Reklama

Kuchnia dla samotnych

Makowiec zawijany „Consonni”

Niedziela Ogólnopolska 51/2003

Makowiec Firmy „Consonni”

Makowiec Firmy „Consonni”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki, 7 g drożdży, 4 dag cukru, 100 ml letniego mleka, 6 dag żółtek, 7 dag miękkiego masła, szczypta soli.
Nadzienie makowe: 40 dag maku, 8 jaj, 30 dag cukru, 1 torebka budyniu waniliowego, 5 dag miodu, 20 dag bakalii, 2 łyżki rumu, otarta skórka z 1 pomarańczy, szczypta soli.

Przygotowanie nadzienia: mak sparzyć, zalewając wrzątkiem, po czym zemleć trzykrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do zmielonego maku, następnie dołożyć bakalie (sparzone rodzynki, migdały obrane z łupinek i posiekane, orzechy włoskie i laskowe, figi, skórkę pomarańczową), potem miód, rum i budyń. Na koniec dodajemy ubitą z odrobiną soli pianę z białek.
Ciasto drożdżowe: zrobić rozczyn z mąki, cukru i drożdży; po wyrośnięciu połączyć z wszystkimi składnikami, na koniec dodając rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie się odklejać od dłoni. Rozłożyć na stolnicy, nałożyć przygotowany mak i zrolować makowiec. Piec w temp. 180o C ok. 40 min. Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Na zdjęciu przedstawiony jest makowiec wykonany przez Firmę „Consonni” z Kamyka k. Częstochowy. Przepis udostępniła pani Jolanta Paciepnik - mistrz produkcji w Firmie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmiany kapłanów 2025 r.

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

Boże Ciało - uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa

[ TEMATY ]

Boże Ciało

Bożena Sztajner

Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, Boże Ciało jest jednym z głównych świąt obchodzonych w Kościele katolickim. Choć świadomość niezwykłego cudu przemiany konsekrowanego chleba i wina w rzeczywiste Ciało i Krew Chrystusa towarzyszyła wiernym od początku chrześcijaństwa, jednak trzeba było czekać aż dziesięć stuleci zanim zewnętrzne przejawy tego kultu powstały i zadomowiły się w Kościele katolickim.

Początek tradycji obchodzenia święta Bożego Ciała sięga XIII wieku. U progu tego stulecia – na Soborze Laterańskim IV (1215) - w Kościele katolickim przyjęto dogmat o transsubstancjacji, czyli przemianie substancji chleba i wina, w ciało i krew Chrystusa z zachowaniem ich naturalnych przypadłości takich jak smak, wygląd, forma itp. Wiązało się to z coraz mocniejszymi wpływami filozofii greckiej oraz tradycji scholastycznej w teologii Kościoła zachodniego.
CZYTAJ DALEJ

Boże Ciało w Jarosławiu

2025-06-20 09:10

Henryk Grymuza

Uroczystość zgromadziła rzesze wiernych

Uroczystość zgromadziła rzesze wiernych

Doroczna uroczystość Najśw. Ciała i Krwi Pańskiej ma zawsze w Jarosławiu szczególną wymowę. Uczestniczą w niej bardzo licznie jarosławianie oraz mieszkańcy tej Ziemi.

Wśród uczestników tego dostojnego wydarzenia byli parlamentarzyści, samorządowcy, przedstawiciele duchowieństwa, służb mundurowych, wielu środowisk zawodowych, szkół i uczelni.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję