Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Śliwki

Badania wskazują na wiele korzyści zdrowotnych wynikających z konsumpcji śliwek, zarówno świeżych, jak i suszonych.

Niedziela Ogólnopolska 36/2024, str. 62-64

[ TEMATY ]

śliwki

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śliwa jest jednym z najbardziej popularnych drzew owocowych w naszym kraju. Należy do rodzaju Prunus sp. L. W rodzaju tym występuje blisko 200 gatunków. Odmiany uprawne dzieli się na trzy grupy: amerykańskie, wschodnie oraz europejskie. W Polsce uprawę śliwy ogranicza się do rejonów: podkarpackiego, podsudeckiego, zachodniego, nadwiślańskiego oraz nadbałtyckiego. Okres jej kwitnienia przypada na kwiecień – maj. Świeżym owocem w zależności od odmiany można cieszyć się od lipca do listopada.

Wartość energetyczna śliwek różni się w zależności od odmiany. Przeciętnie waha się między 30 a 60 kcal w 100 g owocu. Wśród składników mineralnych przeważa potas – jedna śliwka dostarcza ok. 86,3 mg. Ponadto śliwki zawierają: magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Wśród witamin przeważa beta-karoten, lecz owoc dostarcza również witamin: A, C, B6 oraz K.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zawartość cukrów w śliwkach waha się między 6 a 29%. To zależy od ich odmiany, warunków uprawy oraz czasu zbioru. Pomimo wysokiej zawartości cukrów prostych, a także błonnika pokarmowego po spożyciu śliwek nie obserwuje się gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Można je więc zaliczyć do owoców o niskim indeksie glikemicznym.

Reklama

Śliwki to bogactwo związków prozdrowotnych, należących głównie do grupy polifenoli. Warto pamiętać, że najwięcej substancji aktywnych jest w skórce śliwki – w miąższu jest ich pięć razy mniej. W owocach wykryto ponad 40 związków fenolowych. Kwasy fenolowe nadają owocom potencjał antyoksydacyjny. Przeprowadzone badania wykazują, że zawarty w śliwkach kwas chlorogenowy wpływa na obniżenie poziomu frakcji cholesterolu LDL i glukozy we krwi oraz wykazuje działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe.

Śliwki wykazują również działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Wynika to z wysokiej zawartości w nich fenoli. Właściwości antyoksydacyjne wykazują ponadto rozpuszczalne w tłuszczach karotenoidy.

Owoce te wykazują właściwości przeciwalergiczne. Regularne spożywanie śliwek wpływa na poprawę funkcji poznawczych i parametrów zdrowia kości oraz na obniżenie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.

Do innych właściwości prozdrowotnych śliwek należą: działanie antyproliferacyjne, poprawa metabolizmu glukozy i regulacja częstości wypróżnień. Znaną właściwością śliwek jest przeciwdziałanie zaparciom. Działanie przeczyszczające przypisuje się zwłaszcza śliwkom suszonym. Efekt ten zawdzięcza się działaniu sorbitolu, błonnika pokarmowego i polifenoli. Wykazano, że spożycie soku z suszonych śliwek zmniejsza trudności z wypróżnianiem, zmiękcza konsystencję stolca oraz zwiększa jego masę. Dzięki zawartości błonnika suszone śliwki mogą służyć jako prebiotyk – sprzyjają rozwojowi zdrowych mikroorganizmów jelitowych.

Warto w sezonie korzystać ze świeżych owoców, a poza sezonem sięgać po ich alternatywę, np. w postaci kompotów, dżemów, a przede wszystkim owocu suszonego. Śliwki są idealną przekąską – zdrową i słodką.

2024-09-03 13:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasta ze śliwkami

Kobieta pracująca, grana przez Irenę Kwiatkowską w Czterdziestolatku, radziła, że najlepszym sposobem na stresujące sytuacje jest pieczenie placka ze śliwkami. Może warto spróbować?

SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 10 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ?o 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu 500 g śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego
CZYTAJ DALEJ

O. Tadeusz Rydzyk złożył zeznania w Prokuraturze Regionalnej w Rzeszowie

2025-12-10 19:23

[ TEMATY ]

Radio Maryja

O. Tadeusz Rydzyk

PAP/Darek Delmanowicz

Dyrektor Radia Maryja o. Tadeusz Rydzyk CSsR złożył zeznania w Prokuraturze Regionalnej w Rzeszowie w sprawie dotyczącej Muzeum „Pamięć i Tożsamość” im. św. Jana Pawła II. Redemptorysta został przesłuchany w charakterze świadka. „Wszystko przebiegało merytorycznie i z kulturą – za to dziękujemy. Należy rozmawiać, a w tym dialogu niech liczy się argument prawdy i dobra wspólnego” – mówił Dyrektor Radia Maryja.

O. Tadeusz Rydzyk CSsR został wezwany do Prokuratury Regionalnej w Rzeszowie na przesłuchanie w charakterze świadka w sprawie dotyczącej finansowania budowy Muzeum „Pamięć i Tożsamość” im. św. Jana Pawła II w Toruniu. Przesłuchanie rozpoczęło się o godz. 13.00.
CZYTAJ DALEJ

Spotkanie opłatkowe

2025-12-10 18:56

Biuro Prasowe AK

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” spotkała się w środę 10 grudnia na tradycyjnym spotkaniu opłatkowym w Ośrodku Konferencyjno-Wypoczynkowym „Hyrny” w Zakopanem. W spotkaniu wziął udział abp Marek Jędraszewski.

Wydarzenie rozpoczęło się od koncertu kolęd i pastorałek w wykonaniu kapeli „Dziewięćsił”. – Dla nas, jako ludzi „Solidarności”, wartości chrześcijańskie i nauka społeczna Kościoła są dla nas bardzo ważne, bo wiemy, że Święta Bożego Narodzenia to święta rodzinne, dlatego dzisiaj spotykamy się w naszej rodzinie „Solidarności” – mówił Piotr Duda, przewodniczący Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” witając wszystkich gości, a wśród nich „przyjaciela Solidarności” – abp. Marka Jędraszewskiego. Podziękował mu za wszelkie dobro, które w swojej pracy duszpasterskiej pracy przekazywał nie tylko ludziom „Solidarności”, ale wszystkim polskim patriotom. Administrator apostolski Archidiecezji Krakowskiej otrzymał okolicznościowy medal „Solidarności” przygotowany na 45. rocznicę jej powstania, z krzyżami gdańskimi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję