Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie tradycje na tłusty czwartek

W tradycji - u naszych babek i prababek - ostatni czwartek karnawału był okazją, by spotkać się na podwieczorku i raczyć doskonałymi pączkami i faworkami, zwanymi też chrustem lub chruścikiem. Panie domu prześcigały się w wypiekach, każda bowiem pragnęła, by jej pączki i faworki były najsmaczniejsze. Zachowajmy w naszych domach trochę tej pięknej tradycji, niech w tłusty czwartek pachnie wypiekami - najlepszymi z najlepszych, bo przygotowanymi w domu.

Niedziela Ogólnopolska 8/2003

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Faworki, zwane chrustem

(Przepis na 2 patery faworków)

1/2 kg mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany kremówki, 1 łyżka spirytusu, 5 żółtek, gdy trzeba - 1 łyżka śmietankowego masła lub masła roślinnego, cukier puder.
Do smażenia: 1 kilogram i 1 łyżka smalcu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Do mąki dodajemy cukier, śmietanę, spirytus (można zamiast spirytusu dodać 10-procentowy ocet, ale z dodatkiem spirytusu ciasto jest delikatniejsze i bardziej kruche), składniki łączymy, dodajemy żółtka i całość wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt twarda, dodajemy miękkie masło - masa powinna mieć konsystencję ciasta na kluski. Gdy składniki dokładnie się połączą, przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wybijamy wałkiem, zmieniając strony, aż stanie się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub miską, by nie obsychało. Od całości odkrawamy małe kawałki, wałkujemy (najcieniej) na stolnicy bardzo delikatnie oprószonej mąką. Nożem lub radełkiem kroimy 3-centymetrowej szerokości paski - ich długość dobieramy do rozmiarów rondla, w którym będziemy smażyć faworki. Środek wykrojonego paska przecinamy na długości 2 cm, jeden koniec paska przekładamy przez środek, układamy faworki na des-ce, przykrywamy ściereczką. W szerokim i w miarę ciężkim rondlu topimy tłuszcz, na bardzo gorący wrzucamy (po kilka sztuk) faworki; gdy się lekko zrumienią - odwracamy. Gotowe wyjmujemy na tacę wyłożoną grubą warstwą papierowych serwetek, dobrze odsączone z tłuszczu przekładamy na paterę i obficie posypujemy cukrem pudrem - koniecznie, gdy są jeszcze gorące, do zimnych cukier się nie przylepi.

Pączki błyskawiczne

(Przepis na 40 średniej wielkości pączków)

2 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 1/2 kg białego sera, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 4 łyżki śmietany, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, powidła lub dobrze wysmażona, domowa marmolada, cukier puder do posypania.
Do smażenia: 1/2 kg smalcu, 2 szklanki oleju.

Rozkruszony ser rozcieramy (najłatwiej - w malakserze) z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i żółtkami na puch. Do jednolitej, gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek - wyrabiamy ciasto. Gdy składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie jednolite i sprężyste, wykładamy je na deskę i formujemy gruby wałek. Bardzo ostrym, maczanym w zimnej wodzie nożem kroimy cienkie plastry, lekko rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie, dokładnie zlepiamy i układamy w chłodnym miejscu.
W dużym, najlepiej z grubym dnem, rondlu rozgrzewamy tłuszcz, na gorący kładziemy pączki (po kilka - powinny luźno pływać) i smażymy, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy cedzakową łyżką na tacę wyłożoną grubą warstwą papierowych serwetek, przekładamy na paterę i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Rada: Pączki należy zjeść w dniu, w którym zostały usmażone - pozostawione do następnego dnia nie są już takie smaczne.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ksiądz oskarżony o przywłaszczenie ponad 600 tys. zł. Zawiadomienie złożył Sandomierski Sąd Biskupi

2025-07-28 10:32

[ TEMATY ]

diecezja sandomierska

Tomasz Zajda – stock.adobe.com

73-letni Krzysztof P., były proboszcz w Jeżowem (Podkarpackie), odpowie za przywłaszczenie ponad 600 tys. zł na szkodę parafii i za usunięcie m.in. jej księgi rachunkowej. Akt oskarżenia w tej sprawie został skierowany do Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu. Duchowny się nie przyznał.

Śledztwo w tej sprawie prowadziła Prokuratura Okręgowa w Tarnobrzegu po zawiadomieniu złożonym przez Sandomierski Sąd Biskupi w Sandomierzu.
CZYTAJ DALEJ

Chcę zapalać młodych ludzi do dzielenia się wiarą. Świadectwo Patryka Bożemskiego – ceremoniarza z TikToka

2025-07-28 08:04

[ TEMATY ]

świadectwo

Vatican Media

Patryk Bożemski

Patryk Bożemski

„Ceremoniarz. Nauczyciel religii. Obalam stereotypy o wierze. Miłość Boża jest doskonała” – tak przedstawia się w mediach społecznościowych Patryk, którego na popularnych platformach śledzą dziesiątki tysięcy osób, głównie młodych. Ceremoniarz.wro – bo takim nickiem się posuguje – nie lubi mówić o sobie, że jest katolickim influencerem. Chętniej przestawia się jako katolicki twórca cyfrowy, zaznaczając, że to zajęcie wybrał dla niego sam Pan Bóg.

Nazywam się Patryk Bożemski. Jestem z Wrocławia i od trzech lat tworzę w internecie treści związane z liturgią. Wiele osób nazywa mnie katolickim influencerem, chociaż ja to określenie nie za bardzo lubię, ponieważ katolicki influencer kojarzy mi się dosyć negatywnie. Podobnie z resztą, jak wielu osobom w dzisiejszych czasach. Wolę mówić: katolicki twórca.
CZYTAJ DALEJ

Nie ‘z buta’, tylko z sercem – Ksiądz z Osiedla o ewangelizacji w sieci

2025-07-28 19:34

[ TEMATY ]

Ksiądz z osiedla

©don Marek Weresa

Trzeba tam po prostu być, trochę posłuchać ludzi. To jest jak ewangelizowanie nowego kontynentu – mówi o swej aktywności w mediach społecznościowych ks. Rafał Główczyński, salwatorianin, znany w Internecie jako Ksiądz z Osiedla. Jest on obecny na Jubileuszu Młodzieży w Rzymie, podczas którego jest także Jubileuszu Influencerów.

Wyznaje, że papież Franciszek „genialnie zauważył, że Internet to jest faktycznie inny świat, w takim znaczeniu, że tam się rzeczywiście ludzie komunikują trendami, jakimiś formami”. Dodaje, że jak ktoś nie zna tego języka i „próbuje tak po prostu wejść ‘z buta’, to trochę tak, jak kiedyś pierwsi misjonarze jechali do Afryki i tam po łacinie próbowali ich nawracać”. Potem dopiero – kontynuuje ks. Główczyński – przychodziła refleksja, że gdyby trochę posłuchali Afrykańczyków i mówili w ich języku to byłoby lepiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję