Reklama

Z zakonnej kuchni

Lody bananowe z czekoladą

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
2 banany
1 łyżka miodu
2 łyżki serka śmietankowego
2 łyżki maślanki lub mleka
1 łyżka kakao

WYKONANIE:
Banany obierz, pokrój w cienkie plasterki, włóż do zamrażarki i poczekaj, aż mocno się zmrożą. Do naczynia wrzuć wcześniej zmrożone banany, dodaj łyżkę miodu (jeśli lubisz słodsze lody, można dodać go więcej), serek śmietankowy, maślankę lub mleko i kakao. Blenduj 30-40 s. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Lody mają konsystencję lekko rozmrożonych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-05-24 12:50

Oceń: +6 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa kalafiorowa

Próbowali Państwo kiedyś dodać do zupy serek topiony? Jeśli nie, to warto spróbować. Jest wyśmienity. Najlepszy jest naturalny, złoty ementaler, ale do jarzynowej pasuje też ziołowy. Nadaje on zupie ostrzejszy smak, a także trochę zagęszcza. Serek najlepiej dodawać drobno pokrojony pod koniec gotowania i mieszać, aż się rozpuści.

• 4 ziemniaki • mały kalafior • włoszczyzna bez kapusty • łyżka masła • 2 opakowania serka topionego • sól
CZYTAJ DALEJ

Dziewica i męczennica o wypróbowanej wierze

Niedziela kielecka 40/2015, str. 4-5

[ TEMATY ]

święta

WD

Św. Tekla z kościoła w Krzyżanowicach

Św. Tekla z kościoła w Krzyżanowicach

Tekla to patronka czczona jako święta Kościoła katolickiego i prawosławnego, uznawana jest za pierwszą męczennicę Kościoła. W Polsce znana jest od wieków. W diecezji kieleckiej jej wezwanie noszą kościoły w Wolicy k. Gór Pińczowskich, w Gnojnie, gdzie patronuje kościołowi razem ze św. Janem, w Piotrkowicach – ze św. Pawłem i w Krzyżanowicach. W tej świątyni każdy odnajdzie ducha i charyzmat św. Tekli, ale i esencję klasycyzmu w architekturze oraz piękne malarstwo epoki stanisławowskiej

Parafia istniała tutaj już na przełomie XII i XIII wieku. Pierwszy kościół ufundował Benedykt Jaksa, ale konsekrowany był dopiero przez bp. Tomasza Oborskiego w 1626 r.
CZYTAJ DALEJ

MŚ w wioślarstwie - brązowy medal czwórki podwójnej

2025-09-25 09:43

[ TEMATY ]

mistrzostwa świata

Polscy wioślarze w składzie: Dominik Czaja, Piotr Płomiński, Konrad Domański i Jakub Woźniak zdobyli brązowy medal w konkurencji czwórek podwójnych w mistrzostwach świata rozgrywanych w Szanghaju. Triumfowali Włosi przed Brytyjczykami.

Biało-czerwoni uzyskali czas 5.51,34 i do Włochów stracili 3,26 s.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję