Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Świąteczne ciasteczka

Już na początku grudnia zaczynamy wypiekać pierniczki oraz inne ciasteczka, które w puszce mogą przetrwać do świąt. Oby tylko wcześniej jakieś łasuchy się do nich nie dobrały :).

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kokosanki

SKŁADNIKI :
*5 białek
*szczypta soli
*1 szklanka miałkiego cukru
*1/2 cytryny
*15 dag wiórków kokosowych
*4 łyżki startych biszkoptów
*cukier wanilinowy

Wykonanie:
1. Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustaw miskę, wlej białka, wsyp odrobinę soli i ubij pianę.
2. Gdy będzie sztywna, porcjami wsypuj cukier, a następnie dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Ubijaj, aż piana będzie puszysta i gęsta.
3. Dodaj wiórki kokosowe, biszkopty i cukier wanilinowy. Bardzo starannie wymieszaj.
4. Na natłuszczoną blaszkę wyciskaj szprycą (lub z foliowego woreczka) małe okrągłe ciastka.
5. Piecz w temp. 160oC przez 30 min na jasnozłoty kolor.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Amoniaczki

SKŁADNIKI :
*2 szklanki mąki
*10 dag masła
*10 dag cukru
*2 jajka
*1 laska wanilii
*1 dag amoniaku (węglan amonu)
*ewentualnie mleko lub śmietana

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, uformuj wianuszek, do środka włóż masło, jajka, cukier, utłuczoną lub zmieloną wanilię. Zarób ciasto nożem.
2. Dodaj amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Ciasto zagnieć i wyrób ręką. Jeśli będzie zbyt twarde (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego), dodaj kilka łyżek mleka lub śmietany.
3. Owiń ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki (dolna część) na całą noc.
4. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkuj, nakłuj widelcem i wykrawaj foremkami drobne ciastka.
5. Układaj ciasteczka na blaszce wysmarowanej masłem.
6. Wstaw blaszkę do piekarnika o temp. 170oC. Piecz do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min).
7. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce.

Pyszotki

SKŁADNIKI:
*20 dag cukru pudru
*10 dag masła
*1 jajko
*25 dag mąki orkiszowej
*1 łyżeczka cynamonu
*szczypta mielonego kardamonu
*1 puszka kajmaku
*15 dag orzechów arachidowych

Wykonanie:
1. Cukier puder i masło rozetrzyj na gładką masę, dodaj jajko i wymieszaj.
2. Połącz z mąką orkiszową, dodaj cynamon i szczyptę kardamonu. Ciasto wstaw do lodówki, żeby się schłodziło.
3. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj krążki o średnicy 4 cm.
4. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 220oC przez 10-15 min.
5. Kajmak wyjmij z puszki i lekko podgrzej, wymieszaj z orzechami arachidowymi. Masę wyłóż na ciasteczka. Ciasteczka najlepiej smakują po kilkudniowym przechowywaniu w puszce.

Kruche ciasteczka

SKŁADNIKI:
*30 dag mąki pszennej
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*15 dag masła
*7 dag cukru pudru
*1 jajko

Reklama

Wykonanie:
1. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki, cukier puder i zimne jajko. Szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę.
2. Uformuj kulkę i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 2 godz.
3. Schłodzone ciasto ponownie szybko zagnieć, na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj różne kształty ciasteczek.
4. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Piecz ok. 13 min w temp. 180°C (czas pieczenia zależy od piekarnika – ciasteczka powinny się zrumienić). Piecz partiami.
5. Zostaw do wystygnięcia. Udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.
• Do zagniatanego ciasta można dodać cukier wanilinowy lub 1/3 łyżeczki ulubionego aromatu, np. migdałowego czy pomarańczowego.
• Jeśli ciasto zrobi się zbyt miękkie, można je ponownie wstawić na chwilę do lodówki.

Pierniczki

SKŁADNIKI:
*20 dag masła
*45 dag miodu
*80 dag mąki pszennej
*15 dag cukru pudru
*2 płaskie łyżeczki sody
*3-4 łyżki przyprawy do piernika
*2 łyżeczki kakao
*2 jajka

Wykonanie:
1. Roztop masło z miodem. Wystudź.
2. Przesianą mąkę wymieszaj na stolnicy z suchymi składnikami.
3. Uformuj kopiec, w środek wybij jajka. Stopniowo mieszaj, powoli dolewając masło z miodem.
4. Kiedy ciasto zrobi się gęste, zacznij wyrabiać rękami, aż stanie się jednolite.
5. Rozwałkuj, wycinaj pierniczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i piecz w temp. 180oC ok. 8 min.

2024-11-26 14:11

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Z zakonnej kuchni

Za klasztornymi murami kryje się wielkie bogactwo duchowości i tradycji, także tych kulinarnych, które zakonnicy od wieków kultywują. Zakonna kuchnia zaskakuje nas smakiem rodzimych specjałów, wzbogaconych przez tradycje kuchni krajów, z których bracia czy siostry się wywodzą. Korzystając z produktów, które często wytwarzają sami, zakonnicy propagują zdrowe jedzenie. Przypominamy oryginalne dania i potrawy.

SKŁADNIKI : *1 kurczak o wadze ok. 1,2 kg *2 marchewki *1 pietruszka *1 plaster selera *1 cebula *liść laurowy *5 ziaren ziela angielskiego *2 łyżki masła *2 łyżki mąki *przyprawa typu vegeta *przyprawa typu maggi *1,5 łyżeczki majeranku *sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Bp polowy WP: bez honoru służba wojskowa zawsze jest bez duszy i traci siły

2025-08-15 09:05

[ TEMATY ]

biskup polowy

Wojsko Polskie

służba wojskowa

honor

PAP

Biskup polowy Wojska Polskiego Wiesław Lechowicz przewodniczy mszy świętej w intencji Ojczyzny i polskich żołnierzy

Biskup polowy Wojska Polskiego Wiesław Lechowicz przewodniczy mszy świętej w intencji Ojczyzny i polskich żołnierzy

Bez honoru służba wojskowa zawsze jest bez duszy i traci siły – powiedział biskup polowy WP Wiesław Lechowicz podczas mszy św. z okazji Święta Wojska Polskiego. Zaapelował, aby z awansami szło w parze doskonalenie cech moralnych, które są nie mniej ważne niż wyszkolenie.

W Święto Wojska Polskiego i 105. rocznicę Bitwy Warszawskiej, zwanej Cudem nad Wisłą, bp Lechowicz przewodniczył w piątek mszy w katedrze polowej WP w Warszawie. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele najwyższych władz państwowych, cywilnych i wojskowych, w tym prezydent Karol Nawrocki z małżonką Martą, wicepremier i minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz z małżonką, wiceszef MSWiA Czesław Mroczek oraz generalicja z szefem Sztabu Generalnego gen. Wiesławem Kukułą na czele, pierwsza prezes Sądu Najwyższego Małgorzata Manowska i korpus dyplomatyczny.
CZYTAJ DALEJ

Głos, którego nie można ignorować

2025-08-16 07:13

[ TEMATY ]

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

W polskiej debacie publicznej są momenty, kiedy głos duchownych wybija się ponad codzienny hałas medialnych sporów. Niezależnie od tego, czy zgadzamy się z każdym słowem homilii, czy przeciwnie – słyszymy w niej nutę, która nas drażni – trzeba uczciwie przyznać, że Kościół, a właściwie ci jego przedstawiciele, którzy mają odwagę mówić jasno, pełni w tej przestrzeni rolę szczególną.

Duchowni nie są – i nie powinni być – zwykłymi komentatorami polityki. Ich miejsce w dyskusji publicznej to nie recenzowanie kolejnych ustaw czy ocenianie partii, lecz przypominanie o tym, co trudno wyrazić w języku pragmatyzmu i bieżącej kalkulacji: o wartościach, które mają chronić człowieka przed utratą sensu, wolności i godności.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję