Reklama

Z naszej kuchni

Staropolska ćwikła

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Za tydzień Wielkanoc, największe święto chrześcijańskie. W staropolską tradycję, po tygodniach ścisłego postu, wrósł obficie zastawiony stół, na którym na honorowym miejscu stał baranek i koszyczek kolorowych jaj, wokół były mięsiwa, pęta kiełbas, salcesony, pasztety, sosjerki z pikantnymi sosami i ułatwiająca trawienie - ćwikła. I ćwikła, i sosy najsmaczniejsze będą przygotowane w domu według staropolskiej receptury.

Staropolska ćwikła - przepis na średniej wielkości salaterkę

Kilka jednakowej wielkości buraków ćwikłowych, 1/2 szklanki winnego octu, sól, cukier, pieprz, 1 łyżka sparzonych nasion kminku, 4-5 łyżek chrzanu - koniecznie świeżo utartego, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (może być domowej roboty).

Umyte szczoteczką buraki w łupinkach układamy na blasze i pieczemy w piekarniku, aż będą miękkie.
Rada: Buraki można ugotować, ale z pieczonych ćwikła jest smaczniejsza.
Gdy buraki są zimne, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczamy wodą (koniecznie stołową, niegazowaną - woda z kranu może popsuć smak). Według własnych upodobań smakowych przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem - zalewamy pokrojone buraki, dodajemy chrzan. Przekładamy do słoja, zalewamy winem, lekko uciskamy w taki sposób, by sok przykrywał wierzch na 4 cm, szczelnie zamykamy i ustawiamy na najniższej półce w lodówce lub w zimnej piwnicy najmniej na 3 dni. Ćwikła jest aromatyczna, lekko pikantna i bardzo zdrowa.

Staropolski sos do zimnych mięs i wędlin - przepis na dużą sosjerkę

4 jajka ugotowane na twardo, sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn ( przecedzony - by nie było pestek), 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 1 duży pęczek szczypiorku, 1 duża cebula, 2 kopiaste łyżki drobno posiekanej zieleniny (może być mrożona), 1 łyżka świeżo utartego chrzanu, 1 łyżeczka cukru pudru, sól.
Żółtka oddzielamy od białek i wraz z sokiem z cytryny ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy śmietanę, a gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy chrzan, najdrobniej usiekany szczypiorek i zieleninę oraz roztartą na miazgę cebulę. Po wymieszaniu wszystkich składników, gdy trzeba, sos lekko solimy i przyprawiamy cukrem pudrem i świeżo mielonym białym pieprzem (pieprz czarny nie podniesie smaku sosu - wręcz przeciwnie). Do gotowego sosu dodajemy najdrobniej usiekane białka. Kto woli sos bardziej pikantny, może dodać łyżeczkę łagodnej w smaku musztardy. Sos można przygotować dzień przed podaniem, będzie doskonały, gdy przechowamy go w dokładnie przykrytej folią salaterce, ustawionej na najniższej półce lodówki.
Sos jest aromatyczny i bardzo smaczny, jest niezastąpionym dodatkiem do mięs, wędlin, pasztetów, ryb i jajek na twardo.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

64. rocznica obrony krzyża w Nowej Hucie

2024-04-28 09:40

[ TEMATY ]

Ryszard Czarnecki

Archiwum TK Niedziela

Dokładnie teraz mija rocznica wydarzeń które przed laty poruszyły katolicką Polskę . Chodzi o obronę krzyża, którego mieszkańcy nowej, przemysłowej dzielnicy Krakowa postawili na miejscu budowy przyszłego kościoła. Zgoda na jego powstanie została wymuszona na komunistach w wyniku dwóch petycji , podpisanych w sumie przez 19 tysięcy osób.

Gdy rządy „komuny” trochę chwilowo zelżały nowy „gensek” kompartii Gomułka obiecał delegacji z Nowej Huty, że kościół powstanie. Jednak komuniści , jak zwykle nie dotrzymali słowa : cofnięto pozwolenie na budowę, a pieniądze ze składek mieszkańców Nowej Huty (a właściwie Krakowa bo dawali pieniądze również ludzie spoza nowego „industrialnego"osiedla”) zostały skonfiskowane.

CZYTAJ DALEJ

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Historia Anny jest dowodem na to, że Bóg może człowieka wyciągnąć z każdej trudnej życiowej sytuacji i dać mu spełnione, szczęśliwe życie. Trzeba tylko się nawrócić.

Od dzieciństwa była prowadzona przez mamę za rękę do kościoła. Gdy dorosła, nie miała już takiej potrzeby. – Mawiałam do męża: „Weź dzieci do kościoła, ja ugotuję obiad i odpocznę”, i on to robił. Czasem chodziłam do kościoła, ale kompletnie nie rozumiałam, co się na Mszy św. dzieje. Niekiedy słyszałam, że Pan Bóg komuś pomógł, ale myślałam: No, może komuś świętemu, wyjątkowemu pomógł, ale na pewno nie robi tego dla tzw. przeciętnych ludzi, takich jak ja.

CZYTAJ DALEJ

Gniezno: abp Antonio Guido Filipazzi przekazał krzyże misyjne misjonarzom

2024-04-28 13:19

[ TEMATY ]

misje

PAP/Paweł Jaskółka

Czternastu misjonarzy - 12 księży, siostra zakonna i osoba świecka - otrzymało dziś w Gnieźnie z rąk nuncjusza apostolskiego w Polsce abp. Antonio Guido Filipazzi krzyże misyjne. „Przyjmując krzyż pamiętajcie, że nie jesteście pracownikami organizacji pozarządowej, ale podobnie jak św. Wojciech, niesiecie Ewangelię Chrystusa, Kościół Chrystusa i samego Chrystusa” - mówił nuncjusz.

Życzeniami dla posłanych misjonarzy nuncjusz apostolski w Polsce uczynił słowa papieża Franciszka, którymi rozpoczął on swój pontyfikat: „Chciałbym, abyśmy wszyscy mieli odwagę wędrować w obecności Pana, z krzyżem Pana; budować Kościół na krwi Pana, która została przelana na krzyżu, i wyznawać jedną chwałę Chrystusa ukrzyżowanego, a tym samym Kościół będzie postępować naprzód”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję