Składniki:
3 cebule
1 łyżeczka masła klarowanego
1 szt. selera naciowego (45 g)
1/2 pora (25 g)
1/2 korzenia pietruszki (40 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki mleczka kokosowego
3 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
szczypta soli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 kromki chleba, np. gryczanego
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Z selera, pora, pietruszki i czosnku przygotować wywar: gotować warzywa w niedużej ilości wody przez 30 min. Z wywaru wyjąć warzywa i dodać podsmażoną cebulę. Gotować przez kilka minut, dodać mleczko, płatki drożdżowe i zmiksować. Doprawić pieprzem i solą. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami.
Wartość energetyczna: 452 kcal, białko: 18,2 g, tłuszcz: 13,6 g, węglowodany: 78,6 g
Pomóż w rozwoju naszego portalu