Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dieta na dobry humor

Nastrój poprawić nam mogą: słońce, spacer, zimny prysznic, taniec oraz jedzenie produktów, które podnoszą poziom endorfin i wpływają na nasze samopoczucie.

Niedziela Ogólnopolska 7/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Produkty na poprawę nastroju:

Czekolada wysokiej jakości, dzięki zawartości kakao, w którym znajdziemy spore ilości magnezu, zadziała pozytywnie na nasz mózg. Ważne, aby czekolada miała obniżoną zawartość cukru lub była przygotowana w domu w najprostszy sposób.

Orzechy, migdały są świetnym źródłem wysokowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega3, które są doskonałym paliwem dla mózgu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Miód jest kolejnym pokarmem, który może poprawić nastrój. Jest jednym z najbardziej kompletnych pokarmów na świecie, zawiera aminokwas o nazwie tryptofan, który wspomaga syntezę serotoniny – hormonu szczęścia.

Szpinak nie tylko dodaje sił, jak słynnemu Popeye’owi, ale również dostarcza kwasu foliowego, którego odpowiednie wysycenie w organizmie zwiększa poziom serotoniny w mózgu, co z kolei podnosi nastrój.

Jajka są bogactwem aminokwasów, które są niezbędne do produkcji serotoniny. Jeśli chcemy w pełni wykorzystać potencjał jajek i skorzystać z wielu cennych witamin, minerałów i związków, które one zawierają, należy je spożywać jak najmniej przetworzone. Ważne, aby żółtko było mało ścięte, półpłynne, a nawet surowe w formie kogla-mogla z wartościowymi dodatkami.

Czekolada domowa

Reklama

SKŁADNIKI :
*szklanka wody (200 ml)
*3 garście (150 g) suszonych daktyli bez pestek
*12 łyżek (150 g) oleju kokosowego
*2 garście (100 g) ulubionych orzechów bez łupin
*2 łyżki (20 g) gorzkiego kakao
*2 łyżki (30 g) jagód goi

Wykonanie:
1. Olej wyjmij z lodówki, aby zmiękł.
2. Daktyle zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Można je również zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.
3. Daktyle odsącz, zmiksuj i dodaj do nich miękki olej kokosowy oraz kakao. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Do powstałej masy dodaj orzechy, jagody i ponownie wymieszaj.
5. Jeżeli olej się rozpuścił i nie chce się połączyć z pozostałymi składnikami, czekoladę należy wstawić do lodówki na ok. 10-15 min. Ten czas wystarczy na ścięcie się oleju.
6. Czekoladę wyjmij, wymieszaj i wylej do podłużnej foremki o wymiarach ok. 30 x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw do lodówki na minimum 2 godz. 8. Pokrój na kawałki, przechowuj w lodówce.

Koktajl na dobry nastrój

SKŁADNIKI :
*woda
*2 garści szpinaku
*1 banan
*1/2 pomarańczy
*1 łyżka miodu
*1 łyżka owoców granatu

Wykonanie:
1. Owoce obierz ze skórki.
2. Wszystkie produkty połącz ze sobą i zblenduj na gładki koktajl. Dodaj tyle wody, ile potrzeba do uzyskania gęstości, jaką lubisz.
3. Udekoruj koktajl świeżymi pestkami granatu.

Galaretka malinowa z mascarpone

SKŁADNIKI:
*1 galaretka malinowa
*250 g malin (ew. inne owoce)
*250 g serka mascarpone
*250 g śmietany kremówki 30%
*2 łyżki cukru pudru

Reklama

Wykonanie:
1. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudź.
2. Owoce przełóż do kieliszków (kilka zostaw do dekoracji) i zalej wystudzoną galaretką. Ustaw w lodówce przechylone i zostaw do stężenia.
3. Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Przełóż do kieliszków z galaretką. Wierzch udekoruj odłożonymi malinami.

Miska zdrowia

SKŁADNIKI:
*2 jajka
*kilka różyczek brokułu
*pół szklanki suchej komosy ryżowej
*puszka ciecierzycy
*garść surowej czerwonej kapusty
*dojrzałe awokado
*pęczek rzodkiewki
*1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej
* szczypta chili
*1 łyżka oliwy z oliwek
*1 łyżka octu
*sól i pieprz do smaku
sos:
*1 łyżka soku z pomarańczy
*1 łyżeczka pasty tahini
*2 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180oC bez termoobiegu. Odcedź ciecierzycę z zalewy, zalej oliwą i wymieszaj z przyprawami. Wyłóż na blaszkę i piecz 25-30 min.
2. Komosę ryżową przepłucz na sitku pod zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą ponad 1 cm i gotuj, aż woda wyparuje.
3. Jajka gotuj ok. 6 min, następnie włóż do zimnej wody. Obierz ze skorupek i włóż do ciepłej wody, aby nie wystygły.
4. Poszatkuj drobno kapustę, dodaj do niej szczyptę soli i octu i ugnieć, aby zmiękła.
5. Brokuł ugotuj na parze.
6. Przygotuj sos. Połącz wszystkie składniki i ubij trzepaczką.
7. Na dwa talerze rozłóż komosę ryżową, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, brokuł, upieczoną ciecierzycę, po pół awokado, czerwoną kapustę i jajka przekrojone na pół.
8. Przed podaniem polej sosem pomarańczowym.

2024-02-13 13:57

Ocena: +6 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ogórki kiszone - zdrowie i smak

Lubimy je praktycznie wszyscy, mają bowiem nie tylko doskonały smak i pobudzający apetyt zapach, ale także szerokie zastosowanie w przygotowaniu zup, surówek, sałatek i innych doskonałych dań. Wprowadzają do naszego organizmu bardzo pożyteczne bakterie, których obecność dla jego prawidłowego funkcjonowania jest wprost niezbędna.
CZYTAJ DALEJ

Francja: znikną nazwy szkolnych wakacji odwołujące się do świąt chrześcijańskich?

2025-10-02 13:17

[ TEMATY ]

Francja

nazwy szkolnych wakacji

święta chrześcijańskie

Adobe Stock

Krajowa Rada Edukacji we Francji przyjęła propozycję jednego z lewicowych związków zawodowych, by zmienić tradycyjne nazwy okresów wakacyjnych w szkołach i na wyższych uczelniach, odwołujące się do świąt chrześcijańskich i zastąpić je określeniami świeckimi. Gdyby tak się stało, ze słownika zniknęłyby takie określenia jak: „wakacje wielkanocne” (vacances de Pâques), „wakacje bożonarodzeniowe” (vacances de Noël) czy „wakacje Wszystkich Świętych” (vacances de la Toussaint).

Z tą inicjatywą wystąpił związek zawodowy FSU-SNUipp. Jego zdaniem dotychczasowe nazwy nie są już odpowiednie dla dzisiejszej edukacji narodowej. Na posiedzeniu Krajowej Rady Edukacji 1 października wniosek został przyjęty 44 głosami „za”, przy 7 głosach „przeciw”.
CZYTAJ DALEJ

Quo vadis, European education? Debata w Parlamencie Europejskim o przyszłości szkoły

2025-10-02 19:41

[ TEMATY ]

szkoła

parlament europejski

Andrzej Sosnowski

Red.

Andrzej Sosnowski

Andrzej Sosnowski

1 października 2025 r. w Parlamencie Europejskim w Brukseli odbyła się międzynarodowa konferencja „Quo vadis, European Education?”, poświęcona konsekwencjom i ryzykom związanym z projektem Europejskiego Obszaru Edukacji. Wydarzenie zorganizowała europoseł Małgorzata Gosiewska (ECR), która w swoim wystąpieniu otwierającym wskazała na zagrożenia, jakie niesie ze sobą unifikacja systemów edukacyjnych w Europie.

Konferencję otworzyła poseł do Parlamentu Europejskiego Małgorzata Gosiewska, zwracając uwagę, że projekt Europejskiego Obszaru Edukacji może prowadzić do osłabienia tożsamości narodowych. Podkreśliła, że edukacja to nie tylko wiedza, ale również fundament kulturowy i aksjologiczny, bez którego Europa może utracić swoje korzenie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję