Reklama

Z kuchni naszych sąsiadów

Wiele restauracji w ramach protestu przeciw rosyjskiej inwazji na Ukrainę wykreśliło ze swojego menu ruskie pierogi. W ich miejsce pojawiają się pierogi ukraińskie. W istocie to ich prawidłowa nazwa, bo pochodzą nie z Rosji (tam ich nie uświadczysz), a z Ukrainy, konkretnie z Rusi Czerwonej, historycznej krainy na południowo-zachodniej Ukrainie oraz w południowo-wschodniej Polsce.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ukraińskie pierogi

Ciasto:
35 dag mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżka masła
ok. 3/4 szklanki wody – przegotowanej, ciepłej

Farsz:
50 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag białego sera
sól, pieprz ew. przyprawa do ziemniaków
10 dag chudego wędzonego boczku
1 cebula

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Zrób wgłębienie. Wlej w nie roztopione masło i pomału wlewaj ciepłą wodę. Połącz składniki. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie sprężyste.

Przygotuj farsz. Jeszcze gorące ziemniaki oraz ser przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę, przesmaż na patelni i dodaj do masy ziemniaczano-serowej. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, ew. przyprawę do ziemniaków. Wszystko wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Wykrawaj kółka wielkości szklanki, na każdym układaj łyżeczkę farszu. Zawijaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj okraszone boczkiem przesmażonym z cebulą.

Lwowski barszczyk wiosenny

Składniki:
50 dag młodych buraków
3 młode marchewki
3 młode pietruszki
1 młody seler
25 dag mielonego mięsa (wołowego lub indyczego)
1 l rosołu drobiowego
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka mąki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
sok z cytryny

Jarzyny obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj z mięsem. Rozgrzej tłuszcz, dodaj masę mięsno-jarzynową i duś na niewielkim ogniu, stale mieszając, dopóki mięso nie zmieni koloru. Zalej gorącym rosołem i zagotuj, stale mieszając. Śmietanę wymieszaj z przesianą mąką, dodaj do zupy i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zupa zgęstnieje. Dodaj do zupy zmiażdżony czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz sokiem z cytryny.

2022-03-15 11:44

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do św. Józefa

[ TEMATY ]

nowenna

św. Józef

Bożena Sztajner/Niedziela

Kaliski wizerunek św. Józefa

Kaliski wizerunek św. Józefa

Wielkimi krokami zbliża się uroczystość św. Józefa, przypadająca na 19 marca. Z tej okazji warto pomyśleć o dołączeniu się do modlitwy nowenną do wyżej wspomnianego świętego, która rozpoczyna się 10 marca.

Dlaczego warto prosić św. Józefa o wstawiennictwo przed Bogiem i pomoc? Odpowiedzi na to pytanie udziela m.in. św. Bernard z Clairvaux (1153 r.): „Od niektórych świętych otrzymujemy pomoc w szczególnych sprawach, ale od św. Józefa pomoc jest udzielana we wszystkich, a poza tym broni on tych wszystkich, którzy z pokorą zwracają się do niego”. Inny św. Bernard, ten ze Sieny (1444 r.), pisał: „Nie ulega wątpliwości, że Chrystus wynagradza św. Józefa teraz nawet więcej, kiedy jest on w niebie, aniżeli był on na ziemi. Nasz Pan, który w życiu ziemskim miał Józefa jako swego ojca, z pewnością nie odmówi mu niczego, o co prosi on w niebie”.
CZYTAJ DALEJ

Ksiądz zamordowany w Środę Popielcową

2025-03-06 11:06

[ TEMATY ]

śmierć

Nigeria

Adobe Stock

Archidiecezja Kafanchan w Nigerii potwierdziła tragiczną śmierć ks. Sylvestra Okechukwu, który został uprowadzony ze swojego domu w nocy 4 marca 2025 r. Jego ciało odnaleziono w Środę Popielcową.

Kanclerz archidiecezji Kafanchan, ks. Jacob Shanet, potwierdził to nieszczęśliwe zdarzenie w oświadczeniu udostępnionym mediom watykańskim.
CZYTAJ DALEJ

Francja: 400-lecie objawień św. Anny, babci Jezusa

2025-03-10 13:39

[ TEMATY ]

św. Anna

Arkadiusz Bednarczyk

Św. Anna nauczająca Maryję z parafii farnej w Rzeszowie

Św. Anna nauczająca Maryję z parafii farnej w Rzeszowie

Bretończycy świętują 400-lecie objawień św. Anny. Babcia Jezusa ukazywała się bretońskiemu chłopu Yvonowi Nicolazicowi w latach 1623-1625. Wskazała mu miejsce, w którym była zakopana jej figura, i poleciła odbudować istniejącą tam tysiąc lat wcześniej kaplicę, ponieważ - jak stwierdziła - Bóg chce, aby właśnie tam oddawano jej cześć. Od tej pory św. Anna jest główną patronką Bretończyków, a bazylika w Sainte-Anne-d'Auray najważniejszym sanktuarium w tym północno-zachodnim regionie Francji.

7 marca minęło 400 lat od dnia, kiedy bretoński chłop odkopał figurę św. Anny we wskazanym mu w objawieniach miejscu. Tego dnia rozpoczął się kulminacyjny etap obchodów 400-lecia objawień, które zakończą się 26 lipca, we wspomnienie św. Anny i w rocznicę pierwszej Mszy w nowym sanktuarium.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję