Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy z mielonego mięsa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nadziewane sznycle - przepis na 4 porcje

0,5 kg mielonego mięsa - może być wieprzowo-wołowe, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki lub pszennych otrąb, 4 łyżki mleka, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku (przesianego przez sitko), tłuszcz do smażenia.

Farsz: 25 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka siekanej zieleniny (może być mrożona), sól do smaku.
Z mięsa, dodatków i przypraw wyrabiamy jednolitą, mięsną masę, dzielimy na cztery części, formujemy płaskie sznycelki.
Farsz: Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki lekko podsmażamy, gdy puszczony przez grzyby sok wyparuje, lekko solimy i łączymy z zieleniną.
Porcje farszu rozkładamy na sznyclach, zasklepiamy, oprószamy delikatnie mąką (najlepiej przez sitko) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z ziemniakami z wody lub ziemniakami pureMe, z ryżem ugotowanym na sypko lub kluseczkami z półfrancuskiego ciasta z dodatkiem sezonowej surówki lub sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną.

Zrazy w sosie przepis na 4 porcje

50 dag mielonego mięsa (może być z kilku gatunków), 2 łyżki tartej bułki, 1 jajko, 1 duża cebula, sól, pieprz,
1 łyżeczka majeranku koniecznie przesianego przez sitko, 2-3 łyżki mleka, mąka krupczatka do panierowania, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, tłuszcz do smażenia.
Posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zeszkli. Do mięsa dodajemy: podsmażoną cebulę, jajko, tartą bułkę, mleko, sól, pieprz, majeranek - i wyrabiamy jednolitą, mięsną masę. Z mięsa formujemy osiem sznycelków, lekko oprószamy maką, nadmiar mąki strząsamy i na dobrze rozgrzanym tłuszczu rumienimy je z obu stron. Najlepiej jest smażyć sznycelki razem, na większej patelni. Zrumienione zalewamy śmietaną, wymieszaną z koncentratem i keczupem. Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i dusimy razem ok. 10 minut.
Podajemy z grubym makaronem, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z ugotowanym na sypko ryżem oraz zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym lub inną, delikatną w smaku, sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Św. Bonifacy

[ TEMATY ]

święci

Adobe.Stock

Dziś zatrzymamy się przy postaci wielkiego misjonarza z VIII wieku, który szerzył chrześcijaństwo w Europie Środkowej. Chodzi o św. Bonifacego, który przeszedł do historii jako „apostoł ludów germańskich”. Dzięki skrupulatności jego biografów mamy wiele wiadomości o jego życiu. Urodził się w rodzinie anglosaskiej w Karton, w królestwie Wessex, ok. 675 r. i na chrzcie otrzymał imię Winfryd.

Urodził się ok. 673 r. w Dewonshire, w Anglii (Wessex). Na chrzcie św. otrzymał imię Winfryd. Jako młodzieniec, czując pociąg do służby Bożej, został benedyktynem w opactwie Exeter, następnie w opactwie w Nursling. Święcenia kapłańskie otrzymał około 30 roku życia. Zaraz po święceniach opat wyznaczył mu funkcję kierownika szkoły w Nursling. Jako benedyktyn przyjął imię Bonifacy. Ewangelizował Germanię.
CZYTAJ DALEJ

Adoracja eucharystyczna zwiększa liczbę powołań w USA

2025-06-05 13:33

[ TEMATY ]

USA

adoracja

powołania

Karol Porwich/Niedziela

W Stanach Zjednoczonych zaobserwowano w ostatnich latach ścisły związek między nowymi powołaniami kapłańskimi a adoracją Najświętszego Sakramentu przez młodych ludzi. Z badań wynika, że aż 78 procent nowych kandydatów do święceń regularnie uczestniczyło w adoracji Eucharystii przed wstąpieniem do seminarium. Wielu podczas adoracji rozeznało swoje powołanie.

O wnioskach z najnowszych badań pisze amerykański portal katolicki National Catholic Register - ncregister.com. Jako przykład podana jest diecezja Wichita w stanie Kansas. W latach 90. parafie w tej diecezji zaczęły otwierać kaplice adoracji czynne przez 7 dni w tygodniu. Od tego czasu diecezja odnotowała wzrost liczby powołań.
CZYTAJ DALEJ

The Voice of Psalms - zaśpiewali wszystkie 150 psalmów

2025-06-05 14:46

[ TEMATY ]

śpiew

Zielona Góra

psalmy

Fraternia Franciszkańska Effatha

The Voice of Psalms

Fraternia Franciszkańska Effatha

The Voice of Psalms

The Voice of Psalms

W Zielonej Górze odbyła się akcja The Voice of Psalms. To niezwykłe duchowe doświadczenie, podczas którego 54 psałterzystów zaśpiewało wszystkie psalmy na melodie chorału gregoriańskiego.

- Nazwa tegorocznej edycji akcji Biblia 24/7 - "The Voice of Psalms" to celowy zabieg, żeby przyciągnąć uwagę - mówi Sławomir Baszko z Fraterni Franciszkańskiej Effatha, organizator wydarzenia. - To idea zaśpiewania wszystkich 150 psalmów. W tym roku mamy 5. edycję Biblii 24/7 i wreszcie dorośliśmy, wreszcie wiemy jak to zrobić, żeby podejść dobrze od psalmów. Bo przecież psalmy powinny być śpiewane - podkreśla Sławomir Baszko.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję