Reklama

Z naszej kuchni

Na gorąco

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szaszłyki z wątróbki - przepis na 4 porcje

0,5 kg wątróbki cielęcej, 8 plasterków cienko pokrojonej szynki wędzonej, 8 listków świeżej szałwii lub melisy, 2 duże, kwaskowe jabłka, sól, pieprz, majeranek, tymianek lub przyprawa prowansalska. Tłuszcz do smażenia - masło i oliwa - pół na pół.

Wątróbkę kroimy na osiem części, formując długie, cienkie paski. Każdy kawałek wątróbki owijamy plasterkiem szynki. Porcje nadziewamy na rożen, przekładając listkami melisy lub szałwii. Szaszłyki smażymy na rożnie (lub w brytfannie - na niewielkiej ilości tłuszczu). Gotowe, gdy zrumienione ze wszystkich stron.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki jabłek, posypujemy dość obficie przyprawami ziołowymi. Na wygrzanych talerzykach układamy na przemian porcje wątróbki i podsmażonych jabłek. Najsmaczniejsze - z białym pieczywem i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Wędlina w pomidorowym sosie - przepis na 6 porcji

60 dag wędliny, najlepiej chudej (parówkowa, mortadela), 3 łyżki oleju, 2 marchewki, 2 duże cebule, 1 duża pietruszka, 2 szklanki soku pomidorowego, 2 dorodne pomidory, 2 łyżki keczupu, 2 marynowane papryki, przyprawy: sól, cukier, pieprz, musztarda, ulubiona przyprawa ziołowa, zielenina.
Na rozgrzany tłuszcz dajemy utarte na jarzynowej tarce warzywa i usiekaną cebulę, lekko przesmażamy. Dodajemy pokrojoną wędlinę. Wszystkie składniki przesmażamy razem, często mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory (pozbawione skórki i pestek), sok pomidorowy, keczup, pokrojoną paprykę, przyprawy. Składniki mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem - potrawa powinna tylko lekko " mrugać". Po 10 min jarzyny powinny być miękkie, a sos gęsty, o pięknym, ciemnoczerwonym kolorze i wspaniałym aromacie. Gdy trzeba, sos doprawiamy do smaku. Podajemy do ryżu ugotowanego na sypko, do makaronu typu wstążki lub do kładzionych kluseczek z półfrancuskiego ciasta i zielonej sałaty.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Florczyk: Dykasteria ds. Kultury i Edukacji bardzo zainteresowana duszpasterstwem sportu

2024-05-20 12:06

[ TEMATY ]

dykasteria

Karol Porwich/Niedziela

Bp Marian Florczyk

Bp Marian Florczyk

Myślę, że jest to bardzo owocne spotkanie i bardzo się z tego cieszę, że Dykasteria ds. Kultury i Edukacji zainteresowana jest duszpasterstwem sportu - powiedział Vatican News - Radiu Watykańskiemu członek tej dykasterii, pomocniczy biskup kielecki bp Marian Florczyk, delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Sportowców, który wziął udział w spotkaniu zorganizowanym przez dykasterię w Rzymie.

Watykańska Dykasteria ds. Kultury i Edukacji zaprosiła przedstawicieli episkopatów świata na spotkanie poświęcone różnorodnym zagadnieniom dotyczącym sportu, w tym duszpasterstwu sportowców. Zastanawiano się, jak usprawnić to duszpasterstwo, jakie kroki w tym zakresie powinna podjąć Dykasteria.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 20.): Odkurzyłeś już?

2024-05-19 19:30

[ TEMATY ]

#PodcastUmajony

materiał prasowy

Po co mi Pismo Święte? Czy da się nim modlić? Czego w kontakcie z Biblią uczy nas Maryja? Zapraszamy na dwudziesty odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o maryjnym zachowywaniu i rozważaniu Słowa w sercu.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 21.): Egoista

2024-05-20 20:44

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Co Komunia ma wspólnego z egoizmem? Czy można ją przyjmować „w czyjejś intencji”? Jaką rolę odgrywa w niej Matka Boża? Czym się różni kolejka od procesji? I co właściwie mają zrobić osoby, które aktualnie nie mogą przystępować do Komunii? Zapraszamy na dwudziesty pierwszy odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o przyjmowaniu Ciała Chrystusa z Maryją i tak, jak Ona.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję