Reklama

Z naszej kuchni

Gruszki i śliwki - słodkie dary jesieni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gruszki były przysmakiem króla Władysława Jagiełły, a śliwki - podobno tylko cztery - podawano królowi Poniatowskiemu na zakończenie obiadów czwartkowych. O tej porze i gruszki, i śliwki są najsmaczniejsze, więc delektujmy się ich niepowtarzalnym smakiem.

Zapiekane gruszki - przepis na 6 porcji

6 dużych, niezbyt miękkich gruszek, skórka otarta z całej cytryny, 1 słoiczek domowych konfitur, 1 duża filiżanka białek, 1 filiżanka cukru pudru.

Obrane, przepołowione, wydrążone gruszki układamy w naczyniu do zapiekania. W miejsce po usuniętych gniazdach nasiennych sypiemy skórkę otartą z cytryny i nakładamy konfitury, podlewamy filiżanką wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180o C) na 20 min. Po tym czasie wysuwamy naczynie z piekarnika, przykrywamy gruszki pianą ubitą z białek i cukru i ponownie wstawiamy do piekarnika - tym razem zmniejszając temperaturę do 150o C - tylko na 10-20 min, aby pianka lekko się zrumieniła i podsuszyła. Podajemy gorące - po dwie połówki na porcję z dodatkiem małych biszkoptów lub domowego biszkoptowego ciasta.
Rada: W podobny sposób możemy przygotować deser z jabłek - najbardziej nadają się antonówki lub szare renety.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gruszki aO la Richelieu - przepis na dużą tortownicę

1 i 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, filiżanka sparzonych, obranych z łupin i posiekanych (niezbyt drobno) migdałów, 12 dojrzałych gruszek, 4 brzoskwinie, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, piana z 3 białek, 3 łyżki grubego cukru kryształu - do posypania, masło i roztarte biszkopty do tortownicy.
Ryż mieszamy delikatnie z migdałami. Tortownicę smarujemy obficie masłem i posypujemy roztartymi przez sitko biszkoptami. Na spód tortownicy dajemy połowę ryżu, na nim układamy obrane ze skórki, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, polewamy je przecierem z brzoskwiń i całość przykrywamy pozostałym ryżem. Z żółtek i cukru pudru ucieramy kogel-mogel, dodajemy do niego ubitą na sztywno pianę z białek. Całość wylewamy na ryż, wierzch posypujemy grubymi kryształkami cukru i od razu wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Deser jest gotowy, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy na gorąco lub na zimno. Wspaniałość.

Śliwki po królewsku - przepis na 4 porcje

32 duże, dojrzałe śliwki, 1 filiżanka ponczu (herbata, cukier, sok z cytryny, kieliszek rumu), 2 suszone figi, kilka daktyli, 2 łyżki rodzynków sułtanek, 1 szklanka śmietany kremówki i 1 gotowa śmietanka tortowa.
Umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestki, układamy w salaterce i zalewamy ponczem. Przykryte, wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakalie siekamy i łączymy z rodzynkami. Nasączone ponczem śliwki kroimy w paseczki, rozkładamy do szklanych pucharków, posypujemy bakaliami, zalewamy ponczem, w którym się moczyły i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca. Tuż przed podaniem przybieramy bitą śmietaną.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tylko miłość zwycięża

Choć kard. Stefan Wyszyński nie żyje od 40 lat, to nadal aktualne jest jego nauczanie. Sprawdziliśmy to, konfrontując wypowiedzi Prymasa Tysiąclecia z pytaniami, które najbardziej nurtują dzisiaj wierzących w Polsce.

Łukasz Krzysztofka: Współczesne badania pokazują, że Polacy są narodem mocno podzielonym. Jest to skutek m.in. faktu, że trudno nam dzisiaj kochać nieprzyjaciół. Tymczasem Ksiądz Prymas mimo ataków i prześladowań ze strony komunistów nigdy nie powiedział pod ich adresem złego słowa. Co robić, aby nie ulec pokusie nienawiści i jednocześnie bronić własnych przekonań? Kard. Stefan Wyszyński: Brońcie własne serca, myśli i uczucia przeciwko nienawiści i kłamstwu, mając odwagę bronić swego prawa do prawdy, miłości, szacunku wzajemnego i sprawiedliwości. Ratujcie swą miłość, która jest ratowaniem własnego człowieczeństwa.
CZYTAJ DALEJ

Obrońca ks. Olszewskiego: Ta sprawa to proces polityczny. Może potrwać kilkanaście lat

2025-05-28 20:30

[ TEMATY ]

Ks. Michał Olszewski

Red

Zaatakowano księdza w Wielkim Tygodniu także po to, żeby nasze środowisko, takie konserwatywne, oparte o wartości, oparte o chrześcijaństwo, o katolicyzm, wystraszyć, żeby nas spacyfikować strachem. To się nie udało, dzisiejsza konferencja jest tego dowodem - mówił podczas spotkania CPAC w Rzeszowie w rozmowie z Łukaszem Brodzikiem mec. Michał Skwarzyński.

Łukasz Brodzik: Co dalej w sprawie księdza Olszewskiego? Na jakim etapie jest śledztwo? Czy ruszyło do przodu?
CZYTAJ DALEJ

Obrońca ks. Olszewskiego: Ta sprawa to proces polityczny. Może potrwać kilkanaście lat

2025-05-28 20:30

[ TEMATY ]

Ks. Michał Olszewski

Red

Zaatakowano księdza w Wielkim Tygodniu także po to, żeby nasze środowisko, takie konserwatywne, oparte o wartości, oparte o chrześcijaństwo, o katolicyzm, wystraszyć, żeby nas spacyfikować strachem. To się nie udało, dzisiejsza konferencja jest tego dowodem - mówił podczas spotkania CPAC w Rzeszowie w rozmowie z Łukaszem Brodzikiem mec. Michał Skwarzyński.

Łukasz Brodzik: Co dalej w sprawie księdza Olszewskiego? Na jakim etapie jest śledztwo? Czy ruszyło do przodu?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję