Reklama

Życie ze smakiem

Dubajskie szaleństwo

Ten przysmak z Bliskiego Wschodu jest od kilku miesięcy niekwestionowanym królem słodyczy. To połączenie czekolady, pistacji i chrupiącego ciasta kataifi lub filo. Dubajskie słodkości można przyrządzić również w domu.

2025-05-06 14:43

Niedziela Ogólnopolska 19/2025, str. 76-77

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czekolada

SKŁADNIKI :
* 9 dag ciasta filo lub kataifi
* pełna łyżka masła
* 25 dag mlecznej czekolady
* 10 dag pasty pistacjowej
* Opcjonalnie: 5 dag białej czekolady i garść niesolonych pistacji

Wykonanie:
1. Ciasto drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor, aż stanie się chrupiące. Pozostaw do wystudzenia.
2. Połowę czekolady mlecznej roztop w kąpieli wodnej i wylej do silikonowej foremki (można użyć plastikowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia). Odstaw do lodówki do zastygnięcia.
3. Ciasto wymieszaj z pastą pistacjową. Wyłóż równomiernie na czekoladę.
4. Pozostałą czekoladę mleczną roztop i wylej na ciasto. Pozostaw do zastygnięcia.
5. Czekoladę możesz udekorować roztopioną białą czekoladą, tworząc nieregularne kształty. Całość możesz posypać posiekanymi pistacjami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Deser

SKŁADNIKI :
* 10 dag ciasta filo
* odrobina masła
* 15 dag kremu pistacjowego
* 8 dag czekolady mlecznej
* 18 dag truskawek (można wykorzystać borówki amerykańskie)
* garść posiekanych pistacji

Reklama

Wykonanie:
1. Podsmażone na niewielkiej ilości masła ciasto filo (wcześniej rozdrobnione) połącz z pastą pistacjową.
2. Czekoladę rozpuść, pozostaw do przestygnięcia.
3. W pucharku/szklance układaj kolejno: owoce, pastę pistacjową, lejącą czekoladę. Czynność powtarzaj. Wierzch przyozdób posiekanymi pistacjami.

Tarta

SKŁADNIKI :
Ciasto:
* 18 dag mąki pszennej
* 6 dag cukru
* szczypta soli
* 12,5 dag zimnego masła
* 2 żółtka
* Opcjonalnie: 2 łyżki kakao
Nadzienie:
* 5 dag masła
* 20 dag ciasta filo lub kataifi
* 30 dag masy pistacjowej
* 5 dag pasty tahini
Polewa:
* 18 dag gorzkiej czekolady
* 120 ml śmietany 30%
* pistacje do dekoracji

Wykonanie:
1. Z przesianej mąki, cukru, soli i drobno pokrojonego zimnego masła wyrób kruszonkę. Dodaj żółtka i wyrób ciasto na jednolitą masę. Zawiniętą w folię kulkę włóż do lodówki na pół godziny. (Jeśli spód tarty ma być kakaowy, na pierwszym etapie należy dodać kakao. Gdy ciasto wychodzi zbyt suche, podczas zagniatania można dodać 2 łyżki bardzo zimnej wody).
2. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, wyłóż nim formę tarty. Podziurkuj widelcem. Piecz w temp. 180oC ok. pół godziny (aż ciasto będzie miało złoty kolor).
3. Posiekane ciasto filo podsmaż na maśle na złoty kolor. Przestudź.
4. Połącz ciasto filo z masą pistacjową i pastą tahini. Wymieszaj. (Jeśli nie wychodzi gładkie, można dodać odrobinę oleju roślinnego. W razie konieczności – dosłódź do smaku).
5. Na upieczony przestudzony spód tarty wyłóż równomiernie masę pistacjową.
6. Podgrzej w rondelku śmietankę (nie dopuść do zagotowania). Dodaj do niej pokruszoną czekoladę, wymieszaj na gładką masę.
7. Polewę rozprowadź na tarcie. Możesz posypać posiekanymi pistacjami.

Tiramisu

Reklama

SKŁADNIKI:
* paczka biszkoptów (ilość zależna od wielkości naczynia, w którym przygotowujemy deser)
* szklanka zimnej kawy
* 20 dag kremu pistacjowego
* masło do usmażenia ciasta
* 20 dag ciasta kataifi
* 50 dag serka mascarpone
* 200 ml śmietanki
* łyżka cukru pudru
* 2 mleczne czekolady
* pistacje – do dekoracji

Wykonanie:
1. Krem pistacjowy wymieszaj z podsmażonym wcześniej rozkruszonym ciastem. Ułóż masę na biszkoptach.
2. Biszkopty zamaczaj na moment w kawie i układaj na spodzie naczynia.
3. Na biszkopty wyłóż masę pistacjową. Dociśnij, żeby była gładka.
4. Śmietankę ubij z serkiem i cukrem pudrem (ok. 2 min; zacznij od wolniejszych obrotów, potem je zwiększ). Masę wyłóż do naczynia z deserem.
5. Polej rozpuszczoną i przestudzoną mleczną czekoladą. Ozdób posiekanymi pistacjami.
6. Wstaw do lodówki na 2 godz.

Pasta pistacjowa

Jeśli nie mamy gotowej pasty, można ją przyrządzić samemu. Potrzebne są niesolone pistacje i w razie potrzeby odrobina oleju. Jeśli pistacje są nieprażone, trzeba je w temp. 180°C prażyć przez kilka minut. Wystudzone blendujemy w blenderze kielichowym najpierw na mniejszych, później na większych obrotach. Początkowo masa będzie sypka, później stanie się kleista. W razie konieczności można dodać kilka kropli oleju. By złagodzić smak, masę można połączyć z białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Szkocja: padł kolejny aborcyjny rekord

2025-05-29 18:36

[ TEMATY ]

aborcja

Szkocja

Adobe Stock

W ubiegłym roku w Szkocji dokonano prawie 19 tysięcy aborcji. To o niemal pół tysiąca więcej niż w 2023 roku. Statystyki szkockiej agencji zdrowia (Public Health Scotland) pokazują też, że 15-procentowy wzrost przypadków pozbawienia życia dziecka nienarodzonego dotyczy podejrzenia Zespołu Downa. Od 2021 roku to wzrost o ponad 80 procent.

Szkockie dane wskazują też na wzrost liczby aborcji w przeliczeniu na 1000 kobiet w wieku 15-44 lat - z 17,5 do 17,9. Ponadto aż 41 proc. stanowiły aborcje powtórne. „Każda z tych aborcji to porażka naszego społeczeństwa w ochronie życia dzieci w łonie matki i w zapewnieniu wsparcia kobietom z nieplanowaną ciążą” - powiedziała Catherine Robinson, rzeczniczka organizacji Right to Life UK.
CZYTAJ DALEJ

Św. Jan Sarkander, kapłan i męczennik

Monika Książek

św. Jan Sarkander

św. Jan Sarkander
Św. Jan Sarkander, kapłan i męczennik (1576-1620). Urodził się w Skoczowie z matki Polki i ojca Czecha. Studiował w Pradze i Grazu. Żył w Czechach opanowanych przez husytów, w czasach prześladowań katolików. Katolikom odbierano świątynie, duchownych wypędzano. Wyjechał do Częstochowy i Krakowa. Po powrocie na Morawy został oskarżony o zdradę stanu i uwięziony. Torturowany, namawiany do zdrady tajemnicy spowiedzi, umarł śmiercią męczeńską. Kanonizowany przez Jana Pawła II w 1995 r. Św. Jan Sarkander jest patronem diecezji bielsko-żywieckiej. Urodził się 20 grudnia 1576 r. w Skoczowie. Zginął śmiercią męczeńską 17 marca 1620 r. Beatyfikowany był 6 maja 1860 r. przez papieża Piusa IX. Kanonizacji Jana Sarkandra dokonał Jan Paweł II 21 maja 1995 r. w Ołomuńcu.
CZYTAJ DALEJ

Egipt: historyczny klasztor św. Katarzyny na Synaju przechodzi na własność państwa

2025-05-30 16:08

[ TEMATY ]

Egipt

św. Katarzyna

klasztor

Synaj

wikipedia/Berthold Werner

Klasztor Świętej Katarzyny znajdujący się u stóp Góry Świętej Katarzyny i góry Synaj, na półwyspie Syna.

Klasztor Świętej Katarzyny znajdujący się u stóp Góry Świętej Katarzyny i góry Synaj, na półwyspie Syna.

Po 15 wiekach niezależnego istnienia prawosławny klasztor św. Katarzyny na półwyspie Synaj, mający status autonomicznego Kościoła prawosławnego, staje się własnością państwa egipskiego. Taką decyzję wydał 28 maja sąd w Ismailiji, co oznacza w istocie skonfiskowanie przez władze państwowe ogromnego bogactwa materialnego i duchowego tego obiektu: prastarych ikon, rękopisów, starodruków, bibliotek i innych dóbr, wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Klasztor św. Katarzyny powstał około 530 roku na rozkaz cesarza bizantyjskiego Justyniana I, choć pierwszą kaplicę wzniesiono tam na początku IV wieku na polecenie cesarzowej Heleny (zmarłej około 328-330 roku) i jest najstarszym, działającym do dzisiaj. monasterem chrześcijańskim na świecie. Znajduje się w wąskiej dolinie Wadi al-Dajr na południu Synaju w miejscu, w którym tradycja biblijna umiejscowiła krzak gorejący, z którego Bóg przemawiał do Mojżesza (Wj 3, 1-6), a w pobliżu wznosi się góra Synaj, zwana też Górą Mojżesza, gdzie miał on otrzymać od Boga tablice Dekalogu. Obiekt, otoczony wysokim na 12-15 metrów i grubym na ponad półtora metra murem obronnym, jest położony na wysokości 1570 m npm.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję