(Przepis na 1 dużą porcję)
20 dag spaghetti, 1 jajko, 2 łyżki utartego parmezanu lub innego pikantnego żółtego sera, 1 duża, kopiasta łyżka drobno pokrojonego boczku (może być chudy), 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, siekana natka pietruszki.
Do wrzącej, osolonej wody wkładamy stopniowo makaron w taki sposób, żeby się nie łamał, tylko zwijał - gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Jajko rozbijamy widelcem, gdy się lekko spieni, łączymy z serem i przyprawami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek i podsmażamy, często mieszając. Boczek powinien być lekko zrumieniony i
chrupiący.
Miękki, ale nie rozgotowany (ważne) makaron, po dokładnym odsączeniu, przekładamy na patelnię z boczkiem i mieszamy. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, całość zalewamy masą jajeczno-serową i ponownie
mieszamy. Przekładamy na wygrzane talerze, posypujemy zieleniną. Spaghetti podajemy z dodatkiem soku pomidorowego lub sezonową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu