Reklama

W wolnej chwili

Obiadowe różności

Co na obiad? Oto jest pytanie! Z podpowiedzią przychodzą ci, którzy stoją za każdym numerem Niedzieli i z którymi na co dzień mijamy się na naszych redakcyjnych korytarzach. Gwarantujemy, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ryba z brzoskwiniami

SKŁADNIKI:

?0,5 kg filetów ulubionej ryby ??
2 małe cebule ??puszka brzoskwiń ??
papryka konserwowa ??
2 łyżki keczupu ??
1 łyżka koncentratu pomidorowego ??
sól, pieprz do smaku ??
2 łyżki mąki pszennej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:

1. Ryby dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Smaż na niewielkiej ilości oleju.
2. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na niewielkiej ilości oleju.
3. Dodaj pokrojone w paski paprykę i brzoskwinie. Zalej sokiem z brzoskwiń.
4. Dodaj keczup, wymieszaj. Duś kilka minut.
5. Gorącą rybę wyłóż na półmisek, zalej sosem.

Tarta ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto: ??
20 dag mąki pszennej
??10 dag zimnego masła
??1 żółtko
??1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na farsz:
??40 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
??1 łyżka masła klarowanego
??paczka sera typu feta
??2 jajka
??kilkanaście pomidorków koktajlowych ??
2 ząbki czosnku
??sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Reklama

1. Z powyższych składników zagnieć ciasto, uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. (Ciasto można od razu rozwałkować, wylepić nim formę do tarty i włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika).
2. Wylep posmarowaną masłem formę ciastem, nakłuj widelcem. Piecz 20 min w 200°C. (Można wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i fasolę).
3. Podsmaż na maśle czosnek pokrojony w plasterki.
4. Dołóż poszatkowany szpinak i duś do momentu odparowania wody. Wystudź.
5. W misce rozbełtaj jajka, dodaj przyprawy, chłodny szpinak, rozkruszony ser. Delikatnie wymieszaj.
6. Wyłóż masę na podpieczony spód. Na niej ułóż pomidorki pokrojone na połówki.
7. Zapiekaj w temp. 180°C ok. 25 min. Tarta sprawdzi się jako obiad, ciepła kolacja albo zamiast kanapek do pracy.

Zapiekanka makaronowa

SKŁADNIKI:

??25 dag makaronu ??
1 brokuł lub mały kalafior
??1 mrożonka warzywna (najlepiej mieszanka chińska)
??2 piersi z kurczaka
??200 ml śmietanki kremówki
??1 jajko
??żółty ser
??sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione

Wykonanie:

1. Do gotującej się wody dodaj sól i olej, wsyp makaron. Gotuj ok. 5 min – makaron powinien być lekko twardy.
2. Brokuł/kalafior wrzuć do gotującej się wody i chwilę gotuj (brokuł/kalafior powinien być lekko twardy).
3. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, posól i usmaż na oleju.
4. Mrożonkę podgrzej na patelni.
5. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj sól, pieprz, zioła, jajko i wymieszaj widelcem.
6. W formie do zapiekania ułóż warstwowo: makaron, usmażony filet z kurczaka, brokuł/kalafior, makaron. Zalej śmietanką z ziołami i posyp startym serem.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na mniej więcej 20 min.

Skrzydełka w miodzie

SKŁADNIKI:

??1,5 kg (ok. 15 sztuk) skrzydełek z kurczaka ??
2 łyżki sosu sojowego jasnego ??
3 łyżki płynnego miodu
??2 łyżki przecieru pomidorowego
??przyprawa typu vegeta

Wykonanie:

1. Skrzydełka umyj, odetnij lotki. Przetnij każde na pół między kośćmi. Osusz ręcznikiem papierowym.
2. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy, miód, przecier pomidorowy i odrobinę vegety. Proporcje dobierz samodzielnie według smaku – jeśli wolisz, by marynata była słodka, dodaj więcej miodu, jeśli bardziej pomidorowa – więcej przecieru pomidorowego.
3. Skrzydełka starannie wymieszaj w marynacie i odstaw do lodówki. Najlepiej, jeśli przeleżą do następnego dnia.
4. Umieść skrzydełka na blasze piekarnika na papierze do pieczenia i piecz ok. godziny w temp. 180°C. Mięso ma być mocno zrumienione, wręcz czarne (co nie jest oznaką spalenizny!). Podawaj z ryżem.

2024-03-05 14:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Otwarcie i poświęcenie odnowionej jadłodajni w Częstochowie

[ TEMATY ]

Caritas

jedzenie

Beata Pieczykura

Otwarcia i poświęcenia odnowionej jadłodajni przy parafii pw. św. Antoniego w Częstochowie dokonał 15 października abp Stanisław Nowak. Akt poświęcenia poprzedziła Koronka do Miłosierdzia Bożego, będąca znakiem pamięci o tym, że korzystający z tego budynku tu właśnie modlili się. Ksiądz Arcybiskup, przypominając, że Jezus Chrystus jest obecny w ludziach ubogich czy głodnych, powiedział: – Jest dom, który was zaprasza, zaprasza wszystkich ubogich. Kochajcie ten dom, przychodźcie, nie obawiajcie się. Następnie abp. Nowak usiadł do stołu wraz z potrzebującymi.

Beata Pieczykura
CZYTAJ DALEJ

Krzyż to nie koniec – o cierpieniu i Wielkim Piątku w świetle życia i nauczania św. Jana Pawła II

2025-04-18 11:39

[ TEMATY ]

krzyż

Wielki Piątek

św. Jan Paweł II

arch. KUL

„Nie lękajcie się przyjąć Chrystusa i Jego krzyża” — te słowa, wypowiedziane przez Jana Pawła II w homilii na rozpoczęcie pontyfikatu 22 października 1978 roku, zapowiadały kierunek jego całego życia i nauczania. Krzyż nie był dla niego symbolem klęski, lecz drogą do miłości. A Wielki Piątek — nie końcem, ale tajemniczym przejściem w stronę zmartwychwstania.

Wielki Piątek to dzień ciszy. Milkną organy w kościołach, gasną światła, a ołtarz zostaje ogołocony — jakby cały świat na chwilę wstrzymał oddech wobec niewypowiedzianej tajemnicy krzyża. To dzień, który stawia pytania, ale nie zawsze udziela odpowiedzi. Św. Jan Paweł II swoim życiem i nauczaniem pokazał, że właśnie w cierpieniu można odnaleźć sens, nadzieję i głębię człowieczeństwa.
CZYTAJ DALEJ

Wielki Czwartek

2025-04-18 22:55

Biuro Prasowe AK

    - Została ta śmierć przemieniona mocą Chrystusowej miłości w dar życia, który nieustannie sprawowany jest w każdej Mszy św., będącej pamiątką Jego nieskończonej miłości – mówił abp Marek Jędraszewski w czasie Mszy Wieczerzy Pańskiej, sprawowanej w katedrze na Wawelu.

W czasie homilii abp Marek Jędraszewski wskazał na siedem odsłon tego „wyjątkowego wieczoru i nocy, do których od samego początku zdążała publiczna działalność Jezusa z Nazaretu”. Po pierwsze były to wieczór i noc „paschalnej wieczerzy”, po drugie – „miłości służebnej”. W tym kontekście metropolita krakowski zwrócił uwagę na gest umycia nóg Apostołów przez Jezusa oraz słowa ustanowienia Eucharystii. – Poprzez te słowa Pan Jezus przemienił swoją śmierć, to co go miało spotkać nazajutrz na krzyżu, w dar z siebie samego, na dar ofiarny odkupienia. To ciało miało być wydane za nas. Jego krew miała być przelana za nasze grzechy. To był Jego dar z siebie do końca – mówił arcybiskup, zaznaczając, że dlatego Eucharystia jest dziękczynieniem za dar śmierci Chrystusa. – Została ta śmierć przemieniona mocą Chrystusowej miłości w dar życia, który nieustannie sprawowany jest w każdej Mszy św., będącej pamiątką Jego nieskończonej miłości – dodawał.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję