Reklama

Z zakonnej kuchni

Przysmak z królika

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Brat Symeon, franciszkanin, nie raz już gościł w naszej rubryce kulinarnej. Choć mieszka w klasztorze Bludenz w Austrii, zawsze chętnie e-mailowo dzieli się z naszymi czytelnikami swoimi ulubionymi przepisami.
W niedzielę 25 listopada br. Symeon składa śluby wieczyste. Życzymy mu z tej okazji obfitości Bożych łask i radości z wypełniania Bożej woli.

Składniki:
sprawiony królik (ok. 1,75 kg), 1 cebula, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 4 pomidory, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, ¼ l białego wina, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu, świeży rozmaryn do dekoracji

Wykonanie:
Tuszkę królika dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na 8 kawałków. Każdą porcję natrzeć solą i pieprzem. Odłożyć na 30 min w chłodne miejsce. W brytfance rozgrzać olej, włożyć mięso i przyrumienić je ze wszystkich stron. Dodać suszony rozmaryn, wino oraz ¼ l wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Dusić przez godzinę. W tym czasie przygotować warzywa. Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na cząstki. Na 30 min przed końcem duszenia dodać do mięsa warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Gotowe mięso udekorować świeżym rozmarynem.

Zebrała Jolanta Marszałek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2007-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Boże ojców naszych, wielki i miłosierny! Panie życia i pokoju, Ojcze wszystkich ludzi. Twoją wolą jest pokój, a nie udręczenie. Potęp wojny i obal pychę gwałtowników. Wysłałeś Syna swego Jezusa Chrystusa, aby głosił pokój bliskim i dalekim i zjednoczył w jedną rodzinę ludzi wszystkich ras i pokoleń.
CZYTAJ DALEJ

Świętość budował na drobnostkach

ARTUR STELMASIAK: – Czy pamięta Pan swojego wuja Jana XXIII?
CZYTAJ DALEJ

Zmarł o. Eugenio Barelli, dawny gwardian sanktuarium Stygmatów La Verna

2025-10-11 19:16

[ TEMATY ]

gwardian

o. Eugenio Barelli

sanktuarium Stygmatów La Verna

Włodzimierz Rędzioch

o. Eugenio Barelli

o. Eugenio Barelli

Dziś, 11 października we franciszkańskim sanktuarium La Verna odbył się pogrzeb dawnego gwardiana o. Eugenia Barellego. Ten święty franciszkanin zmarł 9 października we Fiesole w Toskanii.

O. Barelli, który został franciszkaninem za namową o. Pio, był od roku 1973 gwardianem sanktuarium Stygmatów i to właśnie on w 1993 r. przyjmował w La Vernie Jana Pawła II, pierwszego w historii papieża, który odwiedził miejsce, gdzie Biedaczyna z Asyżu upodobnił się do Chrystusa, otrzymując stygmaty.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję