Reklama

Z naszej kuchni

Brukselka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Smaczna, lekko strawna, o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera spore ilości białka, bogaty zestaw witamin - głównie C oraz składniki mineralne. Mrożoną przygotowuje się szybko i łatwo - polubmy więc brukselkę!

Zupa krem z brukselki - przepis na 6 porcji

1/2 kg mrożonej brukselki, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 5 szklanek rosołu (może być z koncentratu), 1 szklanka śmietany kremówki, 1/3 szklanki mleka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej, 1 surowe żółtko, sól, szczypta cukru.

Na maśle lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy koperek i brukselkę - całość zalewamy szklanką rosołu i gotujemy. Gdy brukselka jest miękka, składniki miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito. Dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy, zagęszczamy mąką wymieszaną z zimnym mlekiem, ponownie zagotowujemy i doprawiamy, uważając, by przyprawy nie przytłumiły delikatnego smaku zupy. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko ubitą z surowym żółtkiem. Gorący krem podajemy w kokilkach, przybrany piórkiem świeżego koperku. Kto lubi, może do kremu dodać kilka sztuk ptysiowego groszku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z brukselki z bakaliami - przepis na 6 porcji

1/2 kg mrożonej brukselki, 1 duża cebula, 1/2 małej puszki zielonego groszku, 1 filiżanka rodzynków, 1 filiżanka siekanych orzechów, sól, pieprz, zielenina.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka keczupu, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz, sok z cytryny, szczypta przyprawy prowansalskiej lub tymianku.
Brukselkę wrzucamy na lekko osolony i ocukrzony wrzątek i gotujemy przez 3 min. Pozostawiamy do wychłodzenia w naczyniu, w którym się gotowała. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Cebulę drobno siekamy, parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Podobnie odsączamy rodzynki.
W salaterce łączymy składniki sosu, doprawiamy do smaku - sos powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku. Do sosu dodajemy zimną brukselkę (duże główki można podzielić), cebulę i bakalie. Składniki łączymy, wierzch posypujemy obficie zieleniną. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Potrawka z brukselki - przepis na 4 porcje

1/2 kg mrożonej brukselki, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, 30 dag małych, zamkniętych pieczarek ( pieczarki powinny być tej wielkości, co brukselka), sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej.
Do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody wrzucamy brukselkę, dodajemy przyprawę i trzymamy na niewielkim ogniu ok. 10 min - jarzyna nie powinna się przegotować. Cedzimy przez sito, pozostawiając wywar, w którym się gotowała.
Z łyżki masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, rozprowadzamy wywarem z brukselki (w potrzebnej ilości), zagotowujemy. Gdy trzeba - sos lekko doprawiamy, dodajemy odsączoną brukselkę i trzymamy w cieple.
Na pozostałym maśle podsmażamy całe pieczarki, gdy puszczą sok i lekko się podrumienią, dodajemy je do brukselki. Całość delikatnie mieszamy i - gdy trzeba - jeszcze lekko doprawiamy. Potrawkę trzymamy na niewielkim ogniu - nie gotując - 3-5 min.
Podajemy jako danie jarskie z ziemniakami pureMe lub z ryżem ugotowanym na sypko czy z krokietami z ziemniaków lub z kaszy. Potrawka dobrze smakuje jako dodatek do gotowanego drobiu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę: Nie wszystko zależy od Ciebie. I całe szczęście!

2025-05-23 09:50

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

Czy kiedykolwiek czułeś, że Twoje życie „wisi na włosku”? Ten odcinek to głos serca dla tych, którzy walczą, którzy szukają i którzy nie godzą się na życie w ciągłym napięciu.

Opowiadam w nim o pokoju, który nie jest iluzją – ale darem. Pokazuję, że cierpienie może mieć sens, jeśli w jego centrum postawimy zaufanie. Poznasz wzruszającą historię bł. Honorata, który z bluźniercy stał się ojcem duchowym wielu świętych. Dowiesz się, jak święci budowali klasztory… bez pieniędzy, ale z niebem w sercu.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: kard. Tagle otrzymał diecezję tytularną, która wcześniej należała do Leona XIV

Ojciec Święty nadał tytuł kościoła podmiejskiego w Albano Jego Eminencji Kardynałowi Luisowi Antonio G. Tagle, pro-prefektowi Dykasterii ds. Ewangelizacji w Sekcji do spraw Pierwszej Ewangelizacji i Nowych Kościołów Partykularnych - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej. Kard. Tagle należy od 1 maja 2020 roku do grona kardynałów-biskupów, ale dotychczas nie miał przypisanej żadnej diecezji podmiejskiej. Wcześniej była to diecezja tytularna kard. Roberta Prevosta - obecnie papieża Leona XIV.

Diecezje podmiejskie to siedem diecezji bezpośrednio sąsiadujących z diecezją rzymską i jej podległych. Od XI wieku biskupi tych diecezji są elektorami papieża (jako biskupa Rzymu). Dało to początek tytułowi kardynała-biskupa. Od 1962 r. kardynałowie-biskupi tych diecezji nie pełnią już żadnych funkcji duszpasterskich.
CZYTAJ DALEJ

Benedyktyński Zakątek w służbie osób z niepełnosprawnością intelektualną

2025-05-25 10:20

Agnieszka Marek

W Puławach odbyły się obchody Dnia Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną.

Fundacja Benedyktyński Zakątek na co dzień zajmuje się osobami niepełnosprawnymi, dbając o ich dobrostan i wszechstronny rozwój. W tym duchu 20 maja w Puławach odbyły się obchody Dnia Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną, na których zgromadziło się wiele instytucji zaangażowanych w działalność na rzecz osób z niepełnosprawnością. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli m. in.: PFRON, Kurator Oświaty w Lublinie oraz Starosta Puławski Teresa Gutowska.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 14 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję