Najczęstszym problemem jest łagodny rozrost prostaty, czyli jej niezłośliwe powiększenie, które występuje u ok. połowy mężczyzn po 50. roku życia. Zwykle początkowo nie daje ono żadnych objawów, dlatego tym bardziej warto się badać, gdyż wcześnie wykryte problemy da się szybciej wyleczyć lub zmniejszyć ich nasilenie. Jeśli to zaniedbamy, może się pojawić stan zapalny, a nawet nowotwór.
Do objawów, które mogą świadczyć o problemach z prostatą, należą m.in.: uczucie niepełnego opróżnienia pęcherza moczowego, słaby, przerywany strumień moczu, oddawanie moczu kroplami, trudności z rozpoczęciem mikcji, ból i parcie na mocz, konieczność oddawania moczu w nocy, nietrzymanie moczu, częstomocz, zatrzymanie moczu czy zmiany zewnętrzne w obrębie gruczołu krokowego, ból podczas stosunku płciowego czy ból samoistny w okolicy podbrzusza, a także wydzielina ropna czy krew.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Problemy z prostatą przeważnie skorelowane są z wiekiem i wraz z wiekiem nasilają się. Częściej mają je mężczyźni, którzy mieszkają w dużych miastach i w okolicy terenów zanieczyszczonych oraz ci, którzy zmagają się z otyłością. Przyczyny chorej prostaty mogą być bakteryjne, wirusowe, związane z kamicą lub mieć niezidentyfikowaną etiologię (niewiadomego pochodzenia).
Reklama
Najczęstszymi badaniami tego gruczołu są: badanie urologa per rectum, czyli palcem, oznaczenie poziomu specyficznego antygenu sterczowego PSA, badania laboratoryjne, a wśród nich analiza i posiew moczu, CRP, stężenie mocznika i kreatyniny w surowicy krwi, oraz badanie ultrasonograficzne USG. Lekarz może zlecić dodatkowe badania, takie jak urografia, cystoskopia. Jeśli mężczyzna ma skłonność do infekcji lub ich podejrzenie, warto wykonać badania wykluczające chlamydię, mykoplazmę, ureaplazmę, wirusa brodawczaka. Ważne, aby siebie obserwować.
Najlepiej na badania profilaktyczne udać się po 40. roku życia, a koniecznie po pięćdziesiątce. Jeśli występują problemy, to oczywiście wcześniej.
Zakażenia zazwyczaj leczy się antybiotykiem. Przy stanach przewlekłych szuka się przyczyny i zaleca produkty wspomagające, w zależności od przyczyny – choćby wyciąg z żurawiny. Leczenie farmakologiczne w przeroście prostaty skupia się głównie na lekach obniżających napięcie mięśni gładkich cewki i pęcherza moczowego. Dla naturoterapeuty największe znaczenie mają preparaty ziołowo-witaminowe. Warto wiedzieć, że fitoterapie stosowane są z powodzeniem choćby w Niemczech, we Włoszech czy w Austrii i faktycznie mają udokumentowane działanie, jednak pod warunkiem dłuższego ich stosowania. Do wartych zastosowania i udokumentowanych klinicznie działań należą:
– olej z pestek dyni lub jej pestki w ilości co najmniej 10 g nasion dyni stosowanych co najmniej 3 miesiące;
– korzeń pokrzywy zwyczajnej; możliwe jest zastosowanie wyciągów suchych czy alkoholowych, a także naparu w dawce 4-6 g na dobę;
– ziele wierzbownicy drobnokwiatowej; korzystnie działają wyciągi i napary;
– owoc palmy sabałowej – zalecana dawka to 12 g suszonych owoców lub wyciągi;
– kora śliwy afrykańskiej, w ilości minimum 75-200 g wyciągów lipidowo-sterolowych przez minimum 6 tygodni;
Reklama
– likopen w postaci 15 mlg dziennie przez minimum 6 miesięcy.
Terapię warto wesprzeć preparatami witaminowymi zawierającymi witaminy D i E oraz cynkiem i omega-3. Są też zioła na prostatę proponowane przez o. Klimuszkę – jedną łyżkę stołową należy zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na minimum 30 minut; pić 3 razy dziennie po szklance naparu. Istotne są także niewstrzymywanie moczu oraz aktywność ruchowa.
Czy istnieje dieta wspomagająca gruczoł krokowy?
Zmiany w diecie mogą chronić przed zapaleniem, rozrostem, a nawet rakiem prostaty. Najkorzystniej na stałe, nawet bez wyraźnych problemów, pilnować w diecie witaminy D, E oraz cynku. Zawierają je orzechy, pestki, oleje zimnotłoczone, jaja. Należy pić dużo wody – co najmniej 1,5 l – oraz jeść duże ilości warzyw. Warto spożywać także produkty bogate w witaminę C, takie jak żurawina, czy wspomagające oczyszczanie organizmu – jak pokrzywa. Istotne jest, aby nie spożywać posiłków zbyt późno wieczorem. Korzystnie działają także: picie zielonej herbaty, wyciągi z pomidora, zwłaszcza sok pomidorowy, doprawianie pożywienia ziołami, czosnek i cebula oraz ograniczenie cukru i innych produktów prozapalnych, np. smażonych fastfoodów czy produktów zawierających margaryny.