Kuchnia św. Antoniego działa przy zawierciańskiej parafii nieprzerwanie już od blisko 30 lat. Jej pomysłodawcą i założycielem był wieloletni proboszcz kolegiaty – ks. prał. Piotr Miklasiński. Od samego początku to miejsce było utrzymywane z ofiar parafian i ludzi dobrej woli. Nieoceniona pozostaje pomoc wolontariuszy, którzy każdego dnia od samego rana przygotowują posiłek dla kilkudziesięciu osób, aby był on gotowy tradycyjnie już na godzinę 13:00. Niestety problemem pozostaje zawsze brak jakichkolwiek zewnętrznych dotacji, stąd też główny ciężar finansowy związany z utrzymaniem tego miejsca spoczywa na kasie parafialnej.
Bp Andrzej, przywołując postać św. Franciszka z Asyżu, w homilii przypomniał, że aby otworzyć się na ubogich trzeba najpierw otworzyć się na samego Boga, a wtedy dopiero to co gorzkie i brudne może stać się słodkie i piękne. Niedoścignionym wzorem w tej codziennej posłudze zawsze zaś pozostanie Matka Boża Nieustającej Pomocy.
Ks. Jan Niziołek, proboszcz Bazyliki, zapewnił, że mimo trudności i różnych przeciwności kuchnia będzie spełniać nadal te albertyńską misję miłosierdzia i służyć biednym i potrzebującym – co warto podkreślić – nie tylko z terenu parafii św. Apostołów Piotra i Pawła, ale z całego Zawiercia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu