Reklama

Z naszej kuchni

Młode kaczki

O tej porze roku mięso z młodych kaczek jest najsmaczniejsze - delikatne i soczyste, a odpowiednio przygotowana kaczka - to rarytas.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kaczka nadziewana - przepis z kuchni staropolskiej

(Przepis na 6 porcji)

1 duża, mięsna młoda kaczka, 20 dag świeżej cielęciny, 5 dag świeżej słoniny, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, 2 jajka, wątróbka z kaczki, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek, kilka kwaskowych jabłek.

Z wypatroszonej kaczki odkładamy podroby, wyjmujemy wnętrze szyjki, pozostawiając nienaruszoną skórę, odcinamy dolne części skrzydeł, dokładnie myjemy, obsuszamy, nacieramy wnętrze majerankiem zmieszanym z solą, odstawiamy w chłodne miejsce. Tartą bułkę zalewamy mlekiem. Cielęcinę, słoninę, wątróbkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę (ważne), dodajemy do masy tartą bułkę napęczniałą w mleku, żółtka, przyprawy i ubitą pianę z białek. Farszem nadziewamy wnętrze kaczki i skórę szyi, zszywamy lub spinamy szpadkami, układamy w brytfannie i pieczemy, podlewając na zmianę niewielką ilością wody (1 łyżka) oraz wytworzonym sosem. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 160ºC. Po 40 min lub nieco dłużej (w zależności od wielkości kaczki) obkładamy tuszkę połówkami jabłek i pieczemy nadal na średnim ogniu, odkrytą, by mięso się zrumieniło.
Podajemy na wygrzanym półmisku, pokrojoną w taki sposób, by każda porcja składała się z mięsa i farszu, obłożoną pieczonymi jabłkami i polaną wytworzonym sosem. Pozostały sos podajemy w sosjerce. Najsmaczniejsza z drożdżowymi kluskami gotowanymi na parze i owocową sałatką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Filety z kaczki w miodzie

(Przepis na 4 porcje)

2 duże filety kaczki (po upieczeniu dzielimy je na połowę), 1 szklanka musu jabłkowego, 2 łyżki płynnego miodu, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sól, pieprz, oliwa, 1/2 szklanki naturalnego soku z jabłek, 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny, sok z całej cytryny.

Wypłukane, obsuszone filety z kaczki nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem, smarujemy miodem, układamy w salaterce, przykrywamy i trzymamy w chłodzie do następnego dnia.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy wyjęte z miodu filety, rumienimy z obu stron, przekładamy do rondla z grubym dnem. Pozostały w salaterce miód z marynaty łączymy z sokiem z jabłek oraz z sokiem z cytryny i w czasie pieczenia podlewamy nim mięso.
Ładnie zrumienione, miękkie filety wyjmujemy na wygrzany półmisek, oprószamy cynamonem i skórką otartą z cytryny. Każdy filet dzielimy na 2 części i całość trzymamy w cieple.
Do sosu spod kaczki dodajemy mus jabłkowy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku, a gdy sos jest zbyt lekki, odparowujemy przez chwilę na dużym ogniu. Porcje kaczki podajemy polane gorącym sosem - pozostały sos oddzielnie, w sosjerce. Danie jest najsmaczniejsze z kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta oraz z zieloną surówką.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież: plan Trumpa dla Strefy Gazy to może być realistyczna propozycja

2025-09-30 21:31

[ TEMATY ]

strefa gazy

Papież Leon XIV

plan Trumpa

realistyczna propozycja

Vatican Media

Papież opuszczający Castel Gandolfo

Papież opuszczający Castel Gandolfo

Wydaje się to być realistyczna propozycja – powiedział Leon XIV o planie pokojowym Prezydenta USA dla Gazy. „Miejmy nadzieję, że go zaakceptują” - dodał. Jednocześnie zaznaczył, że ważne jest, „aby nastąpiło zawieszenie broni, uwolnienie zakładników”. W samym planie pokojowym „są elementy, które, jak sądzę, są bardzo interesujące, i mam nadzieję, że Hamas przyjmie je w wyznaczonym czasie” – powiedział Papież.

W odpowiedzi na pytanie o flotyllę, która zbliża się do Gazy, aby dostarczyć pomoc, ale także, aby przełamać blokadę morską Izraela Papież odpowiedział: „To jest bardzo trudne, widoczna jest chęć odpowiedzi na prawdziwy kryzys humanitarny, ale jest tam wiele elementów”. Dodał, że wszystkie strony o tym mówią i mamy nadzieję, że nie dojdzie do przemocy i że ludzie będą szanowani, to jest bardzo ważne”.
CZYTAJ DALEJ

Być w drodze z Jezusem!

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 9, 51-56

Wtorek, 30 września. Wspomnienie św. Hieronima, prezbitera i doktora Kościoła.
CZYTAJ DALEJ

Nominacje do Nagrody im. J. Długosza

2025-10-01 08:52

[ TEMATY ]

Międzynarodowe Targi Książki

Mat.prasowy

Jury 28. Konkursu o Nagrodę im. J. Długosza ogłosiło listę 10 nominowanych książek. Konkurs, organizowany przez Targi w Krakowie w ramach Międzynarodowych Targów Książki w Krakowie®, od lat wyróżnia najlepsze polskie publikacje naukowe i humanistyczne, które wnoszą istotny wkład w rozwój światowej nauki i kultury.

Tegoroczna edycja przynosi ważne zmiany. Poza prestiżową statuetką dłuta śp. Bronisława Chromego oraz 30 tys. zł dla autora, po raz pierwszy przyznana zostanie nagroda pieniężna 10 tys. zł dla wydawnictwa oraz wyróżnienie edytorskie. Nowości te podkreślają znaczenie pracy redakcyjnej przy tworzeniu wartościowych publikacji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję