Reklama

Ciasta i desery

Z zakonnej kuchni

Tort Cappuccino

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Siostra Ella, brygidka, nauczyła się wypiekać ciasta w zakonie. Siostry wzajemnie sobie pomagają i przekazują przepisy oraz kulinarne ciekawostki, wyniesione z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie.

Składniki:

Ciasto: 6 jajek, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oliwy

Krem: 2 serki homogenizowane waniliowe, 2 szklanki mleka w proszku, 1 kostka margaryny lub masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 paczka kawy cappuccino o smaku orzechowym, 15 dag okrągłych biszkoptów

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:

Ciasto: Z białek ubić sztywną pianę, powoli dodawać cukier, szczyptę soli i dalej ubijać, później dodać żółtka i razem ubijać. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz oliwą. Przełożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min.

Krem: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać serki homogenizowane i mleko w proszku, lekko wymieszać. Krem podzielić na 3 części. Kawę cappuccino rozpuścić w dwóch szklankach przegotowanej wody, zostawiając trochę kawy do posypania wierzchu. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Spód nasączyć kawą, wyłożyć pierwszą część kremu i równo rozsmarować. Na krem układać biszkopty lekko nasączone w kawie. Na biszkopty położyć drugą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć kawą. Rozsmarować trzecią część kremu. Na wierzchu posypać kawą cappuccino.

Zebrała Jolanta Marszałek

2008-12-31 00:00

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Żeberka na 4 sposoby

Żeberka wieprzowe znakomicie nadają się do pieczenia i duszenia, są też podstawą sycących zup.

SKŁADNIKI : *1,2 kg żeberek wieprzowych *15-20 dag suszonych śliwek bez pestek *sól marynata: *2 ząbki czosnku *1 łyżka sosu sojowego *1/3 szklanki powideł śliwkowych *1/2 łyżeczki słodkiej papryki *1/2 łyżeczki ostrej papryki *1 szklanka wody lub czerwonego wina
CZYTAJ DALEJ

„Chronić ludzkie głosy i twarze" - temat LX Dnia Środków Społecznego Przekazu

Dykasteria ds. Komunikacji opublikowała temat przyszłorocznego LX Dnia Środków Społecznego Przekazu: „Chronić ludzkie głosy i twarze". Nawiązuje on do bieżących wyzwań w świecie mediów i komunikacji, związanych przede wszystkim z automatyzacją przekazu i rozwojem sztucznej inteligencji.

Publikujemy komunikat Dykasterii ds. Komunikacji, wyjaśniający temat, wybrany na najbliższy, przyszłoroczny LX Światowy Dzień Środków Społecznego Przekazu.
CZYTAJ DALEJ

Prezydent proponuje zaostrzenie kryteriów do uzyskania polskiego obywatelstwa

2025-09-29 20:38

[ TEMATY ]

obywatelstwo

Karol Nawrocki

Adobe Stock

Wydłużenie z trzech do 10 lat minimalnego okresu, nieprzerwanego pobytu w Polsce, do uzyskania obywatelstwa polskiego przewiduje skierowany przez prezydenta Karola Nawrockiego do Sejmu projekt nowelizacji ustawy o obywatelstwie polskim.

Projekt przewiduje wydłużenie z trzech do 10 lat minimalnego okresu nieprzerwanego pobytu w Polsce (na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej lub prawa stałego pobytu) wymaganego do uznania cudzoziemca za obywatela polskiego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję