Święta nietypowe
31.03 – Dzień budyniu
To nietypowe święto kulinarne może być początkiem przygody z budyniami w nowej odsłonie, np. na ostro z cukinią czy serem. Ten deser na bazie mleka, mąki ziemniaczanej i cukru już w XIII wieku był przyrządzany głównie na dworach, a popularność i dzisiaj znaną nam formę zyskał 400 lat później. W różnych krajach są znane różne wersje budyniowych deserów: we Francji – creme brulée, w Katalonii – crema catalana, we Włoszech – panna cotta, a w Anglii – pudding.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
1.04 – Dzień ptaków
Wiosną coraz większa jest różnorodność ptasich śpiewów za oknem. Specjaliści wskazują, że na Ziemi mieszka ponad 11 tys. gatunków ptaków (w Polsce prawie 500), a 232 gatunki są zagrożone wyginięciem. Na naszym terenie coraz rzadziej widzimy słowika szarego czy gawrona, na które od kilku lat wskazuje się również jako na zagrożone. Ptakom nie sprzyjają zmiany w naturalnych siedliskach, zajmowanie coraz większych przestrzeni pod zabudowę, drogi czy przemysł, wyrąb lasów oraz osuszanie mokradeł.