Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Letnie ciasta z owocami

W czasie wakacji, kiedy w ogrodzie pojawiają się sezonowe owoce, warto zająć się pieczeniem domowych pyszności. Zarówno dzieci, jak i dorośli je uwielbiają.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tarta truskawkowa

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*200g mąki
*100 g zimnego masła
*60 g cukru pudru
*1 żółtko
*szczypta soli
Krem:
*600 ml mleka
*2 opakowania budyniu waniliowego
*2 żółtka
*2 łyżki masła

Na wierzch:
*300 g truskawek
*1/2 opakowania galaretki krystalicznej
*200 ml wrzącej wody

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wstaw na 1 godz. do lodówki, by je dobrze schłodzić. Potem ciastem wylep formę do tarty (średnica 24 cm), nakłuj je widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz ok. 20 min.
2. Proszek budyniowy wymieszaj z żółtkami i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej rozrobiony budyń i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj. Zestaw z ognia i wystudź.
3. Galaretkę rozpuść we wrzątku. Wystudź.
4. Na ciasto wyłóż krem, ułóż pokrojone truskawki, polej galaretką.

Pleśniak z agrestem

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*3 szklanki mąki
*1 kostka masła
*5 zółtek
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżka kakao
Piana:
*5 białek
*1 szklanka cukru
*1 opakowanie kisielu, np. cytrynowy
Dodatkowo:
*1 kg agrestu
*1 mały słoik powideł lub dżemu

Reklama

Wykonanie:
1. Żółtka oddziel od białek.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj posiekane masło, żółtka i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, do mniejszej dodaj kakao i zagnieć – do połączenia składników.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, jasne ciasto rozwałkuj i wyłóż na dnie formy. Rozsmaruj powidła lub dżem, wyłóż umyty i obrany agrest.
4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna, a cukier niewyczuwalny, wsyp kisiel i wymieszaj – do połączenia składników.
5. Ubitą pianę wyłóż na owoce, równo rozsmaruj.
6. Na pianę zetrzyj na tarce ciemne ciasto.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 40 min.

Malinowa chmurka

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
*3 jajka
*1/2 szklanki cukru
*1/2 szklanki mąki pszennej
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa bezowa:
*3 białka
*15 dag cukru trzcinowego
*2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
*5 dag płatków migdałowych
Warstwa śmietankowa:
*500 ml śmietany 36-procentowej (kremówki)
*25 dag serka mascarpone
*3 łyżki cukru pudru
*cukier wanilinowy
Warstwa malinowa:
*50 dag malin
*3 galaretki malinowe
*3,5 szklanki wody

Reklama

Wykonanie:
1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. Połącz z resztą składników, delikatnie mieszając. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min w temp. 180°C.
2. Białka przełóż do miski, ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i dalej ubijaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Formę o takich samych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia, na to rozsmaruj bezę, posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 140°C ok. 1 godz.
3. Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłódź. Śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder z cukrem wanilinowym i ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i całość zmiksuj.
4. Galaretki rozpuść w 3,5 szklanki wrzącej wody. Przestudź i wymieszaj z malinami, wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
5. Na przestudzony biszkopt wyłóż połowę masy śmietankowej, rozsmaruj.
6. Na warstwę kremową wlej tężejącą galaretkę z malinami. Schłódź w lodówce.
7. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmaruj drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłóż przestudzoną bezę. Ciasto schłódź w lodówce.

Babeczki drożdżowe z rabarbarem

SKŁADNIKI:
*2 szklanki mąki
*1/2 szklanki cukru
*1/2 szklanki mleka
*1 jajko
*5 dag masła
*5 łodyg rabarbaru
*1 białko
*25 g drożdży
*opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka:
*5 dag margaryny
*1/2 szklanki mąki

Wykonanie:
1. Z drożdży, mleka, cukru i mąki (po łyżce) zrób zaczyn.
2. Gdy wyrośnie, zagnieć z resztą cukru, mleka, mąki i z jakiem. Na koniec dodaj miękkie masło. Ciasto zostaw do wyrośnięcia.
3. Rabarbar umyj, pokrój i posyp cukrem wanilinowym.
4. Po godzinie nakładaj ciasto i rabarbar do papierowych foremek. Wierzch posmaruj białkiem. Posyp kruszonką z margaryny zagniecionej z mąką.
5. Piecz 20 min w temp. 180°C.

2024-06-18 14:27

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kantyczka

Niedziela Ogólnopolska 48/2018, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

Graziako/Niedziela

Ciasto o wielu smakach. Znajdziemy w nim m.in. mak, kakao, dżem i biszkopty. Pięknie się prezentuje na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Polecamy na rodzinne przyjęcia czy uroczystości.

SKŁADNIKI: • 2 szklanki cukru pudru • 2,5 szklanki mąki • 1 kostka margaryny • 8 jajek • 2 łyżki kakao • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 szklanki maku • 3 paczki okrągłych biszkoptów • 2 słoiki dowolnego dżemu
CZYTAJ DALEJ

Ks. prof. Tomasik: decyzje MEN w sprawie lekcji religii są niezgodne z prawem i niszczą spokój społeczny

Decyzje MEN w sprawie lekcji religii są niezgodne z prawem i niszczą spokój społeczny, jaki wokół tej kwestii panował. Nie może być na to zgody Kościoła i ludzi wierzących – powiedział PAP konsultor Komisji Wychowania Katolickiego KEP ks. prof. Piotr Tomasik z UKSW.

Zgodnie z decyzją MEN od września tego roku lekcje religii mogą odbywać się w grupach międzyoddziałowych. Resort zdecydował także, że nauka religii i etyki będzie odbywać się w wymiarze jednej godziny lekcyjnej tygodniowo, a nie dwóch, jak obecnie, przed lub po obowiązkowych zajęciach edukacyjnych. Nowe przepisy będą obowiązywać od 1 września.
CZYTAJ DALEJ

Fałszywe dane, realne szkody. Czyja to jest operacja?

2025-06-29 16:20

[ TEMATY ]

felieton

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

„Hahaha, info o fałszowaniu wyborów oparli na analizie wykonanej po pijaku jakiegoś gościa z Wykopu oraz na analizie typa, który NIE jest pracownikiem uczelni” – napisała w mediach społecznościowych jedna z internautek (@szef_dywizji), odnosząc się do informacji portalu money.pl, który ujawnił, że dr Kontek, który „zbadał anomalie wyborcze” nie jest pracownikiem SGH, mimo iż „w doniesieniach mediów przedstawiany jest jako pracownik uczelni”. Czytając tę informację, jak i komentarz miałem poczucie, że wcale nie jest mi do śmiechu i w sumie nam wszystkim generalnie też nie powinno.

Pal sześć sam wątek uczelni, przerażające jest to, co przedstawił dr Kontek, a raczej skutki tej co najmniej „niedokładnej” pracy. Jego „analizy” stały się źródłem fali artykułów, materiałów prasowych, telewizyjnych i radiowych oraz komentarzy w mediach i socialmediach, które w oparciu o jego teorie podważały wybór ponad 10 mln polskich obywateli. Profesor Szkoły Głównej Handlowej Tomasz Berent już wypunktował wątpliwą analizę statystyczną dr. Kontka dotyczącą „anomalii wyborczych”. „Pomijając na chwilę kwestię Twojego sposobu identyfikacji komisji, w których mogło dojść do nadużyć i sposobu dokonywanych przez Ciebie korekt (obie niestety bardzo wątpliwej jakości), musiałeś przecież wiedzieć, że wyniki takiej jednostronnej analizy są po prostu bezwartościowe” - napisał w opublikowanym liście. „Zaszokowała mnie treść Twego wywodu. Skwantyfikowałeś bowiem jedynie liczbę głosów, które mogły być nieprawidłowo alokowane Karolowi Nawrockiemu. Odwrotnego scenariusza w ogóle nie wziąłeś pod uwagę” – zauważył prof. Berent, docierając do sedna skandalu: „Problem w tym, że Twoje wyniki nie są też wiarygodne statystycznie. Nie mogą być zatem żadnym sygnałem, które wymaga bliższego zbadania”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję