Reklama

Z naszej kuchni

Na uroczysty obiad lub wystawną kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Schab z ziołami

(Przepis na 8 porcji)

Łatwe i bardzo smaczne danie na uroczysty obiad lub wystawną kolację.

1,2 kg schabu bez kości, 2 kopiaste łyżki (połowa kostki) masła, sól, pieprz, bazylia, utarta gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku (najdrobniej posiekane, ale nie zmiażdżone), 1 płaska łyżeczka przyprawy prowansalskiej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dzień wcześniej mięso wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, nacieramy solą, pieprzem i roztartą w dłoniach bazylią, szczelnie przykrywamy lub owijamy w folię i wstawiamy do lodówki - schab powinien być dobrze schłodzony. Na 2 godz. przed podaniem potrawy na stół przygotowujemy mięso do pieczenia: masło łączymy ze wszystkimi przyprawami i czosnkiem, schab nacinamy (8 porcji) w taki sposób, by plastry nie były dokrojone do końca. Każdy przecięty plaster smarujemy przygotowanym masłem z ziołami, mięso łączymy w ścisłą całość, owijamy bardzo dokładnie (by „pakunek” był szczelny) w aluminiową folię, układamy na blaszce, podlewamy szklanką wody i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na godzinę. Przed podaniem „pakunek” ostrożnie otwieramy, uważając, by nie wylać smakowitego sosu. Schab przekładamy na podłużny półmisek, dokrawamy plastry do końca i podajemy z grubym makaronem, kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub chrupiącymi frytkami i zieloną sałatą. Oddzielnie w sosjerce podajemy sos.

Winogronowe delicje

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

1 duża kiść winogron (białe lub ciemne), 4 łyżki soku z winogron lub malin, 1 szklanka kremowej śmietany, gorący sos czekoladowy, 4 łyżeczki zrumienionych płatków migdałowych.

Winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, układamy w porcjowych, szklanych pucharkach, zalewamy sokiem, wstawiamy do lodówki na 15 min. - owoce powinny się lekko wychłodzić. Przed podaniem przybieramy porcje ubitą śmietaną, polewamy gorącym sosem i posypujemy zrumienionymi migdałowymi płatkami.
Sos czekoladowy: szklankę słodkiej śmietany (może być niskoprocentowa) podgrzewamy w płaskim rondelku. Do ciepłej dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (gorzkiej lub deserowej) i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż składniki połączą się w jednolity sos. Sosu nie zagotowujemy. Gorącym, natychmiast po przygotowaniu, polewamy przygotowany wcześniej deser.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Relikwie Męczenników Ugandyjskich powrócą z Rzymu do ojczyzny

2024-05-10 18:19

[ TEMATY ]

relikwie

Rzym

Uganda

www.glassisland.com

Relikwie dwóch spośród 22 katolickich Męczenników Ugandyjskich, przechowywane od 60 lat w Rzymie, powrócą do ojczyzny w roku 60. rocznicy ich kanonizacji. Chodzi o kości świętych: Karola Lwangi i Macieja Mulumby. Zawieziono je do Wiecznego Miasta w 1964 roku na uroczystości kanonizacyjne.

Ponieważ nie chcieli się wyrzec wiary w Chrystusa i uczestniczyć w homoseksualnych praktykach króla Bugandy, 22 rzymskich katolików i 23 anglikanów zostało zamordowanych w 1885 i 1886 roku na rozkaz monarchy, który obawiał się rozszerzania się wpływów chrześcijaństwa w swoim kraju.

CZYTAJ DALEJ

Bóg Ojciec, Syn i Duch Święty chce się ze mną i z Tobą spotykać

2024-04-15 14:51

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 16, 23b-28.

Sobota, 11 maja

CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Złożyli przysięgę, będą święceni

2024-05-10 23:38

[ TEMATY ]

Świdnica

święcenia diakonatu

wsd świdnica

alumni

archiwum prywatne

Marcin Dudek składa przysięgę przed święceniami diakonatu.

Marcin Dudek składa przysięgę przed święceniami diakonatu.

W sobotę 11 maja Kościół świdnicki cieszyć się będzie z czterech nowych duchownych.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję