Reklama

W wolnej chwili

Zapobiega otyłości

Topinambur był uprawiany przez Indian w Kanadzie. Dziś serwują go najlepsi kucharze na całym świecie.

Niedziela Ogólnopolska 41/2024, str. 73

materiał prasowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Roślina ta nie jest nam obca i w Polsce. Jest także coraz częściej doceniana ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze. Przy końcu lata i na początku jesieni jej kwiaty, podobne do kwiatów słonecznika, zdobią polski krajobraz. Przez wiele lat były używane jedynie do robienia bukietów. Na szczęście to już minęło. Dzięki wielu informacjom na temat leczniczych właściwości topinamburu bulwy tej rośliny można kupić w sklepie.

U wielu z nas topinambur rośnie w ogrodzie. Wczesną jesienią, kiedy jego liście zaczynają żółknąć, możemy wykopać bulwy do spożycia. Zresztą, jeżeli mamy taką możliwość, aż do marca możemy pozyskiwać świeże bulwy. Te już wykopane przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Przed spożyciem myjemy je pod bieżącą wodą. Niekonieczne jest obieranie ich ze skórki, gdyż jest cienka; kiedy jest twarda, możemy ją obrać.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

W okresie jesienno-zimowym spożywanie bulw topinamburu wzbogaca dietę w żelazo i witaminy takie jak A, C i E, dzięki czemu nasz organizm odniesie wiele korzyści. Topinambur zalecany jest szczególnie osobom pragnącym zadbać o zdrowie. Wzmacnia układ odpornościowy, reguluje pracę układu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego, oczyszcza organizm, chroni wątrobę. Ma właściwości moczopędne – przeciwdziała zatrzymywaniu wody. Dzięki błonnikowi pokarmowemu zmniejsza wchłanianie jelitowe złego cholesterolu (LDL) i cukrów. Powinny po niego sięgać osoby zmagające się z nadwagą.

Bulwy można spożywać zarówno na surowo, pokrojone w cienkie plasterki i doprawione oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, jak i gotowane, najlepiej na parze, aby zachować wszystkie właściwości odżywcze. Topinambur może też być podsmażany na patelni albo zapiekany z warzywami.

Początkującym zaleca się spożywanie topinamburu w małych ilościach. Jeśli nie będą odczuwać dyskomfortu, mogą go spożywać nawet 2-3 razy w tygodniu. Zbyt obfite spożywanie topinamburu w niektórych przypadkach może jednak powodować problemy jelitowe, takie jak ból brzucha i biegunka.

2024-10-08 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji wrocławskiej dot. Fundacji Teobańkologia

2025-12-17 10:01

[ TEMATY ]

Teobańkologia

Red.

Publikujemy oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji wrocławskiej dot. Fundacji Teobańkologia.

"W związku z rozwojem działalności fundacji Teobańkologia oraz szeroką skalą jej działań duszpasterskich i medialnych, metropolita wrocławski abp Józef Kupny powołał Komisję ds. zbadania funkcjonowania fundacji.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: nowy arcybiskup Nowego Jorku

2025-12-18 12:51

[ TEMATY ]

Stany Zjednoczone

BP KEP

Ojciec Święty przyjął rezygnację arcybiskupa Nowego Jorku, 75-letniego kard. Timothy Dolana z pełnienia posługi arcybiskupa metropolity Nowego Jorku i mianował jego następcą 58-letiego biskupa Ronalda A. Hicksa, dotychczasowego biskupa diecezji Joliet w stanie Illinois - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Arcybiskup Ronald Aldon Hicks urodził się 4 sierpnia 1967 r. w Harvey w stanie Illinois jako syn Ronalda i Roselee Hicks. Ma młodszego brata, Ricka. Dorastał w South Holland w stanie Illinois, gdzie uczęszczał do parafii św. Judy Apostoła i szkoły podstawowej.
CZYTAJ DALEJ

Tarnów/Świdnica. Muzyczny sukces młodego organisty

2025-12-18 23:28

[ TEMATY ]

Świdnica

świdnickie studium organistowskie

Archiwum prywatne

Uczniowie Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy. Z dyplomami od lewej siedzą: Filip Zabrzewski i Paweł Krawczyk, wraz pedagogami

Uczniowie Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy. Z dyplomami od lewej siedzą: Filip Zabrzewski i Paweł Krawczyk, wraz pedagogami

Środowisko muzyki kościelnej diecezji świdnickiej ma powód do dumy.

Paweł Krawczyk, uczeń Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy, zdobył II miejsce ex aequo w XIII Ogólnopolskim Konkursie Organowym Uczniów Diecezjalnych Studium Organistowskich, który odbył się w Tarnowie pod koniec listopada.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję