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużym oczku. Podobnie zetrzeć żółty ser. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać marchewkę, ser i cebulę z majonezem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety. Na każdy nałożyć mieszankę marchewkową i równomiernie rozsmarować. Naczynie wstawić do piekarnika. Kotlety zapiekać ok. 30 minut w 170°C. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody.
Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka
20 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 pęczek natki pietruszki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
połówka kajzerki
bułka tarta
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
WYKONANIE: Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na dwa kawałki, rozbić na płaty. Doprawić solą i pieprzem. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą kajzerkę, jedno jajko, cebulę i czosnek. Doprawić i dokładnie wymieszać. Na każdy płat drobiowego fileta nałożyć pietruszkę, rozsmarować mięso mielone i znów posypać pietruszką. Zwinąć i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło z ziemniakami, frytkami i zestawem surówek.
Rolada z mięsa to dobry sposób na urozmaicenie świątecznego posiłku.
Mięso nadziewamy, obwiązujemy kawałkiem bawełnianej nitki lub spinamy wykałaczkami, i już mamy smaczne, efektowne roladki. Aby zachwyciły one nie tylko formą, warto pomyśleć o ciekawym nadzieniu, ale można też wykorzystać to, co mamy akurat w lodówce. Jako nadzienie możemy wykorzystać warzywa, np. szpinak, zielony groszek, brokuły, papryki, suszone pomidory, a także orzechy, owoce, np. jabłka, śliwki, czy rodzynki, daktyle, sery – żółty lub pleśniowy, grzyby – świeże albo suszone. W tej kwestii możemy dać upust naszej wyobraźni i połączyć ze sobą wiele składników. Należy jednak pamiętać o jednym: nadzienie powinno być spójne, nie może wypaść z rolady podczas smażenia czy pieczenia.
Czy zdarzyło ci się, że nastawiasz 5 alarmów, żeby nie zaspać, a i tak masz wrażenie, że przesypiasz coś ważnego w swoim życiu? W tym pytaniu kryje się prosta metafora współczesności: można przywyknąć do ignorowania sygnałów ostrzegawczych.
Ciekawą analogię daje ekologia lasu. Małe, naturalne pożary potrafią oczyszczać ściółkę i zapobiegać wielkim, niszczącym żywiołom. Gdy gasi się każdy najmniejszy ogień, narasta materiał, który przy jednym zapłonie tworzy “drabinę ogniową” prowadzącą aż po korony drzew. W życiu ludzi sygnał bólu lub dyskomfortu bywa podobnym małym pożarem – niewygodnym, ale ochronnym. Zlekceważony może przerodzić się w dramat. Wstrząsająca historia lekarza, który spóźnił się z pomocą, bo priorytetem była zapłata, pokazuje, jak daleko prowadzi przyzwolenie na codzienne drobne kompromisy.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.