Reklama

Porady

Szlachetne zdrowie

15 nawyków poprawiających zdrowie

Warto wyznaczyć sobie przynajmniej kilka nawyków, które chcemy pielęgnować lub których zamierzamy się pozbyć. Mogą one radykalnie zmienić nasze zdrowie i życie!

Niedziela Ogólnopolska 7/2024, str. 72

[ TEMATY ]

zdrowie

Bliżej Życia z wiarą

Zdjęcia: archiwum Przemysława Wieczorka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przyjrzyjmy się dobrym nawykom, tym bardziej że ich wprowadzenie w życie niewiele nas kosztuje. Oto nawyki poprawiające kondycję zdrowia:

Podstawowym czasem regeneracji organizmu jest sen. Zadbanie o jego dobrą jakość i długość jest kluczem w dobrym codziennym funkcjonowaniu. Idealnie jest, by kłaść się już o 21, a na pewno nie później niż o 23, bez wcześniejszej ekspozycji na światło niebieskie (komórka, telewizor), gdyż to znacząco obniża jakość snu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ruch to zdrowie i każdy o tym wie, nie zawsze jednak o tym pamiętamy. Codzienna aktywność powinna zajmować minimalnie 30-45 min. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wykonanie dziennie 6-8 tys. kroków, gdyż aktywność kształtuje odporność i wydolność organizmu, a także pomaga w profilaktyce rozwoju wielu chorób.

Według najnowszych danych, produktem najczęściej spotykanym w diecie powinny być warzywa. Każda dodatkowa porcja warzyw zwiększa bowiem korzyści dla zdrowia.

Od wieków ludzie z powodzeniem stosują zioła, czyli rośliny wpływające na nasze zdrowie. Zioła pojawiają się nawet w codziennej diecie w zaleceniach najnowszej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, gdyż poprawiają smak potraw, nasz metabolizm i dostarczają organizmowi wielu cennych składników, a także pomagają ograniczyć spożycie soli.

Woda jest podstawą przebiegu procesów życiowych, wpływa na funkcje organów i spełnia szereg ważnych zadań, m.in.: utrzymuje odpowiednią temperaturę ciała, dotlenia, reguluje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm, oczyszcza. Rekomendowane spożycie wody to co najmniej 1,5 l dziennie, ok. 30 ml na każdy 1 kg masy ciała.

Umiejętność radzenia sobie ze stresem znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób. Z tego powodu warto wprowadzić do codziennego życia techniki relaksujące i/lub czynności odprężające, takie jak choćby basen, spacer czy gorąca kąpiel z olejkami.

Każdy kęs pokarmu powinien być gryziony ok. trzydziestu razy przed połknięciem – wtedy może on być dobrze strawiony, a potem przyswojony.

Reklama

Spora część produktów ze sklepowych półek nie nadaje się do spożycia, chyba że okazjonalnie, w niewielkiej ilości, i to przez osoby zdrowe. Należy więc sprawdzać skład poszczególnych produktów, im więcej w nich „dziwnych” nazw i konserwantów, tym gorzej. Warto też zainstalować aplikacje skanujące etykiety, jak Zdrowe Zakupy.

Cukier uzależnia bardziej niż narkotyki, zakwasza ludzki organizm i okrada go z witamin oraz składników mineralnych, zwiększa ryzyko wielu chorób. Z tego powodu nazywany jest cichym zabójcą i jest to, niestety, prawda. Dlatego należy zaprzestać słodzenia herbaty czy kawy, kupowania słodkich napojów oraz słodkich przetworzonych deserów.

Już św. Hildegarda napisała, że w naturze Bóg stworzył niezwykłą energię, z której człowiek może czerpać. Można to czynić przez kontakt z naturą, choćby przez przebywanie na słońcu, chodzenie boso po trawie, kąpiel w morzu, otaczanie się kwiatami.

Do utrzymywania na odpowiednim poziomie witamin oraz mikro- oraz makroelementów nie zawsze wystarczy spożycie żywności. W okresach jesienno-zimowych należy wdrożyć suplementację przynajmniej witaminą D3. W diecie Polaków brakuje także witamin z grupy B, C, magnezu, żelaza czy kwasów omega-3, zwłaszcza więc w okresach przemęczenia warto wdrożyć suplementację.

Dobrze jest wprowadzić w życie nawyk kontrolowania zdrowia przez wykonywanie regularnych badań, choćby z okazji swoich urodzin.

Oczyszczanie ciała z toksyn w dzisiejszych czasach jest wręcz koniecznością, przynajmniej raz w roku zatem warto postawić na którąś z metod detoksykacji, np. detoks jaglany.

Wykazano, że utrzymywanie kontaktów towarzyskich jest w stanie nawet przedłużyć życie. Warto inwestować czas w pogłębianie relacji rodzinnych i koleżeńskich, działanie we wspólnotach czy różnych kołach.

Reklama

Nieocenioną wartość dla zdrowia psychicznego i dobrego nastawienia ma codzienna modlitwa. Najkorzystniej jest wybrać formy modlitwy we wspólnocie.

Wprowadzenie powyższych codziennych nawyków będzie stanowiło receptę na lepszy nastrój, przedłużenie życia i znaczną poprawę jego jakości. Nawet jeśli wybierzemy tylko kilka z nich, będzie to dobry krok do lepszego zdrowia.

2024-02-13 13:57

Ocena: +7 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowe miejsce do walki z nowotworem

Choroby nowotworowe to największa plaga XX i XXI wieku, mimo wielkich wysiłków świata nauki i medycyny ciągle zbyt często przegrywamy z nimi walkę o ludzkie życie.

CZYTAJ DALEJ

Panie! Spraw, by moje życie jaśniało Twoją chwałą!

2024-04-26 11:09

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Człowiek nierzadko boi „odsłonić się” w pełni, pokazać, kim w rzeczywistości jest, co myśli i w co wierzy, co uważa za słuszne, czego chciałby bronić, a co odrzuca. Obawia się, że ewentualna szczerość może mu zaszkodzić, zablokować awans, przerwać lub utrudnić karierę, postawić go w złym świetle itd., dlatego woli „się ukryć”, nie ujawniać do końca swoich myśli, nie powiedzieć o swoich ukrytych pragnieniach, zataić autentyczne cele, prawdziwe intencje. Taka postawa nie płynie z wiary. Nie zachęca innych do jej przyjęcia. Chwała Boga nie jaśnieje.

Ewangelia (J 15, 1-8)

CZYTAJ DALEJ

Fatima: z gajów oliwnych należących do sanktuarium pozyskano w 2023 roku 13 ton oliwy

2024-04-26 19:58

[ TEMATY ]

Fatima

oliwa

gaj oliwny

Ks. dr Krzysztof Czapla

Z położonych na terenie Sanktuarium Matki Bożej Różańcowej w Fatimie, w środkowej Portugalii, gajów oliwnych pozyskano w 2023 roku około 13 ton oliwy, podały władze tego miejsca kultu, na terenie którego znajdują się tysiące drzew oliwki europejskiej.

Jak poinformowała Patricia Duarte z władz portugalskiego sanktuarium, w minionym roku zanotowano mniejsze zbiory oliwek, co było równoznaczne ze zmniejszeniem pozyskanej ilości oliwy z pierwszego tłoczenia. Dodała, że w latach najlepszego urodzaju z należących do sanktuarium fatimskiego gajów pozyskiwano rocznie surowiec, z którego wytwarzano do 30 litrów oliwy. Duarte sprecyzowała, że oliwa kierowana jest w Fatimie do placówek należących do sanktuarium i służy miejscowym placówkom przyjmującym pielgrzymów na ich własne potrzeby.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję